Grupė signatarų ragina balsuoti prieš dvigubos pilietybės išplėtimą | Diena.lt

GRUPĖ SIGNATARŲ RAGINA BALSUOTI PRIEŠ DVIGUBOS PILIETYBĖS IŠPLĖTIMĄ

  • 43

Grupė Kovo 11-osios nepriklausomybės atkūrimo akto signatarų referendume ragina balsuoti prieš dvigubos pilietybės galimybių išplėtimą.

Signatarai laikosi pozicijos, kad referendumas paskelbtas skubotai, neįvertinus galimų teisinių, politinių, ekonominių ir socialinių pasekmių.

„Todėl raginame visus piliečius, gyvenančius Lietuvoje ir užsieniuose, nedalyvauti gegužės 12 dieną vyksiančiame referendume arba balsuoti prieš Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimą“, – rašoma signatarų paskelbtame pareiškime.

Anot signatarų, referendumui siūloma Konstitucijos 12 straipsnio pataisa ne mažins, o dar labiau skatins emigraciją.

Tokia pataisa sudaromos prielaidos sumenkinti Lietuvos pilietybę, nes Lietuvos piliečiams, turintiems ir kitos valstybės pilietybę, Lietuvos pilietybė taps tik priedu prie jų turimos kitos valstybės pilietybės.

„Tokia pataisa sudaromos prielaidos sumenkinti Lietuvos pilietybę, nes Lietuvos piliečiams, turintiems ir kitos valstybės pilietybę, Lietuvos pilietybė taps tik priedu prie jų turimos kitos valstybės pilietybės“, – teigiama pareiškime.

Jį pasirašė daugiau kaip dvidešimt signatarų, tarp jų Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Jonas Prapiestis, filosofai Bronislovas Kuzmickas ir Bronislovas Genzelis, buvęs europarlamentaras Aloyzas Sakalas ir kiti.

Sekmadienį Lietuvoje kartu su prezidento rinkimais ir referendumu dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo vyksta referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo. Šiuo metu jau yra prasidėjęs išankstinis balsavimas.

Pilietybės referendumu siūloma keisti Konstitucijos 12 straipsnį nustatant, kad Lietuvos pilietybės nepraranda „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Anonimas

Ką tie pirdylos dar gali,gauna pensiją gerą tai tegul sau ir gyvena ramiai.O per tokius kaip jie mes buvome priversti išvykti,ką jie davė gero.Naikino viską,mat rusai tai statė,o kad žmonės neteks darbo jiems visiems buvo nusispjauti.Šlykštu juos ir klausytis ir matyti.Mes norime savo Lietuvą matyti šviesią,gražią,kad visi būtų laimingi ir vienas kitam padėtume.O dabar vienas kitą juodina,drabsto purvais.O iš kur tai,ar ne tie signatarai nori toliau mus kiršinti.

Balsavimas UŽ yra čia likusių gyventi skurdinimas ir jų sąskaita privilegijos emigrantams ir jų vaikams

kazabizijus

visi nuseno visapusiskai tie signatarai,o vaisvila ir taip daug pridare Lietuvai nesamoniu,bendrai liudna darosi su mumis lietuviais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS