Konservatorė: sprendimas griežtinti sienos apsaugą – būtinas | Diena.lt

KONSERVATORĖ: SPRENDIMAS GRIEŽTINTI SIENOS APSAUGĄ – BŪTINAS

  • 4

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad pirmadienį Vyriausybės priimtas sprendimas griežtinti sienos su Baltarusija apsaugą, sudarant galimybes pasieniečiams į šalį neįleisti nelegalių migrantų, hibridinės atakos prieš Lietuvą akivaizdoje yra būtinas.

„Modernus vakarietiškas solidarumu grįstas pasaulis, kad ir netobulas, yra sėkmingesnis, labiau teisingas ir turtingesnis. Dėl to milijonai žmonių nori būti čia. Klausimas, kiek šis pasaulis gali priimti norinčiųjų gyventi geriau ir paprasčiau. Atvira širdimi į kiekvieną žiūrinti demokratinė valstybė vadovaujasi tam tikromis taisyklėmis, suprasdama, kad aplinkui yra žmonių, kuriems reikia padėti“, – savo feisbuko paskyroje rašo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė atkreipia dėmesį, kad dėl pabėgėlių/migrantų Vakarų pasaulio šalys vadovaujasi plačia tarptautine teisės baze, o ypač – Jungtinių Tautų Konvencija dėl pabėgėlių statuso.

Tad šiandien apmaudu, nes į „atviros širdies“ siūlymą žiūrima nepagarbiai ir apgaunant.

„Pokaryje priimtas vienas esminių tarptautinės teisės dokumentų apibrėžia, kas yra pabėgėlis ir dėl kokių priežasčių jis gali gauti tokį statusą: bėgantis nuo karo ir persekiojimo. Šiandien ant mūsų sienos žmonės iš Irako ir kitur sušunka „asylum“ (prieglobstis) ir mano, jog to gana, kad Lietuva svarstytų jų statusą. Kodėl? Nes tarp Vakarų demokratijos sienų istoriškai susiklostė tokia praktika. Tai, kas atliepė vieno laikmečio iššūkius, nebūtinai atitinka per pusę amžiaus pasikeitusią realybę. Tad šiandien apmaudu, nes į „atviros širdies“ siūlymą žiūrima nepagarbiai ir apgaunant“, – rašo parlamentarė.

Nors R. Morkūnaitė-Mikulėnienė akcentuoja, kad jai gaila į Lietuvą atvykstančių nelegalių migrantų, vis tik, pasak jos, esminis klausimas, kiek šalis gali priimti žmonių, bėgančių ne nuo karo ar represijų, o vedinų kitų aplinkybių.

„Turbūt iškart sulauksiu klausimų: ar tau negaila tų atbėgančių žmonių? Jų istorijos juk sunkios, jie nori oresnio gyvenimo! Taip, man gaila. Kaip ir daugybės kitų pasaulyje vargstančių, suprantu kiekvieno norą gyventi geriau. Tačiau grįžtu prie klausimo – kiek mes, Lietuva ar ES, galime priimti žmonių, bėgančių ne nuo karo ar Lukašenkos lazdų, bet vedinų kiek kitų priežasčių/aplinkybių?“ – rašo politikė.

„Mes laikomės tarptautinių susitarimų, sutartų taisyklių, laikomės „atviros širdies“ principo, bet kiti to nedaro. Jie diktatoriaus instruktuojami sunaikinti asmens dokumentus, jiems sakoma piktnaudžiauti pabėgėlio statusu. Nemenkas išbandymas, kaip suderinti atvirą širdį, pasitikėjimą, atjautą su realiomis galimybėmis ir aplinkybėmis“, – taip pat teigia ji.

Todėl R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia palaikanti pirmadienį priimtą Vyriausybės sprendimą griežtinti sienos apsaugą.

„Vakar popiet Vyriausybė priėmė svarbų ne tik mūsų šaliai, bet ir visai ES sprendimą dėl Lukašenkos režimo organizuojamų nelegalių migrantų grąžinimo į pasienio punktus. Noriu viltis, kad tai suteiks daugiau galimybių VSAT pareigūnams nelegaliai valstybės sieną norinčius kirsti asmenis atgrasyti nuo tokiu veiksmų. Tokie sprendimai būtini, stabdant Baltarusijos hibridines atakas prieš mūsų valstybę“, – savo feisbuko paskyroje rašo politikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

NI

pritariu, tik kodel visa menesi miegojot, nesuprantu

Emigr.

Nusiimkite tuos skudurus nuo snukio ,jos nereikingos.Kitose šalyse jų jau nenešioja.Manau to nežino Lietuvos sveikatos ministras.

Ta \\\\\.../////

koncervatorė manau per klaidą papuolė pas koncervus,nes mąsto.O teni to daryti nevalia,tik papunio nurodymus vykdyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS