A. Kubilius siūlo ES peržiūrėti tolesnio bendradarbiavimo su Rusija strategiją | Diena.lt

A. KUBILIUS SIŪLO ES PERŽIŪRĖTI TOLESNIO BENDRADARBIAVIMO SU RUSIJA STRATEGIJĄ

Europos parlamento narys Andrius Kubilius Europos Sąjungos institucijoms siūlo peržiūrėti bendradarbiavimo su Rusija strategiją, įskaitant griežtesnių sankcijų taikymą, paramą demokratijos siekiančiai visuomenei bei Rytų partnerystės šalims.

Lietuvos politikas šiuos ir kitus savo siūlymus pristatys trečiadienį Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto posėdyje. A. Kubiliaus parengtas Europos Parlamento rekomendacijų projektas yra skirtas ES Tarybai bei Europos Komisijai. Balsavimas komitete dėl jo ir kitų parlamentarų teikiamų siūlymų numatomas liepą.

Patvirtinus rekomendacijų projektą, Europos Parlamentas dėl jo galutinai turėtų balsuoti rugsėjį.

A. Kubilius Užsienio reikalų komiteto sprendimu yra paskirtas Nuolatiniu pranešėju Rusijos klausimais. Politikai, paskirti į Nuolatinio pranešėjo pareigas, visos kadencijos laikotarpiui tampa atsakingais už Europos Parlamento pozicijos formulavimą konkrečioje tematikoje.

„Tai yra mūsų pasiūlymai strategijos paketui. Šiuo metu kaip tik ir Europos Vadovų Taryboje tokie svarstymai apie santykių su Rusija strategiją yra prasidėję. Struktūriškai sudėliojome tris kryptis: atbaidymas, sulaikymas ir parama transformacijoje į demokratiją. Pastaroji yra šviežiausiai skambantis dalykas“, – BNS sakė A. Kubilius.

Dokumento projekte ES raginama ir toliau, bendradarbiaujant su NATO, spausti Kremlių grąžinti okupuotas teritorijas, atsisakyti priklausomybės nuo rusiškų dujų ir naftos, valdyti hibridines grėsmes.

Mes spėjam, kad Putinas gali daug patirties perimti iš Lukašenkos, susidorojant su žmonėmis.

Anot A. Kubiliaus, Bendrija turi supaprastinti sankcijų taikymo mechanizmą, kad priemonės imtų veikti greičiau. Be to, Europos Magnitskio įstatymas turėtų apimti ne tik žmogaus teisių pažeidimus, bet ir korupciją. Jis taip pat siūlo įtvirtinti bendradarbiavimą su Europoje veikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios galėtų visapusiškai prisidėti prie tokių atvejų analizės.

Europarlamentaro teigimu, Rusijoje „ypač audringų reakcijų“ sulaukė siūlymas ruoštis nepripažinti Dūmos rinkimų ir dėl to prašyti dalies tarptautinių organizacijų suspenduoti Rusijos veiklą jose.

„Labiausiai juos sunervino tai, kad mes sakome, jog gali tekti Vakarams nepripažinti Rusijos rinkimų legitimiais, jei bus elgiamasi kaip iki šiol – opozicijos kandidatai kalėjime, negalima normaliai vykdyti rinkimų kampanijos. (...) Mes spėjam, kad Putinas gali daug patirties perimti iš Lukašenkos, susidorojant su žmonėmis“, – teigė A. Kubilius.

„Tai Vakarai turi ruoštis tam, kad nepripažintų tokių rinkimų, o tai reiškia, kad turėtų būti stabdoma narystė tose tarptautinėse organizacijose, kur veikia parlamentinės asamblėjos. Pirmiausia – Europos Taryba ir ESBO“, – pridūrė jis.

Dūmos rinkimus numatoma surengti iki rugsėjo vidurio.

Politiko teigimu, siekiant permainų Rusijoje, reikia stiprinti ir bendradarbiavimą su Rytų partnerystės šalimis.

„ES parama Rytų partnerystės šalims, ypač turinčioms Asociacijos sutartį – Ukrainai, Moldovai ir Sakartvelui, gali turėti labai svarbią reikšmę, duodant postūmį ir demokratinės Rusijos žmonėms siekti permainų“, – sakė jis.

Anot A. Kubiliaus, Bendrijos institucijos taip pat turi galvoti apie ateitį ir „rengti strateginius pamąstymus, kaip galėtų atrodyti santykiai tarp ES ir demokratinės Rusijos, kai tokia transformacija įvyks“.

Europos parlamento narys sako, kad pastarųjų metų įvykiai Rusijoje ir Baltarusijoje politikams Europoje „atveria akis“.

Nuo Krymo aneksijos ir agresijos Rytų Ukrainoje 2015-aisiais išaugusi įtampa tarp Vakarų ir Rusijos pastaruoju metu paaštrėjo Čekijai paskelbus apie Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU rengtus sprogdinimus 2014-aisiais, taip pat telktų šimtatūkstantinių pajėgų Ukrainos pasienyje, areštuoto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Nstream2?

Bidonas duos pinigu žudikui?

Buridano Asilui

Apzerk savo istikimaji triratuka ir aplek Kremliu tiek kartu, kad Putleris spranda nusisuktu akimis tave beganydamas...

o šitas

vagis tik siūlo, siūlo... erkė...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS