I. Šimonytė apie galimybių pasą: Vyriausybė tikrai aprūpins savivaldybes antigenų testais | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ APIE GALIMYBIŲ PASĄ: VYRIAUSYBĖ TIKRAI APRŪPINS SAVIVALDYBES ANTIGENŲ TESTAIS

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, sako, kad testavimo apimtys, atsiradus galimybių pasui, priklausys ir nuo savivaldybių pasirengimo investuoti į resursų išplėtimą.

„Testavimui bus naudojami tie patys algoritmai, kurie yra naudojami epidemijos kontrolei, tai yra mobilūs punktai, kurie aprūpinami centralizuotai įsigytais testais. Šiuo atveju priklausys nuo konkrečių savivaldybių pajėgumų ir galimybių išplėsti punktų veiklą. Vyriausybė tikrai aprūpins savivaldybes antigenų testais, kuriais bus testuojama. Antigenų testai tikrai nėra brangūs ir dėl to mes nusprendėme, kad nėra didelės prasmės kažkokias kvotas nustatinėti“, – LRT radijui antradienį sakė I. Šimonyė.

Pasak premjerės, natūralu, kad jei konkrečioje savivaldybėje bus daug krūvio mobiliuosiuose punktuose ir reikės daug testuoti profilaktiniais tikslais, simptomų turinčių ar iš užsienio grįžusių žmonių galimybės papildomai testuotis gali būti objektyviai apribotos resursų.

„Bet tai priklausys nuo to, kiek savivaldybės bus pačios pasirengusios į resursų išplėtimą investuoti. Vyriausybė taip pat, kaip ir kitiems, šitą paslaugą (teikiantiems – ELTA) darbuotojams mokės darbo užmokesčio priedus ir aprūpins testais“, – sakė I. Šimonytė.

 Antigenų testai tikrai nėra brangūs ir dėl to mes nusprendėme, kad nėra didelės prasmės kažkokias kvotas nustatinėti.

Pasak ministrės pirmininkės, prieš priimant sprendimą dėl galimybių paso dauguma savivaldybių pasisakė, kad jos sieks investuoti į resursų išplėtimą.

„Kiek tai buvo aptarta prieš Vyriausybės sprendimą, vis dėlto dauguma savivaldybių pasisakė, kad jos sieks tai daryti, nes yra iš esmės taip pat suinteresuotos, jog galimybių pasas veiktų, kadangi mes kalbame apie lokalų verslą, tarkime, maitinimo įstaigas, kurios yra taip pat svarbios savivaldai. Žmonės, kurie dirba, moka mokesčius, gyventojų pajamų mokestį į savivaldybės biudžetą ir apskritai (svarbu – ELTA) dėl savo miestiečių ar kitų savivaldybės gyventojų“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, techninis sprendimas galimybių pasui turėtų būti šią savaitę.

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė atverti platesnės veiklos galimybes pasiskiepijusiems, persirgusiems ar 24 val. prieš planuojamą atlikti veiklą COVID-19 testą pasidariusiems asmenims, kurie nuo gegužės 24 dienos galės naudotis Galimybių pasu. Tarp laisvinamų sričių – bendravimas didesnėmis grupėmis, dalyvavimas renginiuose bei naudojimasis pramogomis ir paslaugomis uždarose patalpose.

Numatyta, kad Galimybių pasas pradės veikti gegužės 24 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Augis

Isidek sau tarp retų!

pasidaryčiau antipiš testa.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS