G. Nausėdos štabas pateikė VRK paaiškinimus: realizuoti sumanymą dėl kavos – gali būti sudėtinga | Diena.lt

G. NAUSĖDOS ŠTABAS PATEIKĖ VRK PAAIŠKINIMUS: REALIZUOTI SUMANYMĄ DĖL KAVOS – GALI BŪTI SUDĖTINGA

  • 9

Viešojoje erdvėje klausimų bei pašaipų dėl rinkėjams siūlytos kavos sulaukęs prezidento Gitano Nausėdos štabas penktadienio popietę pateikė paaiškinimus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Tačiau, kaip teigia VRK atstovai, tai, kokių veiksmų rinkimų procesą organizuojanti institucija imsis toliau – paaiškės artimiausiu metu.

Dabar, pažymi VRK pirmininkė Lina Petronienė, galima kalbėti apie tai, kad antrosios kadencijos siekiančio prezidento G. Nausėdos sumanymas pakviesti rinkėjus kavos susilaukė daug dėmesio.

„Viešumas turi savo galią. O jau koks bus tos situacijos vertinimas dabar negalėčiau komentuoti“, – Eltai teigė L. Petronienė.

„Ir tai mus džiugina – visuomenės reakcija rodo, kad nėra tolerancijos dovanoms rinkimuose. Galbūt daugelis žino, kad negalima pirkti rinkėjų balsų dovanomis, bet pamiršta, kad tas pats draudimas galioja ir renkant parašus“, – pridūrė ji.

Anot VRK vadovės, galima sakyti, kad prezidento kvietimas už jį pasirašantiems pasiūlyti kavos šiek tiek suaktyvino ir rinkiminį procesą.

„Manau, kad daug rinkėjų sužinojo, jog galima pasirašyti elektroniniu būdu. Kitas dalykas – paprastai po tokios informacijos viešai pastebime, kad bent kelias dienas gauname informacijos ir apie kitokius pažeidimus“, – sakė ji.

„Dabar daugiausiai skundų turime dėl nepažymėtos ar netinkamai pažymėtos reklamos, kad ne iš kampanijos sąskaitos buvo apmokėta „Facebook“ reklama“ – pridūrė ji.

Realizuoti dėmesio susilaukusį prezidento sumanymą gali būti keblu

Penktadienį VRK akiratyje dėl rinkėjų kvietimo kavos atsidūręs prezidentas patikslino savo pasiūlymą. Šalies vadovas nurodė, kad į susitikimą atėję gyventojai už kavą turės susimokėti patys. Taip, anot G. Nausėdos, siekiama nepažeisti Rinkimų kodekso nuostatų. Pirminiu sumanymu, G. Nausėda teigė pakviesiąs išgerti kavos už jį internetu pasirašiusius 5000-ąjį, 7500-ąjį, 10000-ąjį, 15000-ąjį ir 20000-ąjį rinkėjus.

Tačiau VRK pirmininkė pripažįsta – realizuoti dėmesio susilaukusį prezidento sumanymą gali būti keblu. Jos teigimu, prezidento komandai gali būti sudėtinga patikrinti, ar nurodytais numeriais parašus padėję piliečiai iš tikrųjų pasirašė, o atsiųsta fiksuota ekrano nuotrauka – tikra.

„Štabas turės pasitikėti“, – teigė L. Petronienė, pažymėdama, kad vargu, ar jos vadovaujama institucija suteiktų G. Nausėdos štabui informacijos apie pasirašiusiųjų duomenis.

„VRK tikrai neatskleidžia jokių rinkėjų duomenų, rinkėjo duomenys yra labai jautrūs“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužės 12 d.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) yra užregistravusi 14 pretendentų į kandidatus. Vienas jų – antrosios kadencijos Daukanto aikštėje siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda.

Kaip ir prieš penkerius metus, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) iškėlė dabartinės premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) prezidento rinkimuose atstovaus parlamentaras, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Laisvės partiją – buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ – buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giedrimas Jeglinskas, Darbo partiją – politinės jėgos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Kaip savarankiškas kandidatas išsikėlė advokatas Ignas Vėgėlė. Jam paramą jau išreiškė partija „Laisvė ir teisingumas“ bei Krikščionių sąjunga. Taip pat yra žinomi dar 7 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, anksčiau į LRT generalinius direktorius kandidatavęs Zenonas Andrulėnas, naujai įkurtos partijos „Nemuno aušra“ lyderis, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, žurnalistas, politikas Gintautas Kniukšta, pedagogas Arūnas Rimkus bei verslininkas Žilvinas Treigys.

 

GALERIJA

  • Lina Petronienė
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

nnn

Tikejau kad galima bus nachaliavu kavos isgerti, bet nepasiseke VRK ne duoda jiems reikaingiau ta kava.

dušanski pasekėjai

Kur priešlėktuvinės, priešraketinės sistemos? Kur dronai? Kur betoniniai bunkeriai?

demokratija... uz nauseda nebalsuosiu

Drobiaskos medali ir pilietybe gali sau pasikabint... jum protingiems aferistams nepatinka Zemaitaitis...klausimas kada baigist virskint... ? atgaline data ....skubos tvarka ... kaip PSD ... jus gi mokat... palecki prisimenat ??... nu va i valio .. i prezidentus ta prokurore paskirt kur priverstini medikamentini gydyma kitaip mastantiems pasiule... vakcinatoriu dulk...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS