Koalicijos partneriai abejoja, ar G. Landsbergis galėtų tapti EK nariu: poste matytų I. Šimonytę | Diena.lt

KOALICIJOS PARTNERIAI ABEJOJA, AR G. LANDSBERGIS GALĖTŲ TAPTI EK NARIU: POSTE MATYTŲ I. ŠIMONYTĘ

Valdančiosios koalicijos atstovai skeptiškai vertina užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio galimybes pretenduoti į eurokomisaro portfelį. Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, konservatorių pirmininkas niekada neinicijavo telkiančių iniciatyvų, tad, pažymi jis, tikėtis paramos iš Seimo – nereikėtų.

Savo ruožtu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas tikina, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras neturėtų daug šansų net gavęs pritarimą Lietuvoje. Pasak politiko, Europos Sąjungos (ES) institucijų koridoriuose yra įsitvirtinęs „poliarizuojantis“ G. Landsbergio įvaizdis. Todėl, pažymi „laisvietis“, nepaisant savo žinomumo, tikėtis reikšmingo portfelio konservatorių lyderiui nereikėtų.

„Europos Sąjungoje skiriant pareigūnus reikia surasti platų balansą tarp skirtingų politinių grupių. Man atrodo, kad Briuselio koridoriuose žinant poliarizuojantį dabartinio mūsų ministro įvaizdį... Na, būtų galima ir apie kitas kandidatūras pasišnekėti. Jos turėtų didesnį šansą gauti geresnį portfelį“, – Eltai teigė V. Mitalas.

Pasak jo, premjerė Ingrida Šimonytė būtų kur kas geresnis variantas.

„Toks žingsnis būtų labai racionalus. Tai būtų tolesnės karjeros tąsa, tada toks žmogus galėtų gauti pritarimą tiek prezidento, tiek ir Seimo daugumos. Manau, kad tai leistų konkuruoti ir dėl geresnio portfelio“, – teigė „laisvietis“.

Su tokia pozicija sutinka ir E. Gentvilas. Visgi, pažymi parlamentaras, sunku įsivaizduoti, kad G. Landsbergis sugebėtų praeiti nacionalinio lygmens filtrus.

„Aš nematau galimybės Gabrieliui Landsbergiui praeiti prezidento filtro. Nematau galimybės praeiti ir Seimo filtrų“, – teigė politikas.

Na, būtų galima ir apie kitas kandidatūras pasišnekėti. Jos turėtų didesnį šansą gauti geresnį portfelį.

„Tai reiškia, kad Vyriausybė gali siūlyti Gabrielių Landsbergį, bet vargu, ar jis praeitų prezidento filtrą. Jei, visgi, prezidento filtrą praeitų – pasakykite man, kodėl šis jaunas ir gabus žmogus turėtų praeiti Seime?“ – retoriškai klausė E. Gentvilas.

Liberalo manymu, mažai prielaidų manyti, kad ta pati valdančioji dauguma sutiktų paremti šiuo metu įtakingiausios partijos Seime lyderį.

„Ar jis yra inicijavęs susitikimą valdančiosios daugumos dalykus aptarti? Taip, tą yra siūlęs vieną kartą – paleisti Seimą. Vienos frakcijos jam parodė vidurinį pirštą, kitos parodė trijų pirštų kombinaciją. Grubiai sakau, bet niekas jo nelaikė telkiančiu asmeniu ir dabar nematau galimybių, kad apie jį susitelktų valdančioji dauguma“, – konstatavo politikas.

Pasak jo, galbūt tik vienu atveju būtų galima kalbėti apie eurokomisaro portfelį G. Landsbergiui – jei būtų patikinimas, kad dabartinis užsienio reikalų ministras galėtų pretenduoti į itin reikšmingas pareigas. Tačiau tai, pripažįsta Seimo narys, veikiau teorinė tikimybė.

„Man asmeniškai Gabrieliaus pozicijos užsienio politikoje patinka, bet jis man patinka tik reikšmingoje pozicijoje. Aš žiūriu per Lietuvos intereso pusę. Nežinau, kodėl šis žmogus, kuris niekada nebuvo telkianti asmenybė, turėtų sulaukti paramos. Jei galvojama apie postus, reikia dėl jų visada ir dirbti“, – apibendrino liberalas.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos baru.

Viešojoje erdvėje jau anksčiau spekuliuota apie tai, jog G. Landsbergis veikiausiai yra įvardijamas kaip realiausias kandidatas pakeisti šiuo metu kadenciją EK baigiantį komisarą Virginijų Sinkevičių, atsakingą už aplinką ir vandenynus.

Visgi, pats G. Landsbergis konkretaus atsakymo iki šiol nėra pateikęs – pernai lapkritį komentuodamas minėtus gandus ministras nurodė, jog tai jam nėra svarbiausias klausimas.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

G. Landsbergis: iniciatyvos teisė dėl eurokomisaro skyrimo yra premjerės rankose

TS-LKD partijos pirmininkas G. Landsbergis sako, kad konservatoriai dar nediskutavo dėl to, kas galėtų pretenduoti į eurokomisaro postą. Jis pažymėjo, kad šio klausimo iniciatyvos teisė yra ministrės pirmininkės I. Šimonytės rankose.

„Ne, diskusijų neturėjome. Manau, kad tai dar labai ankstyvas klausimas. Dėl datų yra tik kelios galimybės. Kiek man teko kalbėtis su EK atstovais, kaip yra įsivaizduojamas kalendorius, tai yra lūkestis, kad anksčiausia data, kada gali išeiti kvietimai valstybėms, yra liepos mėnuo“, – antradienį žurnalistams po TS-LKD Prezidiumo posėdžio teigė G. Landsbergis.

„Ar tai gali būti teoriškai vėliau? Teoriškai taip. (...) Bet tai didele dalimi priklauso nuo EP, jo sanklodos ir nuo įvairių kitų politinių veiksnių iš sostinių. Laiko dar šiek tiek yra, bet, vėlgi, iniciatyvos teisė yra premjerės rankose, ji sprendžia, kaip tas procesas toliau bus dėliojamas“, – pažymėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Į ši atsakinga posta

Turėtų spręsti valdančioji koalicija o ne Simonyte.Manau koalicijoje yra ir daugiau kandidatu netik Landzbergis irSimonyte.

skaitytojas

jau Naujus portfelius dalijasi rykliai

Nei

Jis nei ji netaps nariu nes savo kieme neįgalūs susitvarkyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS