I. Segalovičienė: pakeitimai dėl pensijų kaupimo tvarkos – neišvengiami | Diena.lt

I. SEGALOVIČIENĖ: PAKEITIMAI DĖL PENSIJŲ KAUPIMO TVARKOS – NEIŠVENGIAMI

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių, pensijų kaupimo sistemos pakeitimai tampa neišvengiami, sako prezidento vyriausioji patarėja.

„Šiuo metu pakeitimai neišvengiami. Parlamentas turės imtis visų veiksmų, kad atlieptų į Konstitucinio Teismo nutarimą ir priimti tam tikrus koreguojančius sprendimus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Prezidentūros Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovė Irena Segalovičienė.

„Žmonės nėra baudžiauninkai. Dabartinis reguliavimas yra per griežtas ir varžo (...) žmonių teisę į nuosavybę. Turime imtis tų neatidėliotinų veiksmų“, – pridūrė ji.  

Pasak I. Segalovičienės, ji dar nėra išsamiai susipažinusi su KT nutarimu, tačiau pabrėžė, kad „prezidentas bus aktyvus šioje temoje su savo pasiūlymais ir iniciatyvomis“.

Jos teigimu, pakeitimus dėl pensijų kaupimo tvarkos Seimas turi priimti kuo greičiau, o viena svarbių priežasčių leidžiant nutraukti pensijų kaupimą turėtų būti žmonių sveikata.

„Prezidentas yra ne kartą pasisakęs, kad tikrai visiems akivaizdi priežastis, viena iš priežasčių, be jokios abejonės, yra žmonių sveikata ir tam tikros gyvenimo aplinkybės, dėl kurių jie turi galimybę spręsti, kaip naudotis savo sukauptomis lėšomis“, – teigė prezidento patarėja.

I. Segalovičienės teigimu, KT sprendimas patvirtino Gitano Nausėdos poziciją, jog žmonės turi teisę į pensijų fonduose jau sukauptas lėšas, o sprendimus dėl to buvo galima priimti daug anksčiau.

„Tenka apgailestauti, kad dėl politinių sumetimų valdantieji atmetė prezidento pasiūlymus. Mes galėjome žengti labai rimtą žingsnį“, – teigė I. Segalovičienė.

Prezidentas G. Nausėda pernai rudenį pasiūlė keisti sistemą numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų jų neapmokestinant, tačiau Seimas tuomet nepriėmė svarstyti tokios iniciatyvos.

Vėliau Seimas priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma leisti tiek pensinio, tiek darbingo amžiaus gyventojams, jau sukaupusiems pensijai daugiau nei 10 807 eurus, šios sumos neviršijančias lėšas pasiimti vienkartine išmoka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šį pakeitimą siūlė svarstyti tik po KT išaiškinimo.

KT ketvirtadienį paskelbė, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi teismas nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas.

Anot KT, įstatyme turi būti nustatyti ir kiti senatvės pensijų kaupimo specialiuose pensijų fonduose pabaigos atvejai, taip pat ir atvejis, kai pensijų kaupimas nutraukiamas dalyvio iniciatyva, kai yra svarbių priežasčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS