A. Kubiliaus bandymas ištrūkti iš Frankfurto oro uosto „nelaisvės“: galiausiai teko vykti traukiniu | Diena.lt

A. KUBILIAUS BANDYMAS IŠTRŪKTI IŠ FRANKFURTO ORO UOSTO „NELAISVĖS“: GALIAUSIAI TEKO VYKTI TRAUKINIU

  • 150

Penktadienio vakarą europarlamentaras Andrius Kubilius feisbuke paskelbė įrašą apie savo karčią patirtį Frankfurto oro uoste. Dėl atšauktų skrydžių politikui galiausiai teko keliauti traukiniu.

„Vakar iš Starsbūro turėjau parsirasti į Vilnių, namo. Kaip ir kiti parlamentarai iš Lietuvos. Skrydis numatytas iš Frankfurto oro uosto. „Lufthansa“.

Linksmai nusiteikę iš staiga apsnigto Starsbūro atvykstame į Frankfurtą. Eilės prie patikros A vartuose – kilometrinės, bet mes jau patyrę. Pereiname šiek tiek toliau prie B vartų – eilė trumpesnė. Laukiame skrydžio į Vilnių. Jau vakaras. Netrukus praneša, kad skrydis atšauktas. Po to paaiškina, kad trūksta darbuotojų, kurie gali nupurkšti nuo apledėjimo. Stovime valandą eilėje.

Galų gale gauname bilietus šiandien iš ryto į Taliną, po to vakariniu reisu – į Vilnių. Gauname ir vaučerius viešbučiui bei taksi. Kažkodėl man bilietas į Taliną – 9.50 val., visiems kitiems – 13.30 val. Bandau prisijungti prie visos kompanijos – „sistema“ neleidžia. Susitaikau su likimu. Važiuojame į viešbutį. Atšaukinėju visus savo „gyvus“ penktadienio renginius: dalyvavimą svarbioje konferencijoje, parodos atidarymą, paskaitą universitete.

 

 

Šiandien anksti keliuosi, atskubu į oro uostą. Viskas atrodo viltingai: reisas neatšauktas, atskubu prie vartų, atsistoju į gausią eilę įlaipinimui į Talino reisą. Pasirodo pirmieji nerimo ženklai: įlaipinimą atideda 15 min. Garsiai ir mandagiai atsiprašo: dar neatvyko lakūnai. Po to atideda dar 30 min. Po to – dar 30 min. Jau nebeatsiprašo, bet lakūnų vis dar neatranda.

Pagaliau po 11  val. ir lakūnai atsirado, ir mus į lėktuvą sulaipino. Matau, kad skrendame kartu su Liudu Mažyliu. Vis ramiau – kompanija. Lėktuvas net pajuda link tako. Visiems likusiems Frankfurte džiugiai pranešu, kad jau išskrendu. Pasirodo, per anksti. Lėktuvas sustojo. Lakūnas praneša, kad užgeso variklis ir jis nebegali jo paleisti. Gerai, kad ne ore.

Reikia važiuoti atgal prie terminalo, nes ten reikės tikrinti. Stovime, kažko laukiame. Lakūnas praneša, kad vilkiko vairuotojas neturi licenzijos vežti link terminalo. Suprantu, kad yra skirtingos licenzijos – nutempti ir pritempti. Stiuardesės bando raminti – duoda vandens. Dar yra vilties, kad skrisime. Per tą laiką ateina maloni „Lufhansa“ žinutė, kad šį mūsų reisą jau atšaukė. Po kurio laiko vis tik kažkur paveža. Dar viltis rusena, bet lėktuvas sustoja. Ir mus išsodina.

Kas belieka? Einu į lounge (laukimo kambarys – red. past), kad išsiaiškinčiau, ką toliau daryti. Pasiūlo šeštadienį skristi į Rygą ir po to iš Rygos į Vilnių. Apima liūdesys ir gilios abejonės. Reiškia šeštadienį partijos Tarybos posėdyje jau irgi nesudalyvausiu. Liudui – siūlo iš karto skristi į Ženevą, bet į Vilnių tik kitą dieną.

Tuo tarpu pradeda rinktis likusių lietuvių kompanija, kuri turi skristi vėlesniu reisu į Taliną. Žiūriu su pavydu į Rasą, Viliją, Juozą, Bronių. Jų reiso neatšaukia ir jie išskuba link vartų. Aš tuo tarpu „ryžtingai“ (tai yra su visomis abejonėmis) apsisprendžiu, kad jei likimas man neleidžia šį savaitgalį pasiekti Vilniaus, tai geriau skirsiu į Briuselį. Nes turėjau tokių planų pirmadienį grįžti į Briuselį. Pasiimu bilietą į Briuselį. Iš oro uosto „Zoom“ pagalba dalyvauju pirmojoje bendražygių Vilniuje įkurto think-tank IRE organizuotoje konferencijoje, skirtoje saugumo ir demokratijos reikalams.

Klasikinės traukinių vertybės yra geriau nei modernių lėktuvų vertybės.

Per tą laiką paaiškėja, kad Rasos ir kitų reisą į Taliną taip pat nuosekliai nukelia. Su džiugia pašaipa sakau, kad grįžtu atgal, aš jų laukiu prie baro. Prasitariu, kad nebeskrisiu į Vilnių, bet skrendu į Briuselį. Rasa sako, kad yra žinių, jog Briuselio oro uostas streikuoja. Kol kas į tokias žinias žiūriu ramiai.

Po geros valandos Rasa atsiunčia žinutę, kad jie jau lėktuve ir tuoj kils. Linkiu sėkmės (su pavydu). Ir tuoj pat gaunu žinutę iš „Lufthansos“, kad mano skrydį į Briuselį atšaukė. Jau nebesikeikiu.

Prašau savo komandos, kad man nupirktų bilietą į traukinį. Informacija sako, kad po poros valandų yra reisas į Briuselį ir yra vietų. Pagaliau paaiškėja, kad galbūt man pavyks ištrūkti iš Frankfurto oro uosto „nelaisvės“. Išeidamas sutinku Liudą – nebeskrido į Ženevą, bandys šeštadienio rytą tiesiogiai iš Frankfurto pasiekti Vilnių. Šias eilutes rašau, sėdėdamas traukinyje. Relaksuoju. Tikiuosi pasiekti Briuselį. Klasikinės traukinių vertybės yra geriau nei modernių lėktuvų vertybės.

Visiems linkiu gero savaitgalio Vilniuje!

Lengvi skrydžiai – ne mūsų skrydžiai!!!“ – feisbuke emocingai rašė europarlamentaras.

Portalas primena, kad pastaruoju metu dėl ekstremalių oro sąlygų skrydžiai atšaukiami ir Lietuvoje. Prieš savaitę – sekmadienio vakarą ir pirmadienio naktį – Vilniaus ir Kauno oro uostuose  buvo atšaukta daugiau nei 20 skrydžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (150)

vakar

pionieriai ir spaliukai matė stotyje miegantį ..............pavargo kaip Napoleonas prie Maskvos ant arklio jodamas namo

Anonimas

Vaje, koks vargšelis. Kaip kenčia.... Vos neapsiverkiau. Ir , aišku, dėl visko kalti rusai...

Koks \\\\\.../////

nuostolis,o'Ž'io kvapo nepajusim laiku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS