Kinija įvedė sankcijas Seimo narei D. Šakalienei ir trims diplomatams | Diena.lt

KINIJA ĮVEDĖ SANKCIJAS SEIMO NAREI D. ŠAKALIENEI IR TRIMS DIPLOMATAMS

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį įtraukė Seimo narę Dovilę Šakalienę ir tris Lietuvos diplomatus į sankcijų sąrašą.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė, kad be D. Šakalienės į juodąjį Kinijos valdžios sąrašą pateko ir Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje dirbanti Aušra Semaškienė.

„Kadangi sankcijos yra įvestos ir sutuoktiniams, Lietuvos piliečių, pakliuvusių į sankcijas, iš tikrųjų yra daugiau. Turime keturis žmones iš viso, iš jų trys – Lietuvos diplomatai“, – teigė Briuselyje viešintis ministras.

D. Šakalienės ir A. Semaškienės sutuoktiniai dirba diplomatinėje tarnyboje.

Paradoksalu, kad milijardinė valstybė renkasi bauginti mažytės šalies pilietę užuot nustojusi neteisėtai kalinti ir kankinti milijoną savo šalies piliečių.

Pekinas sankcijas dešimčiai europiečių įvedė kaip atsaką į Europos Sąjungos sankcijas Kinijos pareigūnams dėl uigūrų mažumos persekiojimo.

Į juodąjį sąrašą taip pat įtraukti keli europarlamentarai, Belgijos, Olandijos parlamentų nariai, mokslininkai. Jiems uždrausta atvykti į Kiniją.

„Užsienio reikalų ministerija nedelsdama kviesis Kinijos ambasadorių išreikšti protestą dėl tokio veiksmo. Išrinkti Lietuvos pareigūnai, Lietuvos valstybei dirbantys diplomatai neturėtų būti įtraukiami į sankcijas, priešingai negu žmonės, įrodomai prisidedantys prie priverstinio darbo Kinijoje“, – teigė G. Landsbergis.

Socialdemokratė D. Šakalienė BNS sakė, kad šis Pekino žingsnis rodo, jog Kiniją veikia principinga ES pozicija.

Politikė priklauso Tarpparlamentiniam aljansui dėl Kinijos, yra viena iš keturiasdešimties kopirmininkių.

„Paradoksalu, kad milijardinė valstybė renkasi bauginti mažytės šalies pilietę užuot nustojusi neteisėtai kalinti ir kankinti milijoną savo šalies piliečių. Ir visgi tokia staigi Kinijos komunistų partijos reakcija į ES šiandien paskelbtas sankcijas aukštiems kinų pareigūnams, tiesiogiai susijusiems su masiniais sistemingais nusikaltimais žmogiškumui, liudija, kad Kiniją veikia mūsų principinga pozicija“, – sakė Seimo narė.

„Tiek ištrūkusių politinių kalinių liudijimai, tiek ilgametis sistemingas mokslininkų darbas bei surinkti įrodymai liudija, kad Kinijos vykdomas uigūrų genocidas nesiliaus, jei nebus griežtos tarptautinės reakcijos. Mano darbas Tarpparlamentiniame aljanse dėl Kinijos ar kritika dėl žmogaus teisių pažeidimų pagrįsta viešai prieinama tarptautinių patikimų šaltinių informacija“, – pridūrė D. Šakalienė.

Europos Sąjungos pareigūnai neseniai sutarė įvesti sankcijas keturiems Kinijos pareigūnams dėl uigūrų persekiojimo.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Anonimas

Kinai bijo kad šakalienė pradės grobti jų vaikus. Tai žmonės apsisaugos nuo tokio ......

Nuo

Nuo kada namu seimininke tapo diplomate jau visai nesenei ji verke kad ja pasinaudojo kaip prastitute ir apgavo

Oho...

Vargas Kinijai,dabar sankcijas paskelbs Šakalienė,tai jiems bus šakės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS