Į eurokomisarus „valstiečiai“ siūlo ministrą V. Sinkevičių | Diena.lt

Į EUROKOMISARUS „VALSTIEČIAI“ SIŪLO MINISTRĄ V. SINKEVIČIŲ

„Valstiečių“ frakcija nusprendė į eurokomisarus deleguoti ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių.

„Mes šiandien frakcijoje balsavome dėl to, ką matytumėme kandidatu į Europos Komisijos komisarus. Tai iš tikrųjų frakcija vieningai palaiko Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą ir mūsų politinė valia frakcijos, manau, ir partijos būtų, kad V. Sinkevičius būtų siūlomas kandidatu į eurokomisarus“, – žurnalistams Seime teigė Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, už bet kurį kitą kandidatą Seimo „valstiečiai“ nebalsuotų.

R. Karbauskis taip pat patvirtino, kad vienas iš Lietuvai siūlomų portfelių Europos Komisijoje – inovacijų.

V. Sinkevičiaus kompetencijos, man atrodo, jau jo darbe ryškėja, jis labai sėkmingai tvarkosi Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje. Tikiuosi, kad tas darbas bus sėkmingas ir Europos Komisijoje.

Anot jo, Lietuvos pozicija dėl pageidaujamo portfelio „kol kas nėra aiški“, bet „valstiečiai“, pasirinkdami V. Sinkevičių, savo ruožtu „išreiškė politinę valią“.

„V. Sinkevičiaus kompetencijos, man atrodo, jau jo darbe ryškėja, jis labai sėkmingai tvarkosi Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje. Tikiuosi, kad tas darbas bus sėkmingas ir Europos Komisijoje“, – teigė R. Karbauskis.

Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis Seime žurnalistams pabrėžė, kad derybas dėl šios pozicijos vykdo Vyriausybė ir patvirtino, kad iš pradžių būtina susiderėti dėl eurokomisaro portfelio, tik tuomet bus siūlomi konkretūs asmenys.

„Jeigu mes teiksime kandidatūrą, bandysime prie kandidato portfelio ieškoti, nežinau, ar tai yra tas teisingiausias kelias. Manau, kad mes turime surasti ir gauti tą atsakomybės sritį, kurią norime, o tada į tą sritį pasiūlyti geriausią kandidatą“, – teigė Vyriausybės vadovas.

„Kas iš to, kad kai kurios valstybės jau nominavę, bet gali būti, kad puikus finansininkas, kaip pavyzdys, arba ekonomistas jis gali gauti sritį, susijusią, pavyzdžiui, su vidaus saugumu ar išorės sienų apsauga. Nemanau, kad tai yra racionalus sprendimas“, – pridūrė jis.

S. Skvernelio teigimu, Lietuvos kandidatas į eurokomisarus turėtų paaiškėti rugpjūtį.

Premjeras: „valstiečių“ sprendimas nebuvo derintas

Valdančiųjų „valstiečių“ sprendimas eurokomisaru siūlyti ekonomikos ir inovacijų ministrą V. Sinkevičių eurokomisaru nebuvo su juo derintas, sako premjeras S.  Skvernelis.

„Frakcija dažnai sugeba padaryti vieną ar kitą sprendimą sau viduje, kuris kaip ir nėra viešintinas, bet dabar tapo viešas. Man tai buvo naujiena“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė ministras pirmininkas.

„Būna, kad ir aš nežinau“, – teigė S. Skvernelis, žurnalistams replikavus, kad jis pats yra „valstiečių“ frakcijos narys.

S. Skvernelis teigė, kad Lietuvai atiteksiantis eurokomisaro portfelis dar nėra paaiškėjęs.

Lietuvos vyriausybė eurokomisarą siūlys gavusi prezidento ir Seimo pritarimą.

A. Sysas: nepatyręs ir per jaunas

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Algirdas Sysas sako, kad „valstiečių” siūlomas kandidatas į eurokomisarus V. Sinkevičius stokoja politinės patirties, o dalybose dėl atsakomybės sferų Europos Komisijoje (EK) Lietuva, pasak jo, smarkiai pavėlavo.

„Aš neprisimenu, kad Europos komisarai būtų tokie jauni, neturintys patirties. Prie visos pagarbos Virginijui, Lietuva galėtų pasiūlyti rimtesnių kandidatų į eurokomisarus, nes labai abejoju, ar jis gali praeiti, žinant, kokia situacija Europos Parlamente, – ten yra ginčai tarp politinių jėgų ir kartas nuo karto jie nufiltruoja atskirus kandidatus”, - sakė A. Sysas.

Parlamentaro teigimu, V. Sinkevičiaus kandidatūros kėlimas yra „valstiečių” siekis atsigriebti po pralaimėtų rinkimų.

„Suprantu, kad ponas Karbauskis nori mažo revanšo visuose tuose pralaimėjimuose ir pasirinko Virginijų Sinkevičių kaip vieną iš tokių galimybių”, - konstatavo socialdemokratas, pabrėžęs, kad išrinktas eurokomisaras turės atstovauti Lietuvai ir visai Europai konkrečioje srityje, o ne Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijai.

Lietuva smarkiai pavėlavo derybose dėl EK atsakomybės sričių, sako A. Sysas.

„Jau pavėlavo. Dar prieš išrenkant naują EK pirmininkę kitos šalys viešai kalbėjo apie kandidatūras ir derėjosi, ieškojo visokių niuansų. Netgi derybose dėl postų buvo žaidžiama ne asmenybėmis, o tam tikrais komisarų postais”, - žurnalistams Seime sakė A. Sysas.

V. Čmilytė-Nielsen: tarp liberalų aukštai vertinamas

Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Lietuva smarkiai pavėlavo derybose dėl eurokomisaro kuruojamos srities pasirinkimo, o „valstiečių” siūlomas kandidatas V. Sinkevičius, pasak jos, bent jau Liberalų sąjūdžio frakcijoje pakankamai aukštai vertinamas.

„Liberalų sąjūdžio frakcijoje trumpai aptarėme kandidatūrą. Aukštai vertiname ministro kandidatūrą. Tačiau nuogąstaujame, kad Lietuva šiose derybose labai stipriai vėluoja dėl objektyvių ir subjektyvių koalicijos dėlionių, kurios užtruko labai ilgai ir neaišku, ar mums bus palikti tie portfeliai, apie kuriuos Lietuvoje svajojama“, – teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

vezkit jus jy greiciau y ta Briusely

asilu lietuvoj ir siaip y valias...jis gi nusilyberastines ,,,valstietis,,,

Skaitytojas

Per tave sene pensininke tupesnės nėra.

Tikrai

Dar per jaunas.Tegul padirba Lietuvai ir parodo ką sugeba.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS