I. Šimonytė: ūkininkų blokadą siečiau su Lenkijos vietos valdžios rinkimais | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: ŪKININKŲ BLOKADĄ SIEČIAU SU LENKIJOS VIETOS VALDŽIOS RINKIMAIS

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Lenkijos ūkininkų penktadienį planuojama blokada pasienyje su Lietuva yra vietos valdžios rinkimų išdava.

Pasak jos, radikalios dešiniosios partijos Lenkijoje tai gali išnaudoti savo politiniams tikslams, o vidiniai konfliktai taip pat yra naudingi Rusijai.

„Balandžio mėnesį Lenkijoje vyksta vietos valdžios rinkimai ir natūralu, kad Lenkijoje yra gana radikalių dešiniųjų partijų, kurios su šiais protestais tiesiogiai siejamos. Neatmesčiau to, kad jos tuos protestus išnaudoja savo politiniais tikslais ir platina informaciją, kuri yra neteisinga, ir kaltina kaimynus dalykais, kurių nėra“, – ketvirtadienį portalui Delfi teigė I. Šimonytė.

„Ar tai organizuoja Rusija? Būtų labai garsus pareiškimas. Bet, kad Rusijai visi vidiniai konfliktai yra naudingi, tai yra faktas“, – kalbėjo ji.

I. Šimonytė tikino, kad žaliojo kurso tema ūkininkams dar ilgą laiką bus „atviru nervu“, tačiau situacija pasienyje labiau sietina su Lenkijos vietos rinkimais.

„Žalio kurso tema bus atviras nervas dar ilgą laiką, ir EP rinkimuose, ir naują Komisiją formuojant, ir naujam EP pradėjus dirbti, bet aš šią situaciją labiau siečiau su Lenkijos vietos valdžios rinkimais ir atskirų politinių jėgų bandymu maksimizuoti savo rezultatą tam naudojant ūkininkų nepasitenkinimą“, – sakė premjerė.

Ministrė pirmininkė akcentavo, kad per Lietuvą pernai keliavo vos apie 100 tūkst. ukrainietiškų grūdų, tad netgi jeigu jie būtų „nusėdę“ mūsų šalyje, tas skaičius yra nykstamai mažas.

„Muitinės departamentas sako, kad praėjusiais metais ukrainietiškų kviečių buvo apie 100 tūkst. tonų. Dedu ant vienos pusės Lietuvos produkcijos, kuri yra keletas milijonų tonų, mes eksportuojame 3 mln. tonų per metus, o kartais ir daugiau, o pagaminam turbūt dvigubai daugiau“, – aiškino konservatorė.

„Lenkijos kiekiai yra kartais didesni ir tas kiekis, net jeigu ir nugultų Lietuvoje, yra nykstamai mažas“, – pažymėjo ji.

Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nieko naujo nepasakei...

Visuose ES valstybėse, tame tarpe ir Amerikoje rinkimai vyksta pagal vieną scenarijų: pirmiausiai pinigai ir žiniasklaida (Lietuvoje purvasklaida) ir antra - balsų falsifikacija. Ir tai skaitoma demokratiški rinkimai...Ot Rusijoje, Baltarusijoje "nedemokratiški" ir juos Lietuva nepripažins...Taip kad - dažniau pasižiūrėkite į veidrodį prieš smerkdami kitus...Gal pas mus kompiuteriai neužlūžinės....

Suvalkai

Ar Lietuva tikrins į Lenkiją vykstančius vilkikus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS