KT priėmė nagrinėti Regionų partijos skundą dėl partijų finansavimo tvarkos | Diena.lt

KT PRIĖMĖ NAGRINĖTI REGIONŲ PARTIJOS SKUNDĄ DĖL PARTIJŲ FINANSAVIMO TVARKOS

  • 2

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį pranešė priėmęs nagrinėti Regionų partijos skundą dėl politinių organizacijų finansavimo tvarkos.

Skundas priimtas pagal individualų konstitucinį skundą.

Seimo nario Jono Pinskaus vadovaujama Regionų partija prašo KT įvertinti Politinių partijų įstatymo 2018 metų lapkričio 15 dienos redakcijos nuostatas, numačiusias valstybės dotacijos skyrimo tvarką naujai susikūrusioms ir Seimo rinkimuose dar nedalyvavusioms, bet frakciją parlamente turinčioms partijoms.

Pagal galiojantį Politinių organizacijų įstatymą, tokia galimybė gauti dotacija bus panaikinta nuo 2025 metų sausio.

Regionų partijos teigimu, jos konstitucinės teisės buvo suvaržytos, 2020 metų lapkričio 5 dieną Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) neskyrus parijai antrojo pusmečio valstybės dotacijos.

Tuomet VRK iš pradžių nusprendė skirti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (dabar Regionų partija – BNS) 225,8 tūkst. eurų dotaciją, bet sprendimą pakeitė ir išbraukė partiją iš dotacijas gaunančiųjų sąrašo.

Tada VRK nariai atkreipė dėmesį, kad galimybė po rinkimų susikūrusiai parlamentinei partijai gauti dotaciją pagal frakcijos dydį numatyta tik iki artimiausių Seimo rinkimų, tuo metu 2020 metų lapkritį nauji parlamento rinkimai buvo įvykę.

Partijos teigimu, pagal nustatytą teisinį reguliavimą, ji neteko teisės gauti valstybės biudžeto asignavimų savo veiklai finansuoti gauti už visus kalendorinius (biudžetinius) metus, kuriais baigiasi atitinkama Seimo kadencija.

Anot jos, tokiu būdu buvo pažeistas finansavimo valstybės biudžeto lėšomis nepertraukiamumas, jos teisėtas lūkestis gauti asignavimus partijos veiklai finansuoti keturis pusmečius po naujos partijos įregistravimo.

2020 metų lapkritį tuometinė VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė teigė, kad dotacijos visoms partijoms apskaičiuotos dar pagal 2016 metų Seimo rinkimų rezultatus, nes taip yra išaiškinęs Konstitucinis Teismas.

Tačiau tuomet VRK nusprendė, kad KT yra pasisakęs tik dėl partijų dotacijų skyrimo partijoms pagal gautus balsus, o ne tuo atveju, kai dotacijos mokamos rinkimuose nedalyvavusioms politinėms organizacijoms.

Partija VRK sprendimą buvo apskundusi teismui, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šių metų liepos 19 dienos nutartimi išaiškino, kad Lietuvos regionų partijai (buvusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai) skirtinas finansavimas turi būti skaičiuojamas ne už visą pusmetį, o tik už laikotarpį iki pirmųjų Seimo rinkimų.

„VRK apskaičiavo, kad 2020 metų antrojo pusmečio valstybės biudžeto asignavimai už laikotarpį iki 2020 metų spalio 11 dienos Seimo rinkimų, tai yra už 103 dienas Lietuvos regionų partijai sudaro 126 tūkst. 398 eurus“, – BNS sakė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

Kadangi šiai partijai skirtina suma nebuvo numatyta biudžete, VRK kreipėsi į Finansų ministeriją dėl papildomų lėšų skyrimo.

Lietuvos regionų partija savo ruožtu ir šį VRK sprendimą apskundė teismui.

„Kol ši byla dar nagrinėjama Vilniaus apygardos administraciniame teisme, valstybės biudžeto asignavimai Lietuvos regionų partijai dar nėra perversti“, – BNS nurodė I. Ramanavičienė.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija įkurta 2018 metų kovą. Postūmiu naujos partijos kūrimui tapo 2017 metais įvykęs skilimas motininėje Socialdemokratų partijoje, kai jos pirmininku buvo išrinktas Gintautas Paluckas. Pastarasis, kritikuodamas partnerių neveiklumą, inicijavo partijos pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“.

Tačiau tokiam partijos sprendimui tuo metu nepritarė dalis įtakingų jos senbuvių, jie pasitraukė iš partijos gretų, įkūrė atskirą Socialdemokratų darbo frakciją Seime ir pasirašė frakcijų koalicijos sutartį su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

Per 2020 metų Seimo rinkimus ši partija gavo 3,7 proc. rinkėjų balsų. 2021 metų liepą Lietuvos socialdemokratų darbo partija pakeitė pavadinimą į Lietuvos regionų partiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tpfu

Na taip nori būt pašalpiniais, kad net per teismus plėšosi. Padoriems žmonėms būtų gėda.

Argi

Čia ne Kremliaus invazo, apsisnarglėjusio svarščiko filialas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS