Iš Kabulo grįžo afganistaniečių evakuaciją vykdę Lietuvos kariai | Diena.lt

IŠ KABULO GRĮŽO AFGANISTANIEČIŲ EVAKUACIJĄ VYKDĘ LIETUVOS KARIAI

Iš Kabulo į Lietuvą penktadienį parskrido afganistaniečių evakuaciją vykdę Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariai bei Užsienio reikalų ministerijos diplomatas, BNS patvirtino krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Jie jau yra Lietuvoje, jie grįžo šiandien“, –  teigė ministras.

Jis dar kartą patvirtino, kad kariai paliko Kabulo oro uostą ketvirtadienį, dar prieš sprogimus, pareikalavusius per šimto aukų ir daugybės sužeistųjų.

„Labai norėčiau padėkoti visiems, tiek kariams ir civiliams, kurie esant tikrai chaotiškoms ir sudėtingoms sąlygoms įvykdė šią sudėtingą operaciją, tiek kariams ir pareigūnams, kurie prie operacijos sėkmės prisidėjo planuodami, vertindami, organizuodami, vadovaudami užduočiai iš operacinių štabų Lietuvoje. Norėčiau ypatingą padėką perduoti užduotį vykdžiusios komandos šeimų nariams ir Lietuvos visuomenei. Esu tikras, kad supratimas ir palaikymas prisidėjo prie operacijos sėkmės,“ – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

KAM pažymi, kad tai buvo pirmoji tokio pobūdžio Lietuvos kariuomenės operacija (evakuacijos iš krizės apimto regiono), „kuri parodė, kad mūsų kariai yra puikiai pasirengę vykdyti sudėtingas, kompleksines operacijas ir net per trumpiausią laiką geba pasiruošti ir įgyvendinti šalies vadovybės pavestas užduotis“.  

„Ši civilių vertėjų ir jų šeimų evakuacinė operacija dar kartą parodė NATO aljanso narių bendradarbiavimo svarbą. Sąjungininkės ir šalys partnerės ženkliai padėjo mums šioje operacijoje – Lietuvos kariuomenės dalyvavimas tarptautinėse operacijose davė ir vis dar tebeduoda realių rezultatų“, – teigiama pranešime.

Iš viso per dešimties dienų trukmės misiją vadinamasis „Kabulo vienuoliktukas“ padėjo pargabenti per 170 Lietuvai talkinusių afganistaniečių vertėjų su šeimos nariais, bėgančių nuo jų šalį perėmusių talibų. Jie laikinai apgyvendinti Raseinių rajono savivaldybėje.

Afganistaniečių poreikiams Vyriausybė numatė skirti 600 tūkst. eurų.

A. Anušauskas pabrėžė, kad visų šių žmonių gyvybei grėsė pavojus.

Lietuvoje afganistaniečiai iš pradžių privalo pabūti karantine, vėliau prasidės migracijos procedūros dėl prieglobsčio suteikimo.

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik 20 metų – 2002–2021 metais, ten tarnavo apie 5000 karių, jie dalyvavo JAV vadovaujamoje operacijoje „Tvirta taika“ bei vykdė dvi pagrindines NATO operacijas: Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (2002–2014 metais) ir „Tvirta parama“ (2015–2021 metais).    

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Virgis

Tuščia tema, gerai kad grįžo - gal mažiau mokėsim už jų antpečius.

Vanga

Keleiviui- kryptis: vokzal, čemodan, Rossėja. Kam čia likti?

Keleivis

Su visa pagarba afganistaniečiams, bet parsivežėme tos šalies išdavikus vyrus, kurie dirbo okupantams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS