I. Šimonytė apie pasitraukimą iš susitarimo dėl kasetinių šaudmenų: nėra paprasto atsakymo | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ APIE PASITRAUKIMĄ IŠ SUSITARIMO DĖL KASETINIŲ ŠAUDMENŲ: NĖRA PAPRASTO ATSAKYMO

Premjerė Ingrida Šimonytė sako neturinti paprasto atsakymo, ar Lietuva turėtų svarstyti pasitraukimą iš susitarimo dėl kasetinių šaudmenų nenaudojimo.

„Čia yra toks klausimas, kur nėra kažkokio labai paprasto atsakymo“, – žurnalistams Seime antradienį sakė ministrė pirmininkė.

Taip ji kalbėjo Krašto apsaugos ministerijai (KAM) raginant šį klausimą aptarti Valstybės gynimo taryboje.

Pasak I. Šimonytės, viena vertus, tai užtikrintų Lietuvos apginamumą, nes galimas priešas tokius ginklus jau naudoja, kita vertus – pasitraukimas iš tarptautinio susitarimo gali kenkti Lietuvos reputacijai.

„Tas pasvėrimas nėra toks paprastas, kaip galbūt atrodo iniciatoriams. Čia jau VGT vadovo ir sekretoriato apsisprendimas, kada tokį klausimą traukti į darbotvarkę“, – kalbėjo premjerė.

Prezidentūra BNS pirmadienį nurodė, kad galimo pasitraukimo iš susitarimo dėl kasetinių šaudmenų VGT artimiausiu metu svarstyti neketina.

Tas pasvėrimas nėra toks paprastas, kaip galbūt atrodo iniciatoriams.

Kaip skelbia „Delfi“, KAM laikosi pozicijos, jog kasetiniai šaudmenys – itin efektyvi gynybos priemonė, kurią turėtų būti leidžiama naudoti Lietuvai, nes ginkluoto konflikto prieš Lietuvą atveju Rusija ir Baltarusija kasetinius šaudmenis neabejotinai naudotų, o tai suteiktų joms karinį pranašumą.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad sutartyje nedalyvauja JAV, taip pat „kitos šalys mūsų sąjungininkės, su kuriomis planuojame kartu gintis nuo galimos agresijos: Estija, Suomija, Latvija, Lenkija, Rumunija, Turkija“.

Prie konvencijos dėl kasetinių šaudmenų nenaudojimo Lietuva prisijungė 2011 metais.

Susitarimu draudžiamas kasetinių šaudmenų naudojimas, gamyba ir įsigijimas bei nustatomi konkretūs įsipareigojimai siekiant pašalinti šių ginklų sukeltus humanitarinius padarinius.

Kasetinis šaudmuo yra iš oro arba žemės paleidžiama talpa, kurios viduje yra nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų antrinių šaudmenų, išmėtomų futbolo aikštės dydžio teritorijoje.

Liepos viduryje šių daugelyje šalių uždraustų šaudmenų nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai perdavė Jungtinės Valstijos.

V. Čmilytė-Nielsen: VGT nėra poreikio spręsti klausimą dėl kasetinių sprogmenų susitarimo

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad iš šalies bei krašto apsaugos sistemos vadovų sudarytai VGT nėra poreikio svarstyti pasitraukimo iš susitarimo dėl kasetinių sprogmenų klausimą.

Jos nuomone, tai siūlanti Krašto apsaugos ministerija pirmiausiai turėtų suformuoti savo poziciją.

„Manau, kad pirmiausia ministerija, kuri atsakinga už šiuos klausimus, šiuo atveju, Krašto apsaugos ministerija, turi savo suformuoti poziciją ir tik vėliau, matyt, jei bus poreikis, bus diskutuojama kituose formatuose. Nėra kol kas kažkokio poreikio, mano galva, VGT formate tai aptarinėti“, – žurnalistams Seime antradienį sakė parlamento vadovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai šią sekundę

seimo dbilai teikia rezoliuciją reikalaudami priimt Ukrainą į Natą:D /Nežiūrint kad per samitą Vilniuj Baidenas aiškiai pasakė kad to nebus/ Ankiek toki gaidžiai turi neturėt smegenu kad nesuprast kas kur, statyt Lietuvą į rusų taikiklį ir svaigt kad KARIAUJANTI SLAVŲ VALSTYBĖ turi būt priimta į Aljansą? TEGUL PIRMA KARĄ PABAIGIA! Aš tokiame veiksme įžiūriu tik Kremliaus užduoties vykdymą.Tokia užduotis yra puiki priežastis į mūsų šalį pagaliau(konservliberastų svajonė) prisišaukt karą su rusu.Visi seimeriai, su visom opozicijom ir visais seimo žydais, išskyrus Gražulį, apsiputoje gražbyliavo pradėdami savo oratorijas idiotiška fraze ,,ukraina kovoja mus":D/BALSAVO ,,UŽ" VISI SEIMERIAI BE IŠIMTIES! Net Gražulis.ŽIŪRĖK LIETUVI KAS SĖDI TAVO AUKŠČIAUSIOJ VALDŽIOJ IR KUO RŪPINASI?Atsimink kuomet eisi balsuot-brauk visus šitus sudus iš biuletenio ir mesk sugadintą i balsadėžę. Tai bus tavo protestas ir vienintelis būdas pasipriešint šitai gaujai nesirūpinančia nei mumis nei mūsų Tėvyne

Manome

Kaip kremliaus banditai pasakys, taip uzslaptinti kgbistai ir padarys.

bigcatwar

jio sumaste sugriauti ir sita reikala,Lietuvoj pridirbus dbr lenda patarinet kitiems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS