Krašto apsaugos viceministras su Vokietijos ministerijos atstove aptarė saugumo situaciją | Diena.lt

KRAŠTO APSAUGOS VICEMINISTRAS SU VOKIETIJOS MINISTERIJOS ATSTOVE APTARĖ SAUGUMO SITUACIJĄ

  • 0

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius penktadienį su Vokietijos gynybos ministerijos parlamentine valstybės sekretore Siemtje Moeller (Siemtje Mioler) aptarė Rusijos karinę agresiją Ukrainoje.

Kaip pranešė ministerija, kalbėtasi apie papildomų Vokietijos karių Lietuvoje dislokavimą ir dvišalį bendradarbiavimą gynybos ir kibernetikos srityse.

„Vokietiją laikome strategine sąjungininke tiek NATO, tiek Europos Sąjungoje. Esame dėkingi už jūsų tvirtą įsipareigojimą ir lyderystę mūsų regione, įskaitant jūsų karinį buvimą Lietuvoje, vadovaujant NATO priešakinių pajėgų kovinei grupei Rukloje, kurią neseniai sustiprino papildomi jūsų kariai“, – kalbėjo viceministras.

Pasak M. Abukevičiaus, šiuo metu ypatingai svarbu šalims tarpusavyje glaudžiai koordinuoti visų paramą Ukrainai.

„Nuo agresijos Ukrainoje pradžios praėjo daugiau nei dvi savaitės, o šalis parodė didžiulį pasipriešinimą. Ukraina atsilaikys tiek, kiek mes ją remsime, o tai yra ir mūsų pareiga“, – teigė M. Abukevičius.

„Dabar Ukrainai reikia realių karinių priemonių – ginklų, amunicijos ir kitų gynybinių pajėgumų. Siekiant laiku suteikti reikiamą pagalbą Ukrainos kariuomenei, būtina glaudžiai koordinuoti visų paramą Ukrainai siunčiančių šalių veiksmus“, – pabrėžė jis.

Su S. Moeller viceministras taip pat aptarė abiejų šalių reikšmingai didinamus gynybos biudžetus ir investicijų planus.

„NATO negali atmesti jokio scenarijaus, reikia būti pasirengus kolektyvinei gynybai bet kuriame regione. Rusija ir Baltarusija kelia ilgalaikę grėsmę, todėl labai svarbu paspartinti NATO prisitaikymo procesą“, – sakė jis.

„Mums svarbu dirbti ties pastiprinimu, kad turėtume nuo pirmos minutės gynybai pasiruošusias pajėgas, o didėjant įtampai regione – siekiame didesnio masto sąjungininkų buvimo Lietuvoje“, – pranešime cituojamas M. Abukevičius.

Ministerija primena, kad reaguojant į Rusijos karą prieš Ukrainą nuspręsta didinti gynybos finansavimą siekiant sparčiau stiprinti Lietuvos kariuomenės kovinius pajėgumus.

Papildomos lėšos bus skirtos ginkluotės ir karinės technikos įsigijimui bei kibernetinio saugumo stiprinimui. 40,4 mln. bus skirta trijų karinių stovyklų įrengimui į Lietuvą atvykstantiems sąjungininkų kariams.

Kelis šimtus papildomų karių į Lietuvą atsiuntė tarptautiniam NATO batalionui šalyje vadovaujanti Vokietija, tą žada padaryti ir JAV, mažesnėmis pajėgomis prisidėjo Nyderlandai, Norvegija, kitos šalys.

GALERIJA

  • Krašto apsaugos viceministras su Vokietijos ministerijos atstove aptarė saugumo situaciją
  • Krašto apsaugos viceministras su Vokietijos ministerijos atstove aptarė saugumo situaciją
  • Krašto apsaugos viceministras su Vokietijos ministerijos atstove aptarė saugumo situaciją
  • Krašto apsaugos viceministras su Vokietijos ministerijos atstove aptarė saugumo situaciją
A. Pliadžio nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Margiris Abukevičius, vokietija, saugumo situacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS