Kandidatas į ministrus D. Petrošius ketina dėl šmeižto bylinėtis su P. Urbšiu | Diena.lt

KANDIDATAS Į MINISTRUS D. PETROŠIUS KETINA DĖL ŠMEIŽTO BYLINĖTIS SU P. URBŠIU

  • 5

Kandidatas į teisingumo ministras socialdemokratas Darius Petrošius pirmadienį pranešė kreipęsis į teisėsaugą, prašydamas ištirti viešai apie jį skleidžiamą kompromituojančią informaciją.

Politikas teigia raštus išsiuntęs Generalinei prokuratūrai, Specialiųjų tyrimų tarnybai, Valstybės saugumo departamentui ir Policijos departamentui.

„Turiu teisę gintis nuo melo ir šmeižto. Ir kaip eilinis pilietis, ir kaip teisės mokslų daktaras, ir kaip galimas kandidatas į teisingumo ministrus“, – teigiama politiko pranešime.

Prieš savaitę „Info TV“ televizijos laidoje „Alfa savaitė“ Seimo narys rinkimus laimėjusių „valstiečių“ vienas derybininkų Povilas Urbšys pareiškė, kad D.Petrošiaus šeima gali būti susijusi su prieštaringai vertinamu tauragiškiu verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius. Praėjusią savaitę „Lietuvos ryto“ televizija taip pat pranešė, kad garbaus amžiaus tauragiškiai kaltina D.Petrošių ir kitus asmenis pigiai nupirkus jų žemę, o vėliau bandžius parduoti keliskart brangiau.

Kaltinimus atmeta

Šiuos kaltinimus kandidatas į teisingumo ministrus atmeta ir prašo ištirti abi šias istorijas bei pateikti informaciją „atsakingiems pareigūnams“. Spaudos konferencijoje jis tikino, kad vienintelis jį su A.Pukeliu siejantis dalykas yra Tauragė.

„Sąsaja yra tik viena, kad mes esame tauragiškiai, kaip ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kaip ir (operos solitas - BNS) Liudas Mikalauskas. Tuo viskas ir baigiasi. Manau, kad įvardytos tarnybos, o galbūt ir ne tik jos, tokius ryšius tikrai žino - tegu ir pateikia. Nei tiesiogiai, nei netiesiogiai jokių sąsajų negali būti - nei per šeimą, nei dar kitaip“, - aiškino jis.

Perskaitytame savo pareiškime jis sako esantis atviras ir neturintis ko slėpti, ar dėl ko teisintis.

„Savo pavyzdžiu noriu parodyti, kad prieš neteisybę turi būti kovojama teisiniais dalykais ir viešumu. Tai darau ir darysiu nepriklausomai nuo to, ar būsiu paskirtas į ministrus, ar nebūsiu“, – teigiama jo pareiškime.

Sąsaja yra tik viena, kad mes esame tauragiškiai, kaip ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kaip ir Liudas Mikalauskas. Tuo viskas ir baigiasi. Manau, kad įvardytos tarnybos, o galbūt ir ne tik jos, tokius ryšius tikrai žino - tegu ir pateikia.

„Manau (tą visada teigiau ir žodžiais, ir veiksmais), kad valstybė neturi būti valdoma sukurptais skandalais, išgalvotomis istorijomis, šmeižtu ir melu. Taip laužoma valstybė, taip laužomi žmonių gyvenimai. Ir taip neturi būti“, – pabrėžia D.Petrošius.

Jo nuomone, šmeižto kampanijos taikinys esąs ne tik jis, bet ir būsimasis premjeras Saulius Skvernelis.

„Visa tai sieju su noru silpninti būsimąją Vyriausybę, kuri dar net nepradėjo dirbti“, – sako socialdemokratas.

Spaudos konferencijoje jis svarstė, kad jam nepalanki informacija skleidžiama dėl jo pastarųjų ketverių metų darbo Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijoje, kur jis sako sulaukęs „tam tikro spaudimo“ ir dėl to sako kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą. D.Petrošius neįvardija, nei kas vykdė spaudimą, nei kada tiksliai buvo kreiptasi.

Anot jo, Kriminalinės žvalgybos kontrolės komisijoje taip pat dirbęs P.Urbšys „pastaruosius ketverius metus jokių klausimų neturėjo“, jie iškilo tik D.Petrošiui tapus kandidatu į ministrus.

„Visus keturis metus esu gavęs „linkėjimų“, siūlymų „pasitarti“ rafinuotai, per tam tikrus asmenis, mane vadino tam tikru teisėsaugininkų klano nariu. Tai iš tikrųjų buvo būdas paspausti, bet spaudimams aš nepasiduotu. Gali būti, kad pono Urbšio lūpomis tas spaudimas ir tęsiasi. Arba Urbšys sąmoningai tai daro, jei taip - teks už tai atsakyti“, - aiškino socialdemokratas.

Prašo nebeskleisti informacijos

Jis taip pat pareiškė ketinąs su P.Urbšiu bylinėtis asmeniškai, jei tai „sukels tam tikras pasekmes“. Paprašytas patikslinti, jis sako kad tai susiję su jo paskyrimu arba nepaskyrimu į teisingumo ministrus. Vis dėlto jis neprašo paneigti paskelbtos informacijos. Jis tik prašo toliau jos neskleisti ir tikisi, kad istorija netrukus pasibaigs.

„Kol kas aš matau tik gandus. Kaip elgsis žmonės, kurie skiria. Ne, kol kas nebendravau, esu pasiruošęs į visus klausimus atsakyti, - teigė jis, paklaustas, ar dėl šios informacijos kalbėjo su „valstiečių“ deleguotu kandidatu į premjerus Sauliumi Skverneliu. - Užtenka iš mano pozicijų žiūrint - tegu tiktai jis (P.Urbšys - BNS) daugiau nebekalba, tegu neeskaluoja šitos temos, nes tai - visiški prasimanymai“.

Kalbėdamas apie žemės įsigijimo istoriją, jis aiškino, kad sandoris įvykdytas 2005-aisiais po derybų su žmonėmis, kurių jis pats nevykdė, o tik pasirašė sutartį pas notarą. Jis sako, kad už savo dalį, t.y. apie hektarą žemės buvo sumokėta apie 2 tūkst. litų (apie 580 tūkst. eurų), o bendras sklypo plotas siekia apie 5,6 ha. D.Petrošius aiškina, kad žemė pigi ir „šiuo metu nuostolinga“, nes per ją eina aukštos įtampos laidai, be to, nėra komunikacijų, reikėjo keisti žemės paskirtį, tenka mokėti žemės mokestį. Todėl jis esą sklypo šiuo metu negali parduoti.

„Praėjus maždaug devyneriems metams šitie žmonės pagalvojo, kad iš tiesų galbūt iš jų buvo nupirkta per pigiai. Tuomet aš, kaip vienas šios žemės turėtojų, kitiems bendrasavininkiams pasiūliau (...) tartis taikiai, derybose dėl taikos taip pat nedalyvavau. Finale su žmonėmis buvo sutarta, teismas patvirtino taikos sutartį. Aš lankiausi po viso šito reportažo pas žmones, žmonės man jokių pretenzijų neturi, priešingai - jie balsavo už mane“, - aiškino D.Petrošius.

Jo įvardyti sklypo bendrasavininkiai - Tauragės politikai ir verslininkai Vaclovas Karbauskis, Arūnas Jancevičius, Mindaugas Beišys, taip pat ir asmenys, iš kurių dalis žemės buvo pirkta.

D.Petrošiaus kandidatūrą į teisingumo ministrus teikia Lietuvos socialdemokratų partija. Buvusios kadencijos Seime jis vadovavo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijai. Pats kandidatas sako nekalbėjęs su S.Skverneliu apie D.Urbšio pateiktą informaciją, o socialdemokratų partija jį esą ir toliau mato kaip „neišvengiamą kandatą į teisingumo ministrus“.

Pasiruošęs gintis teisme

Seimo narys P. Urbšys sako nešmeižęs socialdemokratų kandidato į teisingumo ministrus eksparlamentaro D. Petrošiaus, dėl to pasiruošęs gintis teisme.

Pasak P.Urbšio, kalbėdamas apie galimas D.Petrošiaus šeimos sąsajas su prieštaringai vertinamu Tauragės verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius, jis tik įvardinęs „visiems žinomus faktus“.

„Aš įvardinau visiems žinomus faktus, kad 2008 metais po Šviniaus konflikto tuometinis vicemeras turėjo atsisveikinti su savo vieta ir į jo vietą klestelėjo Pranas Petrošius, o kitas faktas, kad D.Petrošius su B.Pauža kaip Seimo nariai buvo iniciatoriai įstatymo projekto, kuriuo buvo suinteresuotas su Šviniumi siejamas teisininkas, kad D.Petrošius yra įklimpęs į abejotiną sandėrį dėl sklypų, kur žmonės jaučiasi apgauti, irgi tas faktas buvo minėtas, todėl aš nelabai suprantu, kodėl jis jaučiasi apšmeižtas“, – BNS pirmadienį sakė P.Urbšys.

Parlamentaras sakė pasiruošęs gintis teisme, jei D.Petrošius pateiks ieškinį dėl šmeižto. „Esu pasiruošęs, jeigu bus teismas, nesislėpsiu nuo teisingumo ir nesislėpsiu po Seimo nario neliečiamybe, nes visuomenei turėtų būti atsakyta į daugelį klausmų, kurie kelia abejones, sakykime, dėl galimai perteklinės Šviniaus įtakos Tauragės politikams. Jei kreiptųsi prokuroras dėl neliečiamybės panaikinimo, tikrai aš pats būsiu iniciatorius, kad ji būtų kuo greičiau panaikinta“, – kalbėjo P.Urbšys.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tomas

O tai gal ir ŠIMAŠIUS susijas su Švinium??

Anonimas

jeigu Petrošius tikrai apgavo žmogų pigiai nupirkdamas žemę,tai jam ne vieta teisingumo ministru.

belas

ko cia dariukas,trida,teisybe ne melas,visa jusu seima tvarko Arunas,ka jis pasako jus kaip sakalai,jam laizot subine.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS