Konservatoriui užkliuvo dvikalbė lentelė ant susisiekimo ministro namo | Diena.lt

KONSERVATORIUI UŽKLIUVO DVIKALBĖ LENTELĖ ANT SUSISIEKIMO MINISTRO NAMO

  • 21

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Audronius Ažubalis kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį ir Valstybinės kalbos inspekcijos viršininką Audrių Valotką dėl dvikalbės lentelės ant susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus namo.

Konservatorius savo kreipimesi prašo „imtis atitinkamų priemonių dėl to, kad ant susisiekimo ministro J. Narkevičiaus namo Trakuose yra užkabinta dvikalbė lentelė, nes tai rodo nepagarbą Konstitucijai“.

„Ministro elgesys, ant savo namo Trakuose užkabinant dvikalbę lentelę, kurioje po lietuvišku gatvės pavadinimu – „Trumpoji g.“ – pakabinta ir lentelė su lenkišku, išverstu į lenkų kalbą pavadinimu – „ul. Krótka“, neturėtų būti toleruojamas“, – pranešime spaudai cituojamas parlamentaras.

Susisiekimo ministerijos BNS perduotame komentare teigiama, kad „ministras gerbia Lietuvos žmones, lietuvių kalbą ir Lietuvą, kurioje gimė ir augo, kuri visada buvo jo namais“, bet – taip pat ir savo lenkiškas šaknis.

„Jis yra būtent Lietuvos patriotas. Ministras gerbia ir savo šaknis – ministras yra lenkas ir jaučia pagarbą savo prigimtinei tautybei, aplinkai, kurioje gyvena, žmonėms, kurie jį supa. Kaip ir kiekvienas žmogus – ministras jaučia sentimentus savo gimtajai kalbai, kalbinei terpei, kurioje užaugo, tačiau neniekina ir nežemina nei vienos kalbos, nei vienos tautybės ir labai norėtų, kad to nedarytų ir kiti“, – sakoma komentare.

Jis yra būtent Lietuvos patriotas. Ministras gerbia ir savo šaknis – ministras yra lenkas ir jaučia pagarbą savo prigimtinei tautybei, aplinkai, kurioje gyvena, žmonėms, kurie jį supa.

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka BNS komentuodamas situaciją sakė, kad tokia lentelė, kokia pakabinta ant J. Narkevičiaus namo, nėra leistina.

„Mūsų pozicija yra tokia, kad tokio tipo lentelė ant ministro J. Narkevičiaus namo neleistina. Yra dar vienas variantas, gatvių pavadinimo lentelės, kurias teismas traktuoja kaip istorinius ženklus, buvo Vilniuje diskusija, ir galų gale priimtas sprendimas, kad tai istorinis ženklas, rusų, žydų ar kitomis kalbomis, tai viskas tvarkoje. Bet tai, kas ant pono Narkevičiaus namo, tai nėra istorinis ženklas“, – sakė A. Valotka.

Anot jo, pati inspekcija, būdama ekspertinė institucija, šioje situacijoje jokių veiksmų imtis negali.

„Pati inspekcija jokių veiksmų imtis negali, nes už gatvių ženklinimą atsako savivaldybės vykdomoji valia, o tą vykdymą prižiūri Vyriausybės atstovo tarnyba. Dabar tas momentas, kai Vyriausybės atstovas turėtų kreiptis į Trakų savivaldybę, ir ji turėtų imtis tolesnių veiksmų“, – sakė A. Valotka.

Lenkų gausiai gyvenamuose Rytų Lietuvos rajonuose dvikalbių lentelių klausimas ne kartą spręstas teismuose. Vilniaus apygardos teismas buvo įpareigojęs Šalčininkų rajono savivaldybės administraciją pašalinti dvikalbes lenteles nuo gyventojų namų, o savivaldybės administracijos direktoriui ne kartą skirtos baudos dėl jo nevykdymo.

Po ilgų metų bylinėjimosi ir skirtų baudų išeitis dėl įstatymams prieštaraujančių lenkiškų gatvių pavadinimų rasta sutarus, kad gatvėse pastačius stulpelius su lietuviškais užrašais centrinė valdžia nebereikalaus nuo namų nukabinti lentelių, kuriose gatvės pavadinimas pateikiamas dviem kalbomis.

Teismai taip pat sprendė dvikalbių lentelių sostinėje klausimą, tačiau čia konstatuota, kad gatvių lentelės Vilniuje užsienio kalbomis nepažeidžia įstatymų, nes tai dekoratyvinės lentelės ir jos nėra oficialūs gatvių pavadinimų užrašai.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Alis...

gatvių pavadinimai neturi būti verčiami į lenkų kalbą... pvz., jokių gatvių kaip "lipova"... turi lenkiškai būti "liepu",- kaip lietuviškai,- tik be nosinės... ir tegul baigia išsidirbinėti... nes paštas nenueis į tą "lipova"...

Anonimas

ministras gali savo namų nerast:))

ATSIBUSKIT IR ZEMEJ SUTILPSIM VISI

Bjauresniu zmoniu,kaip lietuviu tai reikia tik paieskoti.JIE PATYS ISTATYMU NEZINO,BET KABINEJASI DEL MENKNIEKIU,KAD TIK KELTI SIRSALA.MANAU ,KAD TAI LABAI ARTIMA KONSERVATORIAMS,NES TIK JIE VISUOMET TEISUS IR TEISINGI.GAL PIRMA SUSIZINOKIT ISTATYMUS,O PASKUI GALESIT IR SPRESTI KAS TEISINAGAI DARO,O KAS TIK SIRSALA KELIA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS