Konstitucinis Teismas atsisakė nagrinėti prašymą dėl Darbo partijos dotacijos | Diena.lt

KONSTITUCINIS TEISMAS ATSISAKĖ NAGRINĖTI PRAŠYMĄ DĖL DARBO PARTIJOS DOTACIJOS

  • 0

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį atsisakė nagrinėti prašymą byloje dėl Darbo partijos biudžeto dotacijos.

Į KT kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) klausdamas, ar dabartiniai teisės aktai dėl dotacijų mokėjimo partijoms neprieštarauja Konstitucijai.
KT pažymi, kad LVAT prašymas susijęs ne su teisinio reguliavimo atitiktimi pagrindiniam šalies įstatymui, o su teisės taikymu.

„Konstitucinis Teismas konstatavo, kad pareiškėjas savo prašyme kelia teisės taikymo klausimus, kurių Konstitucinis Teismas nesprendžia“, - teigiama KT pranešime.

LVAT gruodį sustabdęs Darbo partijos dotacijos bylą kreipėsi į KT prašydamas ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja įstatymas, nenumatantis, ar po reorganizavimo įsteigta nauja politinė partija, perėmusi pirmtakės teises ir pareigas, įgyja ir teisę gauti (perimti teisę į) atitinkamą valstybės biudžeto asignavimų dalį.

Pasak KT, administracinis teismas „nepateikė jokių konstitucinių argumentų, kodėl, jo manymu, reorganizuota sujungimo būdu politinė partija, atitinkanti įstatymo nustatytas sąlygas, negali gauti atitinkamų valstybės biudžeto asignavimų, jei minėtoje nuostatoje aiškiai nurodyta, kad šie asignavimai neskiriami tik likviduojamoms ir pertvarkomoms politinėms partijoms“. Pasak KT, išties pareiškėjui kilo abejonių ne dėl ginčijamo teisinio reguliavimo atitikties Konstitucijai, o dėl teisinio reguliavimo aiškinimo ir taikymo praktikoje.

Į LVAT dėl Darbo partijai skirtos 2013 metų antrojo pusmečio 1 mln. 771 tūkst. litų (492 tūkst. eurų) valstybės dotacijos kreipėsi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Jų teigimu, pinigai „darbiečiams“ nepriklausė, nes po susijungimo su Leiboristų partija buvo įregistruotas naujas juridinis asmuo, kuris rinkimuose nedalyvavo.
Vilniaus apygardos administracinis  teismas taip pat nusprendė, kad dotacija partijai skirta neteisėtai, nes rinkimuose dalyvavusi buvusioji Darbo partija iš Juridinių asmenų registro buvo išregistruota 2013 metų gegužės 14 dieną, tad jos egzistavimas yra pasibaigęs.

Šį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui apskundė ir Darbo partija, ir dotaciją skyrusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Teismams kol kas neišsprendus klausimo dėl „darbiečių“ dotacijos, partija ją gavo dar dusyk - pernai balandį ir spalį. Abukart skirta po daugiau kaip 1,7 mln. litų (492 tūkst. eurų).

Darbo partija 2013 metais susijungė su dukterine Leiboristų partija ir tuomet naujasis darinys buvo pavadintas Darbo partija (leiboristai). Dėl reorganizacijos, po kurios formaliai įsteigtas naujas juridinis asmuo, partijos atžvilgiu buvo nutraukta „juodosios buhalterijos“ byla, nors partijos vadovai buvo nuteisti dėl sukčiavimo. Vėliau rudenį Darbo partija (leiboristai) po susijungimo su Krikščionių partija grįžo prie senojo pavadinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS