J. Bidenas Vilniuje susitiko su baltarusių opozicijos lydere S. Cichanouskaja | Diena.lt

J. BIDENAS VILNIUJE SUSITIKO SU BALTARUSIŲ OPOZICIJOS LYDERE S. CICHANOUSKAJA

  • 15

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį Vilniuje, kur dalyvavo NATO viršūnių susitikime, susitiko su baltarusių opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, pranešė Baltieji rūmai.

S. Cichanouskaja, kuri tvirtina 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimuose įveikusi šalies autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, po šių rinkimų buvo priversta pasitraukti į užsienį ir gyvena Lietuvoje.

J. Bideno susitikimas su ja akcentuoja tolesnį Jungtinių Valstijų įsipareigojimą ginti ir remti žmogaus teises, įskaitant raiškos laisvę, ir laisvus bei teisingus rinkimus Baltarusijoje, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Tuo metu S. Cichanouskaja savo kanalu socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė, kad jųdviejų susitikimas įvyko iškart po J. Bideno kalbos Vilniaus universitete.

Savo kalboje JAV prezidentas paminėjo Baltarusiją, kur „žmonės ir toliau kovoja, kad būtų išgirsti“.

„Esu labai dėkinga prezidentui už šį susitikimą. Perteikiau jam mūsų poziciją, pasakiau, kad baltarusiai ir toliau kovoja už savo šalies išlaisvinimą“, – rašė S. Cichanouskaja.

„Džiaugiuosi, kad pavyksta privačiai pasikalbėti apie tai, kas mums iš tiesų svarbu. Baltarusiai gali tikėtis JAV paramos“, – pridūrė ji.

Per beveik tris dešimtmečius trunkantį A. Lukašenkos valdymą Baltarusijoje negailestingai slopinami opozicijos balsai ir nepriklausoma žiniasklaida.

Praėjusį mėnesį A. Lukašenka veikė kaip tarpininkas tarp Maskvos ir rusų privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“, šiai surengus neilgai gyvavusį maištą prieš Rusijos kariuomenės vadovybę. Pagal pasiektą susitarimą „Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas turėjo persikelti į Baltarusiją.

S. Cichanouskaja praėjusią savaitę sakė gavusi anoniminę žinutę, jog Baltarusijoje kalinamas jos vyras Siarhejus Cichanouskis, apie kurį ji negirdėjo nuo kovo mėnesio, yra miręs.

S. Cichanouskis planavo kandidatuoti prezidento rinkimuose ir mesti iššūkį A. Lukašenkai 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose, tačiau prieš balsavimą buvo sulaikytas.

Jo žmona Sviatlana – tuo metu buvusi politikos naujokė – užėmė jo vietą rinkimuose. Baltarusijos pilietinė visuomenė ir Vakarų šalys ją laiko šių rinkimų laimėtoja, nors režimas nugalėtoju paskelbė ilgametį autoritarą A. Lukašenką.

S. Cichanouskaja Baltarusijoje už akių buvo nuteista kalėti 15 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Skaitytoja

Tai va kodėl nukriošęs senis neatvyko į iškilmingą vakarienę, nes cickanovskaja laukė su kotletais.

Cekavas

Vot interesna-davė ji diedukui pauostyt savo kotletinę?

Светка

Вали нах куда хочешь. Всех достала...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS