Konservatorius siūlo bausti savivaldybių politikus, VRK nepranešusius apie nuosprendį | Diena.lt

KONSERVATORIUS SIŪLO BAUSTI SAVIVALDYBIŲ POLITIKUS, VRK NEPRANEŠUSIUS APIE NUOSPRENDĮ

Utenos politikui Liuoniui Purviniui daugiau nei metus nepranešus apie įsiteisėjusį teismo nuosprendį ir ėjus tarybos nario pareigas, Seimo narys konservatorius Edmundas Pupinis siūlo bausti tokius savivaldybių tarybų narius.

Jis parengė ir registravo Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, kad tarybos narys, neinformavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) apie įsiteisėjusį apkaltinamąjį nuosprendį, sulauktų baudos nuo 900 iki 1400 eurų.

E. Pupinio teigimu, Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad įsiteisėjus apkaltinamajam nuosprendžiui savivaldybės tarybos nario įgaliojimai nutrūksta. Sprendimą dėl to turi priimti VRK.

Tačiau, pasak pataisos autoriaus, gali susidaryti situacija, kai VRK nesužino apie tokį nuosprendį.

„Savivaldybės tarybos narys, nepranešęs VRK apie jam įsigaliojusį teismo apkaltinamąjį nuosprendį (ir jei informacija neišviešinama kitomis priemonėmis ar per kitas institucijas ar asmenis), gali ir toliau neteisėtai eiti savivaldybės tarybos nario pareigas, kadangi VRK, neturėdama informacijos apie savivaldybės tarybos nariui įsiteisėjusį apkaltinamąjį nuosprendį, negali pradėti mandato panaikinimo procedūros“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Pasak E. Pupinio, administracinės atsakomybės nustatymas, manytina, leis išvengti tokių situacijų.

Problema yra ta, kad tarybų nariai neinformuoja laiku VRK apie apkaltinamąjį teismo sprendimą.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS sakė, kad nedažnai pasitaiko, kai tenka nutraukti savivaldybės tarybos nario įgaliojimus dėl įsigaliojusio teismo nuosprendžio, tačiau toks atvejis nutiko praėjusią savaitę.

Kovo 4 dieną VRK nutraukė Utenos rajono savivaldybės tarybos nario, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovo L. Purvinio įgaliojimus, nes Panevėžio apygardos teismo apkaltinamasis nuosprendis dėl jo įsiteisėjo dar 2019 metų lapkričio 4 dieną.

Panevėžio apygardos teismas tuomet paliko galioti Utenos apylinkės teismo nuosprendį bendrovės „Utenos melioracija“ generalinį direktorių L. Purvinį pripažinti kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir skirti 5272 eurų baudą.

Apie šį nuosprendį VRK sužinojo tik neseniai, kai gavo žiniasklaidos užklausą.

Komisija savo ruožtu kreipėsi į Informatikos ir ryšių departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos ir sulaukė patvirtinimo, kad toks nuosprendis minėtam asmeniui priimtas.

„Problema yra ta, kad tarybų nariai neinformuoja laiku VRK apie apkaltinamąjį teismo sprendimą ir VRK, neturėdama tos informacijos, negali priimti sprendimo dėl įgaliojimų nutraukimo anksčiau termino“, – BNS teigė L. Matjošaitytė.

Pasak jos, pagal dabartinį teisinį reguliavimą, niekas – nei teismai, nei savivaldybių administracijos, nei patys nuteistieji – nėra įpareigoti informuoti VRK.

L. Matjošaitytė tvirtino, kad šią spragą reikėtų panaikinti nustatant prievolę tai padaryti arba pačius nuteistus tarybos narius, arba savivaldybių administracijas, arba Vyriausybės atstovus apskrityse.

VRK vadovė sakė, kad ir baudos už pažeidimus turėtų būti tokios, jog atgrasytų nusižengti.

„Galbūt būtų net susieta su tuo, kad nebūtų galima kandidatuoti kurį nors laikotarpį ir pan. Kad tos priemonės būtų paveikios“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

sias pareigas perduoti sauliams gali ir 100 e senole perimt tai butu ginerekordas kuri taip megsta biurokratciabuviai;;;;;;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS