Į muitinę – KGB generolo žentą? | Diena.lt

Į MUITINĘ – KGB GENEROLO ŽENTĄ?

Paradoksas: net po 25-erių Lietuvos nepriklausomybės metų valstybinės institucijos neišsiverčia be sovietinei represinei struktūrai – KGB – artimų žmonių.

Ministras stojo piestu

Seimo opozicijos lyderiui Andriui Kubiliui paklausus finansų ministro socialdemokrato Rimanto Šadžiaus, kiek tiesos sklandančioje informacijoje, kad Muitinės departamento vadovu žadama paskirti buvusį finansų ministrą Valentiną Miltienį, vyriausiasis šalies finansininkas pastebimai sutriko.

"Dabar jūs keliate klausimą, ar konkretus asmuo apskritai gali dalyvauti konkurse. Tai čia mes turime kaip profesijų draudimo praktiką, kuri buvo po Antrojo pasaulinio karo. Manau, kad tai tikrai nesolidu", – pareiškė socialdemokratų ministras ir patikino: konkursas vykdomas skaidriai.

"Konkurse dalyvauti, galiu atvirai pasakyti, mes gavome dokumentus iš keturių pareiškėjų, jie dabar yra tikrinami specialiųjų tarnybų. Konkurso komisijoje dalyvaus ir kitų institucijų atstovai, taip pat kviečiame ir muitinės sistemoje veikiančių profsąjungų atstovą. Todėl visos procedūros tikrai bus išlaikytos", – kalbėjo R.Šadžius.

A.Kubiliaus teigimu, toks finansų ministro nervingas atsakymas jam sukėlė įspūdį, kad R.Šadžius "asmeniškai rūpinasi šio asmens sėkme konkurse minėtoms pareigoms užimti".

Tačiau ministro kalboje buvo galima įžvelgti ne tik asmeninį rūpinimąsi. Kodėl R.Šadžius pabrėžė "profesijų draudimo praktiką" ir ką, taip sakydamas, jis turėjo omenyje? Galbūt tai, kad V.Miltienis darbo santykiais yra siejamas su skandalinguoju koncernu EBSW, o šeiminiais – su KGB.

EBSW šleifas

1991–1995 m. V.Miltienis dirbo Prienų rajone registruotoje bendrovėje "Alšia" finansininku. Šiuo metu ši įmonė jokios veiklos nevysto, o viename iš įmonių registrų teigiama, kad bendrovės kontaktinis asmuo – Aurelijus Simaška. "Alšia" buvo skandalingai pagarsėjusio koncerno EBSW, kuriam vadovavo kaunietis Gintaras Petrikas, dalis.

1995 m. EBSW perėmus valstybei priklausiusią akcinę bendrovę "Lietuvos kuras", V.Miltienis buvo paskirtas įmonės direktoriaus pavaduotoju finansų reikalams.

Vilniaus universiteto Ekonominės kibernetikos ir finansų fakultetą baigęs ir ekonomisto kvalifikaciją turintis V.Miltienis reikalus tvarkė gana sėkmingai – nugyventas "Lietuvos kuras" 1999 m. buvo parduotas už litą.

Politiškai patikimas

Teisėsaugai susidomėjus tūkstančius žmonių nuskurdinusiu koncernu EBSW, V.Miltienis pasuko žemės ūkio link. Įsteigus ES paramą žemdirbiams skirstančią Nacionalinę mokėjimo agentūrą (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos, jis ima vadovauti šios agentūros Finansų ir Apskaitos departamentui.

Po įvairių finansinių skandalų iš NMA vadovo pareigų pasitraukus žinomos edukologės Austėjos Landsbergienės tėvui Evardui Čijauskui, V.Miltienis laimi paskelbtą konkursą eiti agentūros direktoriaus pareigas.

Tiesą sakant, konkurso būta gana įdomaus. Pirmasis, kuriame dalyvavo keli kandidatai, neįvyko. Kaip tada aiškino Žemės ūkio ministerijos vadovybė, "atsakomybės pabūgo ir aukštosios mokyklos profesorius, ir akademikė". V.Miltienis, kaip pats tada sakė, surizikavo dalyvauti antrame ture ir nugalėjo net tuometį agentūros direktoriaus pavaduotoją. Būta spėlionių, ar tokiai pergalei įtakos neturėjo V.Miltienio žmona, tuomet vadovavusi kio ministerijos įstaigos Lietuvos verslo paramos agentūros Personalo departamentui.

Keistas sutapimas: V.Miltieniui tapus agentūros direktoriumi, jo buvusią kėdę – Finansų ir apskaitos departamento vadovo, laikinai užėmė Virginija Bytautaitė. Ji petys petin su V.Miltieniu žygiuoja nuo tų laikų, kai abu dirbo EBSW nustekentame "Lietuvos kure".

Finansinių skandalų tebekrečiančią NMA V.Miltienis paliko 2005-aisiais ir tapo prekybos tinklo "Iki" komercijos ir rinkodaros skyriaus vadovu.

Premjeru tapus socialdemokratui Gediminui Kirkilui, o finansų ministru – R.Šadžiui, pastarasis V.Miltienį 2007 m. pasikvietė dirbti viceministru. Kitų metų pabaigoje socialdemokratams pralaimėjus Seimo rinkimus, V.Miltienis tapo ministerijos sekretoriumi (valstybės tarnautoju).

Pasikeitus valdžiai, partijos bičiuliai nepamiršo V.Miltienio. Socialdemokratų partijos Finansų komisijos narys paskirtas "Vilniaus vandenų" generaliniu direktoriumi. Tačiau netrukus, 2011-ųjų pradžioje, "Vilniaus vandenų" valdyba dėl įmonės lėšų švaistymo ir neparengto skolų suvaldymo plano V.Miltienį atleido iš pareigų. Tepraėjus vos pusmečiui jis grąžintas eiti ankstesnių pareigų – tuo pasirūpino pasikeitusi įmonės valdyba.

KGB šleifas

V.Miltienio žmona – KGB padalinio Lietuvoje paskutinio vadovo generolo Romualdo Marcinkaus dukra. Pats R.Marcinkus, kaip ir jo žentas, dirbo EBSW – vadovavo koncerno apsaugai. Koncerne vertėju dirbo ir generolo sūnus Rimvydas. Jis Lietuvai jau iškovojus nepriklausomybę, 1995-aisiais, Maskvos M.Lomonosovo universitete baigė Vertimų fakultetą, jo specializacija – vokiečių kalba.

Pats V.Miltienis ne kartą piktinosi žiniasklaidos išsakytomis prielaidomis, esą pagrindinis netikėto paaukštinimo motyvas galėjo būti jo santuoka su KGB generolo dukterimi.

Kaip "Kauno dienai" sakė finansų ministro patarėjas Remigijus Bielinskas, ministerija yra gavusi keturių asmenų paraiškas eiti vyriausiojo muitininko pareigas. Ne vėliau kaip iki gruodžio 11 d. ministerija turi sulaukti atsakymų iš specialiųjų tarnybų, ar šios neturi pretenzijų pretendentams. Ir tik po to vyks oficialus konkursas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Panašu,

kad lapė - į vištidę...

NAGI

Buvę SSKP nariai ir dirbę valdymo sistemoje yra visi iki vieno kuo nors susįję su KGB. Tūno sulindę į verslo struktūras ir vieni kitus globoja.

netik

svogeriu krastasbet ir Durniu laivasir visi paversti vergais ubagais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS