I. Segalovičienė: kyla abejonių, ar bus pasiektas žadėtas įsipareigojimas mokytojams | Diena.lt

I. SEGALOVIČIENĖ: KYLA ABEJONIŲ, AR BUS PASIEKTAS ŽADĖTAS ĮSIPAREIGOJIMAS MOKYTOJAMS

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė sako, kad kitąmet numatytas mokytojų atlyginimų didinimas dviem etapais kelia abejonių, ar bus pasiekti pedagogams pažadėti įsipareigojimai dėl 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

„Matome dabar, kad Švietimo ir mokslo ministerija siūlo 10 procentų didinti nuo sausio ir 10 procentų nuo rugsėjo. Toks finansavimas kelia labai rimtų ir pagrįstų abejonių, ar bus pasiektas kitais metais pažadėtas 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio mokytojų atlyginimo lygis apskritai“, – Žinių radijui antradienį sakė patarėja.

Anot jos, abejones sustiprina tai, kad Lietuvos bankas bei Europos Komisija kitąmet prognozuoja didesnį užmokesčio augimą nei Finansų ministerija.

„Pakankamai reikšminga – Lietuvos bankas sako, kad didėjimas gali būti virš 7 ir daugiau procentų, o Finansų ministerija – 6,5 procento“, – teigė I. Segalovičienė.

Jos teigimu, pirmadienį švietimo ministro Gintauto Jakšto išsakyti „tokie nerišlūs pasisakymai dėl šio rodiklio“ kad jis „galbūt kažkoks netinkamas“, dar labiau mažina pasitikėjimą, ar tikrai šis įsipareigojimas bus pasiektas.

„Prezidentas ragina įsivertinti ir mato, kad opozicija šioj vietoje yra pateikusi pasiūlymus, tikslinga atsižvelgti į tai“, – kalbėjo patarėja.

Opozicinės frakcijos ketina palaikyti Darbo partijos siūlymą kitais metais mokytojų atlyginimus didinti daugiau nei šiuo metu numatyta svarstomame valstybės biudžete.

G. Jakštas antradienį Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatys 2024 metų švietimo biudžeto projektą. Kaip pranešė ministerija, ministras pristatys ir tai, kas daroma gerinant pedagogų darbo sąlygas, kaip sprendžiamos mokytojų keliamos problemos.

Kaip skelbia ministerija, numatoma, kad kitąmet švietimui bus skiriama 496 mln. eurų, arba 14 proc., daugiau negu šiemet. Daugiausia papildomų lėšų, 352,6 mln. eurų, suplanuota skirti pedagogų, dėstytojų, mokslininkų ir neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti.

Ministerijos duomenimis, numatyta, kad mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų atlyginimai per kitus metus augs penktadaliu darbo užmokestį didinant du kartus – nuo sausio 1 ir nuo rugsėjo 1 dienos.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Tačiau šis pasiūlymas netenkina Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, trečiadienį ketinančios atnaujinti rugsėjo pabaigoje pradėtą ir spalio viduryje sustabdytą streiką. Profesinė sąjunga su ministerija taip pat nesutaria ir dėl darbo krūvio sandaros, mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS