J. Sullivanas apie V. Zelenskio nusivylimą: aš suprantu | Diena.lt

J. SULLIVANAS APIE V. ZELENSKIO NUSIVYLIMĄ: AŠ SUPRANTU

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) sako suprantantis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nusivylimą dėl NATO pozicijos Kyjivo narystės klausimu, tačiau teigia, jog Aljansui buvo svarbu parodyti vieningą nuomonę.

„Žinau, kad prezidentas Zelenskis išreiškė nusivylimą formuluote, ir aš suprantu tai iš jo perspektyvos, bet manau, kad iš Aljanso perspektyvos logika yra ta, kurią galima pasiekti, atsižvelgiant į skirtingus požiūrius“, – NATO viešajame forume, vykstančiame šalia viršūnių susitikimo Vilniuje, trečiadienį sakė J. Sullivanas.

„Prezidentas (Joe) Bidenas pabrėžė vienybės svarbą Aljanse, Rusijos agresijos akivaizdoje ir daug kartų pažymėjo, kad prezidentas (Vladimiras – BNS) Putinas statė ant to, jog NATO vienybė subyrės, kad (...) bus susiskaldymas ir tai vyksta 505 karo dienas. (...) Vienybė nereiškia, kad kiekviena sąjungininkė į kiekvieną klausimą žiūri vienodai, tai reiškia, kad galime susiburti iš skirtingų taktinių perspektyvų ir turėti bendrą strateginę viziją“, – sakė JAV prezidento patarėjas.

Jis pabrėžė, kad NATO viršūnių komunikate užtvirtinta, jog Ukrainos vieta ateityje yra NATO ir „Aljansas dirbs su Ukraina šiuo keliu“.

Antradienį NATO lyderiai sutarė, jog kvietimas Ukrainai stoti į NATO bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir šalis įvykdys keliamas sąlygas. Tokia formuluotė nuvylė V. Zelenskį, kuris tikėjosi aiškios narystės Aljanse perspektyvos.

NATO taip pat nutarė atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo, įsteigti Aljanso ir Ukrainos tarybą bei patvirtintas ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planas.

Trečiadienį sąjungininkės pristatys Ukrainai saugumo garantijų paketą.

J. Sullivano teigimu, Ukrainos narystė tuo metu, kai vyksta karas, reikštų, kad NATO įsitrauktų į konfliktą su Rusija.

„Aljanso narės sutinka, kad NATO įsitraukimas į karą su Rusija šiuo metu neturi prasmės“, – teigė patarėjas.

Gairės: karas Ukrainoje, Jake Sullivanas, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS