Grupė opozicijos narių sieks įpareigoti kandidatus nurodyti, kad jų partija teista | Diena.lt

GRUPĖ OPOZICIJOS NARIŲ SIEKS ĮPAREIGOTI KANDIDATUS NURODYTI, KAD JŲ PARTIJA TEISTA

  • 0

Grupė Seimo opozicijai priklausančių parlamentarų sieks įpareigoti kandidatus rinkimų anketoje nurodyti ir paskelbti plakate informaciją apie tai, kad jų atstovaujama partija buvo pripažinta kalta baudžiamojoje byloje.

Demokratų, „valstiečių“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovų registruotoje Rinkimų kodekso pataisoje teigiama, kad rinkėjai turi teisę žinoti, ką renka.

„Baudžiamoji atsakomybė – sunkiausia atsakomybės forma, todėl, manytina, kad rinkėjas turi teisę būti informuojamas ne tik apie kandidato patirtą baudžiamąją atsakomybę, kaip kad yra dabar, bet ir apie jį iškėlusios partijos ar partijos, kuriai jis priklausė, padarytas nusikalstamas veikas“, – teigia projekto autoriai aiškinamajame rašte.

Dabar kandidatai privalo anketoje deklaruoti, jei buvo nuteisti, nepaisant to, ar teistumas išnykęs, ar panaikintas. To nepadariusieji šalinami iš rinkimų kovos.

Tokią pat tvarką siūloma pritaikyti ir partijoms.

Pagal registruotą projektą, ir rinkimuose dalyvaujanti partija, ir jos kandidatai privalėtų anketoje pažymėti, kad partija kaip juridinis asmuo buvo pripažinta kalta dėl tyčinio nusikaltimo padarymo, nurodyti padaryto nusikaltimo pobūdį.

Ši informacija būtų paskelbiama ir rinkimų komisijos leidžiamame kandidato plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu.

Tokios informacijos nuslėpimas būtų laikomas šiurkščiu Rinkimų kodekso pažeidimu.

„Politinė korupcija, kitos nusikalstamos veikos, su kuriomis susiduria politinės organizacijos, pakerta visą politinę sistemą, sumenkina pasitikėjimą ja. Dėl to teisės aktų visuma turėtų veikti preventyviai, tai yra siekti atgrasyti politines organizacijas nuo teisei priešiškos veikos, o kartu ir informuoti rinkėjus apie tai, jei kažkuri politinė organizacija, kaip juridinis asmuo, sulaukė teisinės atsakomybės, taip skatinant sąmoningą ir informuotą rinkėjų pasirinkimą“, – nurodo projekto iniciatoriai.

Rinkimų kodekso pataisa parengta Lietuvos apeliaciniam teismui kaltais pripažinus Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją politinės korupcijos byloje.

Kitais metais Lietuvoje vyks treji rinkimai – prezidento, Europos Parlamento ir Seimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS