Hagoje viešinti E. Dobrovolska: teisingumas Ukrainoje privalo triumfuoti | Diena.lt

HAGOJE VIEŠINTI E. DOBROVOLSKA: TEISINGUMAS UKRAINOJE PRIVALO TRIUMFUOTI

  • 0

Nyderlanduose, Hagoje su delegacija viešinti teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska susitikimuose su tarptautinių teisingumo institucijų atstovais sako, kad teisingumas privalo triumfuoti, tęsiantis Rusijos invazijai į Ukrainą.

„Mūsų visų pastangos išliks istorijos vadovėliuose. Turime išsaugoti tikėjimą teisingumu ateities kartoms. Todėl visais būdais privalome siekti, kad teisingumas triumfuotų“, – penktadienį išplatintame pranešime sakė E. Dobrovolska.

„Rusijos ir Baltarusijos vykdomos brutalios karinės agresijos prieš nepriklausomą Ukrainą akivaizdoje privalome išnaudoti visus įmanomus algoritmus, kad karo nusikaltėliai kuo greičiau sulauktų baudžiamosios atsakomybės“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, siekiant šių tikslų, labai svarbus visų šalių solidarumas, nevyriausybinio sektoriaus įtraukimas, Eurojusto, kaip valstybių narių veiksmų koordinatoriaus, pasitelkimas.

Ministerija nurodė, kad gegužės 6 dieną Vilniuje vyks tarptautinė konferencija apie tai, kaip užtikrinti baudžiamumą už agresijos nusikaltimą.

Susitikime su Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroru Karimu Khanu (Karimu Chanu) aptartas teismo pradėtas Rusijos Ukrainoje vykdomų karo ir nusikaltimų žmoniškumui tyrimas, taip pat bendradarbiavimo galimybės.

Aptarta, kad siekiant užtikrinti efektyvią teismo veiklą, būtinas glaudesnis valstybių bendradarbiavimas, didesnis jų finansinių ir žmogiškųjų išteklių indėlis, koordinuotos pastangos tiek renkant karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui įrodymus, tiek juos vertinant baudžiamajam teisingumui užtikrinti, teigiama pranešime.

E. Dobrovolskos teigimu, Teisingumo ministerija ėmėsi lyderystės konsoliduojant valstybių palaikymą svarbiuose teisiniuose procesuose.

Susitikime su Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) administracijos vadovu Phillipe Gautier (Filipu Gutjė) aptarti šio Teismo sprendimų įgyvendinimo iššūkiai, stojimo į atskiras bylas procedūrinės taisyklės. 

Pasak E. Dobrovolskos, Tarptautiniam Teisingumo Teismui priėmus sprendimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo siekiant nutraukti Rusijos agresiją Ukrainoje, svarbu JT formate nuolat kelti Rusijos atsakomybės klausimą už šio sprendimo nevykdymą.   

Vizito Hagoje metu ministrė taip pat susitiko su Eurojusto prezidentu Ladislav Hamran, Nyderlandų teisinės apsaugos ministru Franc Weerwind (Franku Virvaindu), Europolo atstovais bei Europole dirbančiais lietuviais.

Gairės: karas Ukrainoje, hagos teismas, Evelina Dobrovolska, Rusija, Ukraina, karo nusikaltimai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS