Derybos dėl koalicijos: aiškinsis finansines galimybes įgyvendinti siūlymus | Diena.lt

DERYBOS DĖL KOALICIJOS: AIŠKINSIS FINANSINES GALIMYBES ĮGYVENDINTI SIŪLYMUS

Valdančiąją koaliciją formuojančių keturių parlamentinių partijų derybininkai trečiadienio popietę su ministerijų atstovais aiškinsis finansines galimybes įgyvendinti svarstomus siūlymus.

„Pasidalinom nuomonėmis, dalis sprendimų reikalauja finansinių išteklių, dėl to paprašėme medžiagos pusei penkių, vyks antras raundas derybų, tikiuosi, kad mes turėsime informaciją apie finansines valstybės galimybes“, – po derybininkų susitikimo trečiadienį rytą Seime žurnalistams sakė „valstietis“ Jonas Jarutis.

Anot jo, į vakarinį derybinį susitikimą bus kviečiami Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijų atstovai.

„Apsikeitėme nuomonėmis, manau, kad galutinis taškas bus padėtas po pietų“, – sakė J. Jarutis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė teigė, kad „pavyko susitarti dėl daugelio dalykų, bet dėl daugelio (finansavimo – BNS) reikia kvalifikuotos nuomonės“.

Sutarėme, kad bus konsultacijos su ministerijų atstovais. Viskas yra geram kelyje ir buvo nebloga darbinė diskusija.

„Sutarėme, kad bus konsultacijos su ministerijų atstovais. Viskas yra geram kelyje ir buvo nebloga darbinė diskusija“, – sakė R. Tamašunienė.

Keturių partijų derybininkai trečiadienį pirmą kartą sėdo prie bendro stalo aptarti svarbiausių numatomų darbų iki kadencijos pabaigos.

Praėjusią savaitę susitikę buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai. Penktadienį prisidėti prie derybų dėl valdančiosios koalicijos nusprendė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai.

Tarp svarstomų siūlymų Vyriausybės programos priemonių planui – vaiko pinigų didinimas, didesnis savivaldybių finansavimas, gyventojų pajamų progresyvumo didinimas, tarėjų įteisinimas teismuose, tiesioginiai seniūnų rinkimai, 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, PVM mokėjimo perkėlimas į atsiskaitymo momentą, tėvystės-motinystės išmokų nustatymas 100 proc. algos pirmaisiais metais ir 75 proc. – antraisiais, nemokami vaistai senjorams, pirmą kartą įsidarbinusių asmenų iki 25 metų atleidimas nuo mokesčių ir kt.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą.

Jeigu koalicijos sutartį pasirašytų „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tokia koalicija turėtų 77 balsus Seime.

Koalicijos memorandume numatyta, kad premjeru toliau turėtų dirbti Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitektų „socialdarbiečiams“. Susitarus dėl daugumos, būtų pertvarkomas Ministrų kabinetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tomas

Tarsis ne dėl darbų, o tik dalinsis postus. Kam vis tik teks Seimo pirmininko postas?

Pensininke

Du apgailetini koalicijos "ekspertai" KIRKILAS ir ZEMAITAITIS, pastarojo demagogija niekam neprilygsta, tai , kai sakoma visu galu "ASAS"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS