Graikijoje Lietuvos prašymu suimtas A. Radkevičius – Ukrainos karo su separatistais dalyvis | Diena.lt

GRAIKIJOJE LIETUVOS PRAŠYMU SUIMTAS A. RADKEVIČIUS – UKRAINOS KARO SU SEPARATISTAIS DALYVIS

Graikijoje sulaikytas Sausio 13-osios byloje nuteistas Ukrainos pilietis Aleksandras Radkevičius yra Ukrainos karo su Rusijos remiamais separatistais veteranas, rodo BNS ketvirtadienį iš ukrainiečių žmogaus teisių gynėjų gautas dokumentas.

Tuo metu Ukrainos diplomatai reikalauja „objektyviai ir nešališkai“ išnagrinėti A. Radkevičiaus bylą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia neturinti informacijos apie nuteistojo Sausio 13-osios byloje dalyvavimą konflikte su separatistais.

Tarnavo 2015-2016 metais

BNS turimoje Ukrainos gynybos ministerijos pažymoje rašoma, kad A. Radkevičius buvo 2014 metais prasidėjusios antiteroristinės operacijos (ATO) Rytų Ukrainoje dalyvis.

Jis tarnavo Donecko srities Bachmuto mieste tris pamainas 2015-2016 metais, trukusias po kelis mėnesius.

„Šiuo laikotarpiu jis buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sudėtyje. Ne šiaip savanorių batalionuose, o ginkluotosiose pajėgose“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Radkevičiui teisinę gynybą organizuojančios Helsinkio žmogaus teisių sąjungos Ukrainoje vykdomasis direktorius Aleksandras Pavličenka.

„Jis buvo grynas kariškis“, – pridūrė teisininkas, taip pat dirbantis keliose Ukrainos prezidentui patariančiose tarybose ir komisijose.

Pažyma, patvirtinanti A. Radkevičiaus kaip antiteroristinės operacijos veterano statusą, išrašyta 2016 metų lapkričio 19 dieną.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) BNS nurodė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti informacijos, kad A. Radkevičius yra ATO veteranas.

„URM negali nei patvirtinti, nei paneigti šios informacijos. Tai išaiškinti glėtrų tik atsakingos Ukrainos institucijos“, – sakė ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

A. Radkevičius rugsėjo viduryje Graikijoje buvo sulaikytas Lietuvos prašymu. Jis yra už akių nuteistas Sausio 13-osios byloje už tai, kad vairavo tanką per kruvinus įvykius prie Spaudos rūmų.

Ukrainos piliečiui skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė. Lietuva siekia jo išdavimo.

Persekiojimą vadina neproporcingu

A. Pavličenka sako, kad sieks sustabdyti A. Radkevičiaus išsiuntimą iš Graikijos į Lietuvą, o tam nepavykus, kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

Jis tvirtino matantis „visą eilę“ A. Radkevičiaus teisių pažeidimų, įskaitant teisę į teisingą bylos nagrinėjimą, o Sausio 13-osios bylos nuosprendį jo atžvilgiu vadino pritemptu.

„Jis nuteistas tik todėl, kad buvo su antpečiais, nors jo kaltė nė vieno nusikaltimo atveju, kuomet buvo nužudyta keturiolika žmonių, (neįrodyta). Jis neturi jokios įrodytos sąsajos nė su viena auka“, – pridūrė jis.

„Nepaisant to, nuosprendis jo atžvilgiu įsiteisėja, reikalaujama jo ekstradicijos. (...) Čia yra daug dalykų, kurie byloja apie Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimus“, – kalbėjo A. Pavličenka.

Teisininkas A. Radkevičiaus teisinį persekiojimą vadino neproporcingu.

„Jei tai politinis persekiojimas, tai jau įgauna kitą atspalvį. Ir vienu, ir kitu atveju mes pasirengę už jį kovoti, nes manome, kad tai neproporcingas baudžiamosios teisės taikymas. Dirbu su baudžiamosiomis bylomis ir manau, kad tik laiko klausimas, kada tai bus galima įrodyti“, – sakė jis.

Ukraina reikalauja objektyvaus proceso

Ukrainos URM atstovas ketvirtadienį pareiškė, kad Kijevas primygtinai reikalauja objektyviai ir nešališkai išnagrinėti A. Radkevičiaus bylą.

Pasak Ukrainos URM atstovo spaudai Oleho Nikolenkos, šalies konsulai turėtų aplankyti A. Radkevičių po kelių dienų.

„Spalio 25 dieną suimtąjį taip pat turėtų aplankyti Ukrainos konsulai. Ukrainos užsienio reikalų ministerija palaiko ir kitus ryšius su Graikija, visų pirma per teisėsaugos institucijas ir ombudsmeno tarnybą. Mes primygtinai reikalaujame išnagrinėti bylą objektyviai ir nešališkai, gerbiant Ukrainos piliečio juridines teises“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė O. Nikolenka.

„Konsulai palaiko nuolatinį ryšį su ukrainiečiu, jam parūpinti Ukrainos ir Graikijos teisininkai, jo laikymo sąlygos yra priimtinos. Spalio 22 dieną (paskirtas) advokatas planuoja atvykti į Atėnus ginti mūsų piliečio interesų, kai Graikijos Aukščiausiojo Teismo prokuratūra svarstys apeliacinį skundą dėl Trakijos regiono apygardos prokuroro sprendimo. Mūsų skaičiavimais, skundo svarstymas gali užtrukti keletą mėnesių“, – pridūrė jis.

Lietuvos teisėsauga teigia, kad A. Radkevičius dalyvavo karo atakoje prie Spaudos rūmų, užtikrino oro desanto padalinių prasiveržimą, pavojingai manevruodamas pastato teritorijoje baugino žmones.

Ketverių metų laisvės atėmimo bausmė A. Radkevičiui yra viena mažiausių, skirtų Sausio 13-osios byloje. Teismas, skirdamas jam bausmę, atsižvelgė į tai, kad A. Radkevičiui nusikaltimų padarymo metu buvo jaunas, 23 metų.

Sausio 13-osios byloje iš viso nuteisti 67 asmenys.

A. Radkevičius buvo tarp kelių nuteistųjų, šių metų rudenį nesėkmingai bandžiusių skųsti Apeliacinio teismo nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Pastarasis skundo nepriėmė.

Vilniaus apygardos teismas Europos arešto orderį jo atžvilgiu išdavė rugpjūtį, kuriuo remiantis jis ir buvo sulaikytas Graikijoje.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Gal

Atėnai nesuskys kaip Viena dėl Golovatovovo.

...

Kazkur kazkas kazka vairavo

>>>pilietis \\\\\.../////

>Kažin teisigumo ranka ar nepasieks 'mūsų' Respublikinė reikšmės anūkėlio nuo Batios už valstybinio perversmo organizavimą Baltarusijoje.---Nutupdys lėktuvą su anūkėliu Minske,mažai nepasirodys.Batia jau paskelbė ožių medžioklę su varovais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS