S. Cichanouskaja: A. Lukašenkos režimui reikia nuolatinio spaudimo | Diena.lt

S. CICHANOUSKAJA: A. LUKAŠENKOS REŽIMUI REIKIA NUOLATINIO SPAUDIMO

Tam, kad Baltarusijoje įvyktų demokratiniai rinkimai, būtinas nuolatinis spaudimas Aliaksandro Lukašenkos režimui, sako demokratinė Baltarusijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Kad Baltarusijoje įvyktų rinkimai, reikia nuolatinio spaudimo režimui šalies viduje ir išorėje, politinė, ekonominė A. Lukašenkos izoliacija, kad režimas pamatytų, jog mes nepasiduodame, nesustojame ir visas pasaulis yra su mumis. Tai priverstų juos atsakyti į mūsų raginimus pradėti taikų dialogą“, – Seimo rūmuose žurnalistams sakė S. Cichanouskaja.

Ji pirmadienį dalyvauja antrajame tarptautiniame Kalinausko forume, skirtame sutelkti demokratinę bendruomenę laisviems ir demokratiškiems rinkimams Baltarusijoje.

„Bet kokia parama, bet koks dėmesys yra svarbūs baltarusiams, kad žmonės žinotų, jog nėra vieni, jog visas pasaulis siekia, kad mūsų šalyje būtų sukurta demokratija“, – teigė S. Cichanouskaja.

Bet kokia parama, bet koks dėmesys yra svarbūs baltarusiams, kad žmonės žinotų, jog nėra vieni, jog visas pasaulis siekia, kad mūsų šalyje būtų sukurta demokratija.

Ji pabrėžė, kad būtina tarptautinės bendruomenės pagalba, jog būtų pradėtos derybos su prezidento A. Lukašenkos režimu.

Kalinausko forumo dalyviai pirmadienį pabrėžė, kad derybos su režimu turi prasidėti šį pavasarį, o laisvi rinkimai turėtų vykti šiais metais.

S. Cichanouskaja per spaudos konferenciją Seime sakė, kad kalbant apie derybas su režimu neturima galvoje paties A. Lukašenkos.

Anot jos, dalis šio režimo žmonių taip pat nori permainų ir būtent su jais turėtų būti pradėtos derybos dėl naujų rinkimų organizavimo.

S. Cichanouskaja teigė, kad kovo 24-ąją Baltarusijoje bus minima Laisvės diena, ir tai bus antrosios naujų protestų bangos diena.

Rusijos opozicijos atstovas Vladimiras Kara-Murza per spaudos konferenciją tvirtino, kad žiūrint iš istorijos pozicijų, bendras vaizdas nuteikia optimistiškai.

„Juk prieš kurį laiką pusė Europos gyveno diktatūroje, o šiandien čia beliko vos dvi diktatūros – Rusija ir Baltarusija. Pažanga iš tiesų buvo stebinanti, bet XXI amžiuje ir dvi diktatūros yra per daug“, – teigė jis.

Sveikindama forumą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad Lietuva ir visas demokratinis pasaulis turi padaryti viską, kad Baltarusijos visuomenė ir žmonės būtų laisvi.

Premjerė Ingrida Šimonytė vylėsi, jog greitai ateis diena, kai tokį renginį bus galima organizuoti demokratiškai išrinktame Baltarusijos parlamente.

„Jau aštuntas mėnuo baltarusiai mušami, sodinami į kalėjimus, išmetami iš universitetų darbų vien už tai, kad turi savo nuomonę, kelia savo vėliavą, nori būti savo šalies šeimininkais“, – kalbėjo ji.

„Žurnalistai kalinami už tai, kad skelbia ne propagandą, o tiesą. Pilietinė visuomenė sistemingai naikinama, o jos lyderiai verčiami palikti šalį, kurioje vietos yra tik diktatoriui Lukašenkai ir nuolankiesiems, paklusniesiems, neišsišokantiesiems“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytės teigimu, tokią Baltarusiją A. Lukašenka sukūrė su Kremliaus pagalba ir iš paskutiniųjų stengiasi išlaikyti.

Tačiau, anot jos, pastarųjų metų įvykiai Baltarusijoje parodė, kad kelio atgal diktatoriui nebėra.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, vienas iš Kalinausko forumo iniciatorių Žygimantas Pavilionis sakė, kad jo dalyviai pareikalavo, jog būtų paleisti visi politiniai kaliniai Baltarusijoje, jie taip pat pasisakė už griežtesnes sankcijas ir režimo padarytų nusikaltimų ištyrimą.

Europarlamentaras Petras Auštrevičius pasidžiaugė, kad šią savaitę Europos Parlamente pradės veikti naujas įrodymų rinkimo ir archyvavimo centras dėl visų nusikaltimų prieš žmogaus teises.

„Pagaliau vienoje vietoje turėsime centralizuotą archyvą, kurį galėsime vėliau panaudoti ne tik prevencijai galimiems nusikaltimams prieš Baltarusijos žmones, bet ir esu tikras, kad ateis diena, kai padariusieji nusikaltimus turės atsakyti“, – sakė jis.

Pirmasis tarptautinis Kalinausko forumas Vilniuje surengtas pernai rugpjūtį po prezidento rinkimų Baltarusijoje. Tuomet oficialiu nugalėtoju paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka, bet opozicija ir Vakarai teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Po rinkimų Baltarusijoje kilo masinių protestų banga. Jėgos struktūros ją slopino jėga.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

CICHANOVSKAJAI...

Gydytojai perspėja - nuo didelio ir nuolatinio spaudimo išsivysto HEMOROJUS. Čia tokia liga - kai eini tuštintis, labai skauda ir žarna iš užpakalio išlenda...

Taip Svetačka

Jam spaudimo tau pinigu:)

aha

Nu tai tegu važiuoja namo ir spaudžia tą režimą.Ar buvo pas mus taip Lietuvoj,kad iš kitos šalies sėdėtų ir nurodinėtų..kaip kovot,ką daryt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS