J. Razma apie Seimo sesiją: aplinkybės reikalauja atsisakyti susipriešinimo ir populizmo | Diena.lt

J. RAZMA APIE SEIMO SESIJĄ: APLINKYBĖS REIKALAUJA ATSISAKYTI SUSIPRIEŠINIMO IR POPULIZMO

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma tikisi, kad ketvirtadienį prasidedanti Seimo pavasario sesija bus darbinga, rami, jog sutelktai dirbs pozicija ir opozicija bei įstatymo leidybos teisę turinčio šalies prezidento atstovai.

„Tikiuosi, kad sesija bus rezultatyvi, ir mes priimsime visus projektus, kurių visuomenė tikisi“, – Eltai sakė politikas.

Anot J. Razmos, ši Seimo sesija prasideda, esant išskirtinėms aplinkybėmis. „Tai besitęsianti pandemija ir ekonominių migrantų atakos, organizuotos Baltarusijos režimo, su kuriais mes neblogai tvarkomės. Dar prisideda ypač išaugusi infliacija, sukelianti žmonėms didelių socialinių sunkumų. Ir, be abejo, Rusijos karas Ukrainoje verčia ne tik rūpintis papildomomis pagalbos priemonėmis taip ryžtingai kovojančiai su okupantais šaliai, bet ir rūpintis mūsų gynybinių pajėgumų stiprinimu ir socialinės paramos teikimu nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Tam irgi reikia tam tikrų teisės aktų pataisų“, – sako J. Razma.

Jo teigimu, projektai, kurie susiję su karu Ukrainoje, bus prioritetiškai įrašomi į Seimo posėdžių darbotvarkes, neretai juos bus prašoma priimti skubos tvarka, tarp jų ir biudžeto pataisą dėl didesnio krašto apsaugos finansavimo. Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas tikisi, kad parlamentarai dėl to prieštaravimų nereikš, nes aplinkybės yra išskirtinės.

Su mokesčių reforma siūlo neskubėti

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys J. Razma sako, kad sesijos metu parlamentarams teks susitarti dėl to, kaip pagelbėti žmonėms, patiriantiems sunkumų dėl didžiulės infliacijos, dėl išaugusių energetikos kainų.

„Čia iniciatyvų yra pareiškęs ir Lietuvos prezidentas, ir opozicijos atstovai dėl PVM lengvatų, be abejo, pasiūlymų turi ir Vyriausybė. Būtų idealu, jeigu visi susėstų, išklausytų Vyriausybės informacijos apie turimas galimybių ribas, kiek leidžia mūsų biudžetinių įplaukų prognozės, ir susitartų dėl to, kokios pagalbos priemonės būtų pačios taikliausios. Man atrodo, kad dabar yra tokia situacija, kad turime ieškoti visais klausimais kuo platesnio sutarimo“, – Eltai sakė J. Razma.

Jis pastebėjo matąs gerų pavyzdžių, tarp jų visų frakcijų sutarimas dėl krašto apsaugos finansavimo didinimo. Politikas tikisi, kad pavyks susitarti dėl naujo partijų susitarimo dėl nacionalinio saugumo stiprinimo ir užsienio politikos. Kaip gerą pavyzdį J. Razma nurodė ir darbo grupės darbą dėl Vietos savivaldos įstatymo pataisų, kai, darant kompromisus iš abiejų pusių, pavyko sutarti dėl mero statuso.

Man atrodo, kad dabar yra tokia situacija, kad turime ieškoti visais klausimais kuo platesnio sutarimo.

„Taip linkėčiau elgtis ir kitais atvejais, kai išryškėja takoskyros dėl vieno ar kito projekto, kai tą problemą skirtingai mato opozicija ir valdantieji“, – sakė jis.

Konservatorių J. Razmą nuliūdino socialdemokrato Juliaus Sabatausko pasiūlymas stabdyti švietimo ir sveikatos apsaugos reformas.

„Manau, kad geresnis variantas būtų susitarti, kokie tų siūlomų reformų momentai būtų visiems daugiau ar mažiau priimtini, o kurie kelia abejonių, galbūt atidėti. Nepritarčiau tam, kad reikėtų nieko nedaryti, stabdyti, viską neigti. Tai nebūtų atsakinga, nes visi norime, kad mūsų valstybės sistemos būtų gyvybingos, teiktų geresnes paslaugas mūsų piliečiams, todėl mes turime jas reformuoti, tobulinti“, – sakė jis.

Tačiau, politiko nuomone, galima neskubėti su mokesčių reforma, nes dabar yra labai neaiškus Rusijos karo poveikis pasaulio ir Lietuvos ekonomikai.

„Labai sudėtinga būtų pasiūlyti dabar tinkamus sprendimus dėl mokesčių sistemos tobulinimo. Tai, matyt, reikia spręsti, kai nusistovės ekonomika, situacija pasaulyje ir Lietuvoje“, – sako J. Razma.

Dėl Partnerystės įstatymo projekto siūlo nekelti bangų

Kalbėdamas apie partnerystės įteisinimą, J. Razma siūlo komentarus šia tema galbūt atidėti ir nebeaitrinti situacijos, nes tikrai žmonės yra įsitempę, pergyvendami dėl to, kas vyksta Ukrainoje.

„Siūlau nebediskutuoti apie tuos projektus, kur yra ryškios ideologinės takoskyros. Manyčiau, kad galima mėginti tartis dėl jų turinio koregavimo“, – sakė jis.

T. Biliūno / BNS nuotr.

Anot J. Razmos, į pirmąsias pavasario sesijos darbotvarkes Partnerystės įstatymo projektas ir lydintys teisės aktai nebus siūlomi.

„Dėl įstatymų projektų įrašymo į sesijos darbų programą tikrai nereikėtų kelti didelių bangų. Manau, kad turime laikytis to visuotinai įsigaliojusio Seimo darbų formavimo principo, kai frakcijos įtraukia savo siūlomus projektus ir kitos frakcijos neturėtų to revizuoti. Jeigu būtų kitaip, tai, pavyzdžiui, mes, turėdami balsų daugumą, galėtume pasiūlyti viską išbraukti, ką teikia opozicinės frakcijos. Bet manau, kad čia nėra tas kelias, kuriuo turėtume eiti“, – sakė jis.

J. Razma apgailestauja, kai populistiškai spekuliuojama tais klausimais, tiesiog taip primityviai renkantis politinius balus, pvz., žinant visuomenės kritišką požiūrį, siūloma išbraukti Partnerystės įstatymo projektą, tai yra vienos frakcijos – Laisvės frakcijos teikimą iš sesijos darbų programos.

J. Razma tikisi, kad pavasario sesijoje Seimo salėje bus mažiau nereikalingų žeidžiančių replikų, kažkokių emocinių iškrovų, susipriešinimo ir populizmo, o bus daugiau nuoširdaus noro gilintis į projektų turinį.

Pavasario sesijos darbų programos projekte – beveik 550 teisės aktų projektų (be lydimųjų). Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 121, prezidentas Gitanas Nausėda – 7, Seimo nariai (frakcijos) – 345 teisės aktų projektus. Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką, nuo kovo 10 d. iki birželio 30 d., planuojama surengti daugiau kaip 50 posėdžių. Iš jų 4 bus skirti opozicinių frakcijų darbotvarkėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Mjnde

Šūdo gabalėlis ta RAZMA jurge, gaila kad narkomanė dukra nenudvėsė prieš 22 metus

Labai nusiminėt ,kad negausit

progos ryt pabaubt,penktakoloniniai veršiai?

Anonimas

Tai kas neleidžia atsisakyti, pareiskimus ant stalo ir visa gauja lauk.Lietuva tikrai nepražūtų be tokių marazmatikų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS