K. Budrys: Baltarusijoje dislokuodama branduolinį ginklą Rusija pažeistų tarptautinę teisę | Diena.lt

K. BUDRYS: BALTARUSIJOJE DISLOKUODAMA BRANDUOLINĮ GINKLĄ RUSIJA PAŽEISTŲ TARPTAUTINĘ TEISĘ

Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys sako, kad Rusija pažeistų tarptautinę sutartį dėl branduolinio ginklo neplatinimo (NPT), jeigu dislokuotų tokį ginklą Baltarusijoje.

„Ekspertai, teisininkai nesutaria, ar tai būtų Neplatinimo sutarties pažeidimas. Mano vertinimu, tai būtų Neplatinimo sutarties pažeidimas iš Rusijos pusės“, – antradienį Žinių radijui sakė K. Budrys.

Minima NPT sutartis pasirašyta 1968 metais, ją yra ratifikavusios 190 šalių.

Pasak K. Budrio, Rusijos elgesys turės pasekmes ne tik aplink rytinį NATO sparną, nes kitos branduolinį ginklą turinčios šalys gali nutarti tokius veiksmus kopijuoti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pareiškė, kad kaimyninėje Baltarusijoje dislokuos taktinius branduolinius ginklus. Anot jo, šiuo atveju Rusija elgiasi taip pat kaip JAV, savo taktinius branduolinius ginklus laikanti sąjungininkų teritorijoje.

K. Budrys ragino to nelaikyti tik propaganda, nes Baltarusija ir Rusija ruošėsi šiam žingsniui tiek teisiškai, tiek politiškai.

„Tai yra rimta“, – pareiškė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas.

Kita vertus, pasak jo, į tokius pranešimus nereikėtų „perreaguoti“, nes branduolinėje retorikoje svarbus subtilumas.

„Nereikėtų užmiršti, kad NATO irgi yra branduolinis aljansas, turintis savo atgrasymo strategijas ir politikas“, – kalbėjo K. Budrys.

Tai yra rimta.

„Tai yra didelio jautrumo ir atsakomybės zona. (...) Lietuvai tai yra pakankamai nauja, tokia tematika, kaip branduolinis saugumas, kas susiję su ginkluote, su atgrasymais ir panašiai. Na, čia irgi turime išmokti naviguoti tinkamai“, – teigė patarėjas.

Pasak jo, situacija siunčia žinią, kad konvencinės NATO pajėgos regione turi būti didinamos.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas LRT radijui antradienį sakė, kad V. Putino pareiškimai „jau seniai nieko negąsdina“.

„Gal galėjo gąsdinti 2022 metų sausį, kai dar visi galvojo, kad tai adekvatus politinis lyderis, kaip jis Rusijoje bebūtų „išrinktas“. Bet, kai visi suprato, kad jis nėra adekvatus, tai visi jo gąsdinimai neteko prasmės, ir visi žiūri į realius veiksmus, ruošiasi tokiems Rusijos agresyvumo priepuoliams, kurie laikas nuo laiko ištinka Putiną, siekiant politinių tikslų“, – teigė ministras.

„Ir šiuo atveju tai yra bauginanti, gąsdinanti Vakarų visuomenes politinė žinutė. Bet, be abejonės, po jos turėtų sekti ir Vakarų atsakas – tai yra dar platesnės sankcijos“, – pridūrė jis.

Anot A. Anušausko, Rusijos branduolinė pramonė šiuo metu nėra pakankamai sankcionuota.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, kad Briuselis yra pasirengęs įvesti naujas sankcijas Baltarusijai, jei Minske bus laikomi Rusijos branduoliniai ginklai.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

JEIGU...

NATO pastatytų karinę bazę prie Kremliaus sienų - ji tikrai "nepažeistų" tarptautinių teisių...Ji "nepažeidė" tarptautinių teisių panaudodama atominį ginklą prieš žmoniją, naikindama Iraką, Afganistaną, Libiją, Čilę, Jugoslaviją, Vietnamą...Ji pasaulio "šventas avinėlis" naikinantis Ukrainą iki paskutinio ukrainiečio...

Anonimas

Dar vienas kvailys papezejo apie tarptautinę teisę....gal pirmiau pakritikuok savo Šeimininką, šuneli ?

politologas mėgėjas

Būkim biedni, bet teisingi, kažkiek tiesos yra ,kaip jų propoganda transliuoja, kad ir karą UKrainoje išprovokavo Vakarai. Kai Lietuva su kaimynėmis įstojo į ES ir Nato- Putinui visai susuko vidurius, o čia dar ir UKraina ten užsimanė, tai kas jam lieka- tik užimti ją. O kai nesiseka, tai reikia nors gąsdinti atomu, gal sumažins stojimo tempus, per tą laiką Putinas sugebės pakeisti Zelenskį į Janukovičių ir galės ramiau užbaigti savo gyvenimą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS