K. Kudzmanas: Moldovoje Lietuvos vardas puikiai žinomas (interviu) | Diena.lt

K. KUDZMANAS: MOLDOVOJE LIETUVOS VARDAS PUIKIAI ŽINOMAS (INTERVIU)

Jau šį mėnesį į Kišiniovą išvykstantis naujasis Lietuvos ambasadorius Moldovoje Kęstutis Kudzmanas sako, kad Moldovoje Lietuvos vardas puikiai žinomas, Moldova domisi mūsų patirtimi ir siekia perimti Lietuvos patirtį, kurią mes sukaupėme stodami į ES, NATO ar EBPO.

Interviu naujienų agentūros ELTA žurnalistei Jadvygai Bieliavskai diplomatas sakė, kad Moldova yra labai įdomi, dar ne iki galo atrasta ir nepakankamai žinoma kelionių ir atostogų kryptis.

- Jūs turite didelę diplomatinio darbo patirtį, buvote Lietuvos ambasadoriumi Azerbaidžane ir Turkijoje, dirbote ambasadoje Rusijoje, užsienio politikos klausimais patarinėjote Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui. Jau šį mėnesį jūsų laukia naujas iššūkis - tapote Lietuvos ambasadoriumi Moldovoje. Kada išvykstate į Kišiniovą ir kaip atrodys jūsų darbo pradžia?

- Rugpjūčio 14-ąją pradėsiu darbą Kišiniove kaip naujas Lietuvos ambasadorius Moldovoje. Kaip įprasta tokiais atvejais, įteiksiu skiriamuosius raštus Moldovos respublikos prezidentui.

Moldova yra svarbi Rytų partnerystės šalis, prieš ketverius metus pradėtas taikyti Moldovos asociacijos susitarimas su ES. Šio susitarimo dalis dėl išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės (DCFTA) su ES atveria naujų galimybių abiejų šalių verslui.

Nuo kitų metų sausio 1 d. Lietuvos ambasada Moldovoje antrą kartą taps NATO kontaktine ambasada.

Taip pat laukia rimtas darbas - pasirengimas būsimai Šiaurės ir Baltijos valstybių (NB8) parlamentų pirmininkų konferencijai Kišiniove kitų metų pradžioje.

Mes - Lietuva - esame sėkminga ES ir NATO šalis, todėl mums svarbu perduoti Moldovai, taip pat Sakartvelui ir Ukrainai gerą mūsų europinės integracijos patirtį. Moldovoje Lietuvos vardas puikiai žinomas, Moldova domisi mūsų patirtimi ir siekia perimti Lietuvos patirtį, kurią mes sukaupėme stodami į ES, NATO ar EBPO.

- Kaip įgyvendinama Moldovos asociacijos sutartis su ES? Kaip Lietuva padeda Moldovai vykdyti būtinas reformas?

- Moldovai pavyko pasiekti dalį dar 2009 m. suformuotų Rytų partnerystės tikslų. 2014 m. įsigaliojo bevizis režimas su ES šalimis, pasirašyta Asociacijos sutartis, Moldovai numatyta ambicinga ES paramos programa, įgyvendinamos reformos teisės, švietimo, sveikatos apsaugos, bankininkystės ir daugelyje kitų sričių. Lietuva pasirengusi perduoti savo patirtį rengiant ir įgyvendinant įvairias viešojo sektoriaus reformas. Manau, kad siekiant sėkmingų, galbūt ne visada populiarių reformų įgyvendinimo, turime dėti pastangas konsoliduojant visuomenės, nevyriausybinių organizacijų, vyriausybės ir politikų paramą reformų įgyvendinimui. Žinoma, ne visada reformos duoda staigų efektą, kai kurios reformos orientuotos į ilgalaikę perspektyvą. Todėl įspūdingi Lietuvos pasiekimai būnant ES ir NATO, tas kelias, kurį mes nuėjome per pastaruosius 28 metus, yra puikus pavyzdys ir motyvacija spartesniam reformų Moldovoje įgyvendinimui, tolesniam politiniam suartėjimui ir gilesnei ekonominei integracijai su ES. Sėkmingas reformų įgyvendinimas skatintų tolesnę ES paramą, investicijų ir technologijų pritraukimą. Tai teigiamai veiktų ekonomikos atsparumą ir spartintų ekonomikos augimą bei gerintų žmonių gyvenimo kokybę. Turime aiškiai parodyti Moldovai ekonominės integracijos į ES naudą ir galimus tolesnius žingsnius - Muitų sąjungos su ES sudarymą bei Europos ekonominės erdvės išplėtimą.

Moldovoje Lietuvos vardas puikiai žinomas, Moldova domisi mūsų patirtimi ir siekia perimti Lietuvos patirtį, kurią mes sukaupėme stodami į ES, NATO ar EBPO.

Lietuvos patirtis ir pasiekimai modernizuojant mūsų šalį yra sektinas pavyzdys Rytų partnerystės šalims, todėl mūsų ekspertinė parama ten labai laukiama. Aukšto lygio ekspertai iš Lietuvos dirba Moldovoje padedant įgyvendinti Asociacijos sutartį sveikatos apsaugos, teisės, socialinės apsaugos, bankininkystės, veterinarijos ir maisto saugos, policijos, muitinės, kovos su pinigų plovimu, kovos su korupcija srityse. Mūsų muitinės ir valstybės sienos apsaugos pareigūnai dalyvauja EUBAM (Europos Sąjungos sienos paramos misija, skirta Moldovai ir Ukrainai) darbe nuo pat šios misijos įsteigimo 2005 m.

Lietuvos institucijos Moldovoje yra laimėjusios devynis ES Dvynių projektus. 2006-2017 m. Lietuvos užsienio reikalų ministerija Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijos programos lėšomis finansavo 123 projektų įgyvendinimą Moldovoje už daugiau nei 848 tūkst. eurų.

Mūsų uždavinys - padėti Moldovai įgyvendinti reformas, kurios būtinos suartėjimui su ES. Svarbu, kad tos reformos būtų nuoseklios ir iki galo įgyvendintos, laikantis teisės viršenybės principų.

- Lietuvos ir Moldovos diplomatiniai santykiai užmegzti prieš 26 metus. Šiais metais Moldovoje su oficialiu vizitu lankėsi ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Nors sakoma, kad ES ir Moldovos laisvosios prekybos sutartis pasiteisino, išaugo eksportas ir importas, tačiau prekybos santykiai tarp Lietuvos ir Moldovos išlieka kuklūs (46 mln. eurų), abipusės investicijos tesiekia 1 mln. eurų. Kokių matote perspektyvų pagyvinti šalių ekonominius santykius?

- Iš tiesų Moldova buvo pirmoji valstybė, kuri pripažino Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. gegužės 31 d.

Lietuvos įmonės domisi Moldovos ir viso regiono rinka. Manau, kad Lietuva su Moldova aktyviau galėtų bendradarbiauti informacinių technologijų, maisto pramonės srityse.

Šiuo metu mūsų šalies verslininkai investuoja į Moldovos nekilnojamojo turto, IT, maisto perdirbimo, finansinių paslaugų teikimo sektorius. Lietuvos maisto prekės ir gėrimai vis drąsiau pasirodo Moldovos parduotuvių lentynose. Beje, Lietuvoje studijuoja vis daugiau studentų iš šios šalies. Manau, kad svarbu skatinti studentų mainus, vystyti bendradarbiavimą švietimo ir mokslo srityse.

- Kitų metų vasarį Moldovoje vyks parlamento rinkimai. Kokių rezultatų tikisi ir norėtų ES, Lietuva?

- Lietuva nuosekliai remia Moldovos europinę integraciją. Tikimės, kad Moldovos visuomenė pasirinks demokratines jėgas, orientuotas į tolesnį suartėjimą su ES. Taip pat labai svarbu, kad rinkimai atitiktų ESBO ir Europos Tarybos standartus ir rinkėjų valia būtų gerbiama.

- Kokių yra turizmo galimybių, ar Lietuvos gyventojai galėtų atrasti Moldovą kaip atostogų šalį, ar jiems būtų ten saugu? Klausiu tai turėdama mintyje Lietuvos užsienio reikalų ministerijos perspėjimą apie tai, kad valstybė yra šalių, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše. URM rekomenduoja nevykti į Padniestrės regioną.

- Iš tiesų reikėtų susilaikyti nuo kelionių į Padniestrės regioną. Tačiau, atsietai nuo šios problemos, Moldova yra labai įdomi, dar ne iki galo atrasta ir nepakankamai žinoma kelionių ir atostogų kryptis. Tai ir senieji vienuolynai olose Dniestro upės pakrantėse, tai ir didžiausi pasaulyje požeminiai vyno rūsiai, kerinčios savo grožiu viduramžių pilys ir turtingas kulinarinis paveldas. Ne paslaptis, kad kadaise LDK ir Moldova buvo kaimyninės valstybės, kurias skyrė Dniestro upė.

- Jūs buvęs Lietuvos Rytų kovos menų federacijos prezidentas, ilgametis Lietuvos ušu federacijos prezidentas, tarptautinės kategorijos teisėjas. Ar sportinę veiklą žadate tęsti ir Moldovoje?

- Manau, kad šis mano pomėgis labai padeda ir darbui. Sportas ir diplomatija yra susiję dalykai, nes šios sritys padeda megzti ir skatinti žmonių kontaktus.

- Ačiū už pokalbį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS