J. Stoltenbergas: žinia Ukrainai dėl narystės NATO bus stipri, pozityvi ir vieninga | Diena.lt

J. STOLTENBERGAS: ŽINIA UKRAINAI DĖL NARYSTĖS NATO BUS STIPRI, POZITYVI IR VIENINGA

Vilniuje vykstantis NATO viršūnių susitikimas pasiųs stiprią, pozityvią ir vieningą žinutę dėl Ukrainos narystės Aljanse perspektyvų, sako bloko generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Žinutė (Ukrainai dėl narystės NATO – BNS) bus pozityvi, žinutė bus stipri ir vieninga“, – antradienį prasidedant viršūnių susitikimui sakė J. Stoltenbergas.

Jis pridūrė besitikintis, kad sąjungininkai sutars Ukrainą priartinti prie Aljanso.

Pirmadienį J. Stoltenbergas kalbėjo, kad derybos dėl Ukrainos kelio į NATO sąlygų tebevyksta.

NATO svarsto atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano vykdymo, įkurti NATO-Ukrainos tarybą ir sutarti dėl daugiametės pagalbos Ukrainos kariuomenės programos.

31 NATO narė vis dar derasi dėl galutinės komunikato formuluotės, kaip spręsti Ukrainos narystės klausimą.

Rytų Europos šalys remia Kyjivo raginimus, kad jam būtų nutiestas aiškus kelias į NATO.

Tačiau didžiosios valstybės – Jungtinės Valstijos ir Vokietija – buvo nelinkusios žengti toliau nei 2008 metais duotas pažadas, kad Ukraina vieną dieną įstos į NATO, nenustatant aiškaus termino.

Žinutė bus pozityvi, žinutė bus stipri ir vieninga.

Ukraina prašymą dėl narystės NATO pateikė pernai rugsėjį, praėjus pusmečiui po plataus masto Rusijos invazijos pradžios.

Kanados ir Čekijos vadovai: ukrainiečiai turi matyti šviesą tunelio gale

NATO viršūnių susitikime dalyvaujantys Čekijos prezidentas Petras Pavelas bei Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) sako, jog Ukrainai būtina suteikti aiškią paramą dėl narystės NATO, siekiant, kad šios šalies gyventojai bei pajėgos „matytų šviesą tunelio gale“.

P. Pavelas sako, kad Ukrainai greta karinės amunicijos ir pinigų būtinas užtikrinimas, jog pasibaigus karui jie bus priimti į NATO.

„Manau, kad Ukrainai greta ginkluotės, amunicijos ar pinigų, reikia paskatinimo ir užtikrinimo, kadangi tai palaikytų aukštą Ukrainos pajėgų moralę. Jiems reikia matyti šviesą tunelio gale, matyti ir jausti motyvaciją. Jie taip pat turi jausti, kad vieną dieną jie bus priimti į (NATO – BNS) šeimą“, –  antradienį NATO viešajame forume Vilniuje sakė P. Pavelas.

„Ir mes galime jiems suteikti tokį užtikrinimą tiesiog pasakydami – kai tik baigsis karas, mes pradėsime stojimo procesą. Tai jie norėtų išgirsti, ir aš jiems palinkėčiau, kad jie tai išgirstų“, – pridūrė Čekijos prezidentas.

Pasak P. Pavelo, kai kurių Aljanso narių požiūris šiuo klausimu išlieka rezervuotas.

„Mačiau tam tikrą susilaikymą iš keleto šalių net visai neseniai. Mes pamatysime, kas įvyks per šias dvi dienas“, – teigė Čekijos vadovas, paklaustas, ar matomas sutarimas dėl Ukrainos narystės tarp NATO šalių.

Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau (Džastinas Triudo) teigė, kad remia Ukrainos narystę NATO, „kai tam bus palankios sąlygos“.

„Iš principo ir iš draugystės kanadiečiai tvirtai remia Ukrainą, taip pat sveikina Ukrainos narystę NATO, kai tam bus palankios sąlygos“, – antradienį forume sakė J. Trudeau, paklaustas, ar Vilniuje palaikys Ukrainos kvietimą į NATO ir ar ragins JAV ir Vokietiją pasielgti taip pat.

„Sąjungininkai užtikrina, kad būtų aiškus kelias į NATO, ir manau, esu aiškiai įsitikinęs, kad šiame susitikime suteiksime aiškią paramą ukrainiečiams, kad jie žinotų, jog tunelio gale yra šviesa“, – teigė Kanados ministras pirmininkas.

NATO viršūnių susitikime Vilniuje svarsto atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano vykdymo, įkurti NATO-Ukrainos tarybą ir sutarti dėl daugiametės pagalbos Ukrainos kariuomenės programos.

Tačiau 31 NATO narė vis dar derasi dėl galutinės komunikato formuluotės, kaip įtvirtinti Ukrainos Aljanse perspektyvą.

Gairės: Jensas Stoltenbergas, NATO, NATO viršūnių susitikimas, karas Ukrainoje, Ukraina
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS