J. Stoltenbergas: NATO yra vieninga dėl Baltarusijos | Diena.lt

J. STOLTENBERGAS: NATO YRA VIENINGA DĖL BALTARUSIJOS

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad Aljansas yra vieningas vertindamas Baltarusijos veiksmus nutupdant iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą Minske.

Taip jis kalbėjo paklaustas apie NATO vienybę dėl Baltarusijos, žiniasklaidai pranešus, kad Turkijos iniciatyva praėjusią savaitę paskelbtas Aljanso pareiškimas dėl „Ryanair“ lainerio nukreipimo į Minską buvo sušvelnintas.

„NATO yra vieninga ir NATO sąjungininkės, visos 30 NATO sąjungininkų, sutarė dėl labai tvirto pareiškimo, kuriame mes tvirtai pasmerkėme priverstinį civilinio orlaivio, skridusio iš vienos NATO sostinės Atėnų į kitą NATO sostinę Vilnių, nutupdymą“, – Briuselyje bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos premjere Ingrida Šimonyte sakė NATO vadovas.

„Tai buvo labai aiški ir tvirta politinė žinutė“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūra „Reuters“ skelbė, kad reaguodama į incidentą NATO praėjusį trečiadienį paskelbė dviejų pastraipų pareiškimą, smerkiantį lėktuvo nutupdymą ir opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo merginos Sofijos Sapegos sulaikymą, tačiau jame neužsiminė apie jokias sankcijas Baltarusijai ir neparagino paleisti politinių kalinių, nors to prašė Baltijos šalys bei Lenkija. Agentūros teigimu, sušvelninti pareiškimą spaudė Ankara.

Anot „Reuters“, paties J.Stoltenbergo viešas pasisakymas šia tema buvo griežtesnis nei išplatintas pareiškimas.

J. Stoltenbergas ketvirtadienį taip pat pasveikino Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos sprendimus įvesti sankcijas Baltarusijos režimo veikėjams.

„Turime pademonstruoti, kad bus susidurta su kaina ir pasekmėmis, jeigu pagrindinės tarptautinės normos ir taisyklės yra pažeidžiamos“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Savo ruožtu I. Šimonytė teigė, NATO pareiškimas dėl Baltarusijos veiksmų buvo „stiprus ir savalaikis“.

„Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės sureagavo stipriai ir nedelsiant, bet tai nėra viskas. Mes turime toliau spausti A. Lukašenkos režimą ir Kremlių“, – sakė ministrė pirmininkė.

Premjerės teigimu, Baltarusijos režimas turi paleisti politinius kalinius ir leisti šalyje įvykti laisviems, demokratiniams rinkimams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

dlia osobo tupych

Išvežkite 1942 m. neregistruotuosius Lietuvoje ir jų palikuonis, išvežkite visus perėjūnus, besitrankančius po Lietuvą su savo paliegusiais bjauriais vaikais ir anūkais. Po to darykite revizijas ES lėšų įsisavinimo po 1995 m., po to - ribokite užsienio migrantų, turistų įvažiavimą į LR, po to, suregistruokite narkomanus, narkodilerius, pedofilus, zoofilus, prilausomybių turinčiuosius ir viešinkite sąrašus - visuomenė rivalo tai žinoti... darbų daug. Ir tik po to imkitės dairytis, kad Baltarusijoje ir bulvės geresnės, ir miškai švaresni, ir žmonės dirbti bei mokytis dar sugeba. Didžiausia grėsmė - vidinė, per daug atmatų, nelojaliųjų yra LR.

violetinis vaivorysktinis Stoltenbergo sapnas apie NATO

Vienybe ... iki PIRMO RIMTESNIO SUSIDURIMO SU RUSIJA AR KINIJA --po pirmo smugio is jusu NATO vienybybes --LIKS TIK MIRAZINIS PRISIMINIMAS...

Kada?

Išvežkite 1942 m. neregistruotuosius Lietuvoje ir jų palikuonis, išvežkite visus perėjūnus, besitrankančius po Lietuvą su savo paliegusiais bjauriais vaikais ir anūkais. Po to darykite revizijas ES lėšų įsisavinimo po 1995 m., po to - ribokite užsienio migrantų, turistų įvažiavimą į LR, po to, suregistruokite narkomanus, narkodilerius, pedofilus, zoofilus, prilausomybių turinčiuosius ir viešinkite sąrašus - visuomenė rivalo tai žinoti... darbų daug. Ir tik po to imkitės dairytis, kad Baltarusijoje ir bulvės geresnės, ir miškai švaresni, ir žmonės dirbti bei mokytis dar sugeba.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS