Krašto apsaugos ministras: galimos provokacijos Zaporižios AE yra realūs dalykai | Diena.lt

KRAŠTO APSAUGOS MINISTRAS: GALIMOS PROVOKACIJOS ZAPORIŽIOS AE YRA REALŪS DALYKAI

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad galimos provokacijos Maskvos okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje yra realios, nes agresorius – neprognozuojamas.

„Tai yra realūs dalykai, Rusijos pusė nėra nuspėjama, ką parodė Kachovkos dambos sprogdinimas. Visa laimė, kad reaktoriai yra nedarbinėje būsenoje, ir dabar, kai netgi aušinimo sistemos naudoja vandenį iš tos saugyklos, kuri yra šalia elektrinės, dingus šalia esančiai saugyklai, yra sudėtinga situacija“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Jis taip pat teigė, kad tarptautinių organizacijų ir didžiųjų pasaulio valstybių žingsniai Rusijos atžvilgiu „turėtų būti radikalesni“.

Tai yra realūs dalykai, Rusijos pusė nėra nuspėjama, ką parodė Kachovkos dambos sprogdinimas.

„Aš manau, kad tarptautinės organizacijos ir didžiosios valstybės, kurios labai atidžiai stebi, kas vyksta ties Zaporižios atomine elektrine, jų žingsniai Rusijos atžvilgiu šiuo atveju turėtų būti radikalesni“, – pažymėjo A. Anušauskas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį Prancūzijos kolegai Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui) pareiškė, kad Rusija planuoja pavojingas provokacijas Zaporižios atominėje elektrinėje.

Jo pareiškimas nuskambėjo po to, kai Kyjivas ir Maskva apsikeitė kaltinimais dėl pasirengimo incidentui didžiausioje Europoje elektrinėje. Per visą Rusijos invaziją išlieka nuogąstavimai dėl rizikų, susijusių su jos saugumu.

Radiacinės saugos centras antradienį vakare paskelbė, kad Zaporižios atominėje elektrinėje jokių incidentų nefiksuota, radiacinis fonas Lietuvoje nuolat stebimas. Pasak centro, „net teorinis incidentas Zaporožės atominėje elektrinėje Lietuvai pavojaus nekelia“.

Radiacinės saugos centras taip pat pranešime nurodė, kad Zaporižios AE nuo Lietuvos yra nutolusi daugiau nei 900 kilometrų atstumu, todėl netgi avarijų atveju „Lietuvai nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio ir nereikėtų taikyti apsaugomųjų veiksmų, tokių kaip slėpimasis, evakavimasis, kalio jodido tablečių vartojimas“.

Gairės: Arvydas Anušauskas, Zaporižios AE, provokacijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS