Seime – diskusija dėl galimai neskaidrių pirkimų per pandemiją: tyrimų nebus? | Diena.lt

SEIME – DISKUSIJA DĖL GALIMAI NESKAIDRIŲ PIRKIMŲ PER PANDEMIJĄ: TYRIMŲ NEBUS?

Seimo Sveikatos reikalų komitete trečiadienį vyko diskusija dėl galimai neskaidrių pernai vykdytų COVID-19 priemonių pirkimo sandorių.

Komiteto posėdyje vienas iš diskusijos iniciatorių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narys Justas Džiugelis teigė, kad viešoje erdvėje žiniasklaidos nušviesti pirkimai niekaip nedera su padorumu ir yra „nusikalstama veika“. Tuo tarpu „valstiečių“ atstovė Asta Kubilienė teigė tokius J. Džiugelio pasisakymus vertinanti kaip spaudimą teisėsaugai.

„Buvo atlikti trys pirkimai, vienas buvo už beveik 5 mln. eurų įsigyti greitieji COVID-19 testai, tris kartus brangiau negu tuo metu buvo galima įsigyti rinkoje, taip pat antras pirkimas buvo 500 gyvybinių funkcijų stebėjimo monitorių be privalomų sertifikatų, kurie iki šios dienos dar nėra veikiantys ir atliekantys savo funkciją. Paskutinis skandalingas faktas, kad dingo apsaugos priemonių už maždaug 900 tūkst. eurų“, – Sveikatos reikalų komitete teigė J. Džiugelis.

„Ko gero, tai nebuvo vien tik kažkokie komunikaciniai dalykai, todėl dėl visų šių veiksmų, epizodų tarnybos yra pradėjusios vienokius arba kitokius veiksmus ir ikiteisminius veiksmus“, – pridūrė jis.

Visgi politikas teigė, kad dabartiniai valdantieji greičiausiai nesiims parlamentinių tyrimų inicijavimo.

„Ko gero, šis Seimas šiek tiek išsiskirs nuo praeitos kadencijos Seimų, kai buvo užsiiminėjama tam tikra politine archeologija. Ir nebus čia turbūt kažkokių parlamentinių tyrimų, nors, aš manau, kad klausimas vertas parlamentinio tyrimo. Bet kokiu atveju turbūt nereikėtų mums čia politikuoti šiuo klausimu“, – sakė politikas.

„Aš labai tikiuosi, kad tarnybos atliks savo darbą tinkamai, kompetentingai, bet svarbiausia – greitai. Todėl kad neabejotinai buvo padarytas didelis nepasitikėjimas, valstybei mestas šešėlis. Ir turbūt atsakymai turi būti rasti greitai“, – akcentavo jis.

J. Džiugelis, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Vis tik J. Džiugelio teigimu, vykdant parlamentinę kontrolę būtina išsiaiškinti sistemines įstatymines, teisėkūros spragas, kad ateityje tokie dalykai nepasikartotų

„Tie veiksmai, kurie buvo nušviesti žiniasklaidoje, niekaip nedera su padorumu, ir tai yra nusikalstama veika“, – savo nuomonę išsakė jis.

A. Veryga: svarbu suprasti kontekstą, kurio metu buvo vykdomi pirkimai

Savo ruožtu komiteto posėdyje buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga akcentavo, kad, nepaisant J. Džiugelio patikinimų, kad valdantieji nepolitikuos, būtent politikavimas ir vyksta.

„Klausantis visų tų pasisakymų man irgi kyla klausimas, tai gal tada reikalausime grąžinti pinigus ir iš tų įmonių, iš kurių pirkome, pavyzdžiui, respiratorius ar ligoninės pirko brangiau negu yra dabar nusipirkti, kada jau gamyba yra didesnė ir kaina yra dešimt kartų mažesnė. Tai tada taip išeina, kad dešimt kartų buvo permokėta už tas priemones“, – sakė A. Veryga.

Tie veiksmai, kurie buvo nušviesti žiniasklaidoje, niekaip nedera su padorumu, ir tai yra nusikalstama veika.

Politikas akcentavo, kad labai svarbu vertinant pirkimus suvokti pandemijos kontekstą, kada jie buvo vykdomi.

„Šalys už tą pačią kainą, kaip ir mes, prisipirko testų, kurie buvo neveikiantys, kurie buvo net ne testai. Šalys nusipirko įrangą, kuri nebuvo apskritai pristatyta. Mes kalbame, kad aparatui trūko kalbos anglų ar trūko laido į elektros tinklą pajungti. Buvo daugybė pirkimų kitose šalyse, kur apskritai niekas neatvažiavo, nors buvo nupirkta. (...)Tai buvo toks laikas, kai vyko, tiesiogine to žodžio prasme, marodieriavimas, nes tai buvo pasaulinė krizė ir reikėjo tokiomis sąlygomis šias priemones nusipirkti“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga taip pat patikino esąs nusiteikęs bendrauti su visomis tyrimą atliekančiomis tarnybomis.

„Aš esu nusiteikęs bendradarbiauti su visomis tarnybomis. Mes su jomis ir kalbėjome po visų šių probleminių pirkimų. Buvo prašoma ir pagalbos, ir patarimų, kaip padaryti, kad nebūtų apgaudinėjama ar valstybė, ar nebūtų piktnaudžiauja ir pan. Bet jūs supraskite kontekstą“, – teigė jis.

Vertina kaip spaudimą teisėsaugai

Savo ruožtu „valstiečių“ atstovė A. Kubilienė teigė J. Džiugelio pasisakymus komiteto posėdyje vertinanti kaip spaudimą teisėsaugai.

„Man kyla klausimas, ką veiks tarnybos, nes jau kolega J. Džiugelis įvardino tai kaip nusikalstamą veiką. Aš tai vertinu kaip politiko spaudimą teisėsaugai“, – teigė A. Kubilienė.

Ji taip pat kreipėsi į Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą, akcentuodama, kad jo sprendimas įtraukti šį klausimą į darbotvarkę, kol teisėsauga vykdo tyrimą, yra labai pavojinga praktika.

„Noriu kreiptis į jus ir manau, kad jūs formuojate labai pavojingą tendenciją, labai pavojingą praktiką, kada klausimas, kuris yra teisėsaugos procese, yra įtraukiamas į mūsų darbotvarkę. Aš niekaip negaliu vertinti šio klausimo svarstymo kitaip kaip politinio spaudimo teisėsaugai“, – teigė A. Kubilienė.

„Suprantu, jeigu šį klausimą svarstytume, kai bus pasibaigęs teisinis procesas, tai būtų viskas aišku. Bet dabar tai yra iš tikrųjų spaudimas teisėsaugai. Todėl siūlyčiau daugiau tokių dalykų nedaryti“, – pridūrė ji.

A .Matulas: matyt, vykdant viešuosius pirkimus buvo padaryta klaidų

Savo ruožtu komiteto pirmininkas A. Matulas su šiais A. Kubilienės kaltinimais nesutiko.

„Nemanau, kad (teisėsaugai – ELTA) yra daromas koks nors spaudimas“, – sakė A. Matulas.

Komiteto pirmininkas akcentavo, kad tokio masto galimai neskaidriais pirkimais valstybė turi domėtis.

„Kolegos, jeigu dokumentai rodo, kad iki sienos prekės atėjo, o pagal išdalintas prekes – milijonas eurų skirtumas, tai gal valstybė turi domėtis šiais dalykais. Kai daugiau nei pusė nupirktų monitorių neveikia, tai gal turi domėtis“, – sakė A. Matulas.

„Jūs įsivaizduokite, kas būtų vyriausiajam gydytojui kokio nors rajono ligoninės, jeigu jis pandemijos metu kompiuterinį tomografą, kurio kaina gali būti apie 200 tūkst., nupirktų už milijoną. Šiandien jis nebūtų vyr. gydytojas ir sėdėtų kažkur pasodintas“, – taip pat akcentavo jis.

„Jūs įsivaizduokite, kas būtų vyriausiajam gydytojui kokio nors rajono ligoninės, jeigu jis pandemijos metu kompiuterinį tomografą, kurio kaina gali būti apie 200 tūkst., nupirktų už milijoną.

A . Matulas sakė, kad, matyt, vykdant šiuos viešuosius pirkimus buvo padaryta klaidų.

„Aš tik galiu įsivaizduoti, kas būtų, jeigu situacija būtų priešinga ir kaip būtų elgiamasi su tais pirkimais, jeigu būtų valdžioje (kadenciją baigę valdantieji – ELTA), tai čia būtų penkios tyrimų komisijos kiekvienam pirkimui“, – taip pat sakė jis.

Į šį komiteto pirmininko komentarą dar kartą bandė sureaguoti A. Kubilienė. Visgi A. Matulas jai pasisakyti galimybės nebenorėjo suteikti.

„Aš manau, kad jūs elgiatės neteisingai. Todėl neverskite mūsų kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją. Jūsų pasisakymas yra akivaizdus teismas“, – teigė A. Kubilienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS