A. Kubilius: V. Prigožino „maištas“ yra V. Putino karo prieš Ukrainą pasekmė | Diena.lt

A. KUBILIUS: V. PRIGOŽINO „MAIŠTAS“ YRA V. PUTINO KARO PRIEŠ UKRAINĄ PASEKMĖ

Europarlamentaras Andrius Kubilius sako, kad Rusijos privačių samdinių bendrovės „Wagner“ vadovo Valerijaus Prigožino „maištas“ yra Vladimiro Putino karo prieš Ukrainą pasekmė.

„V. Prigožino „maištas“ nėra vien tik dviejų „banditėlių“ tarpusavio santykių aiškinimasis, kuris tariamai nieko nepakeis Kremliuje. V. Prigožino „maištas“ yra ne asmeninių santykių aiškinimasis, o iš anksto apgalvotas ir suplanuotas V. Prigožino veiksmas. Paskutinį pusmetį V. Prigožinas savo prasčiokiška kalbėsena ir banditiška elgsena nuosekliai kūrė savo, kaip lyderio, artimo paprastiems apkasų kareiviams, o ne kabinetų generolams, įvaizdį. Per tą laiką taip pat sukūrė Wagner grupės mobilizacinius centrus visuose Rusijos regionuose; pats asmeniškai apsilankė ir pasirodė didelėje dalyje Rusijos regionų: taip ruošėsi būsimajam „maištui“, – šeštadienį feisbuke rašė A. Kubilius.

Jis taip pat rašo, kad pastarosiomis dienomis, besiruošdamas „maištui“ ir preventyviai siųsdamas signalą Vakarams, o taip pat, matyt, ir jausdamas besikeičiančias nuotaikas Rusijoje, V. Prigožinas paskelbė totalinę kritiką Kremliaus sprendimui pradėti karą  prieš Ukrainą.

„V. Prigožinas pradžioje sąmoningai taikiniu pasirinko tik S. Šoigu ir V. Gerasimovą, neliesdamas rusų tautoje vis dar populiaraus V. Putino, bet po to, kai V. Putinas paskelbė karą V. Prigožinui, pastarasis be dvejonių pasakė, kad Putinas pasirinko blogąją pusę. Ir todėl V. Prigožinas kariaus prieš V. Putiną, bet šį karą bus pradėjęs V. Putinas, o ne V. Prigožinas“, – mano politikas.

Jis taip pat sako, kad V. Prigožinas sąmoningai ir su ilgalaikiu pasiruošimu pasirinko kelią, kuriame arba jis nugalės arba bus visiškai sutriuškintas.

„Į tokį kelią šiek tiek protaujantys paprastai išeina viską gerai apgalvoję: ir kaip pasiekti pergalę, ir kokius sąjungininkus tokiame kelyje turėti. Klausimas, į kurį dar neturime atsakymo: kas yra V. Prigožino rėmėjai ir sąjungininkai tiek tarp kariuomenės, tiek ir tarp verslo ar politikos elito. Tai greitai paaiškės. Kariuomenė kol kas iš esmės nesipriešina“, – pastebi A. Kubilius.

Ji sako, kad ir kaip besibaigtų šis maištas, taip pat kaip buvo iki šiol nei Kremliuje, nei visoje Rusijoje nebebus.

„V. Putinas, o ne koks nors NATO ar Ukraina, yra didžiausias pačios Rusijos priešas. Tą jau suprato V. Prigožinas. Tą dar praėjusiais metais, dar iki karo pradžios,  supratęs skelbė atsargos generolas Leonid Ivashov, kalbėdamas Atsargos karininkų asociacijos vardu“, – sako konservatorius, buvęs Lietuvos premjeras A. Kubilius.

Jis pasakoja, kad maždaug prieš tris savaites Briuselyje organizavo konferenciją apie Rusijos ateitį: su Rusijos opozicija buvo diskutuojama apie tai, kas bus po V. Putino, kas bus „kitą dieną“ po V. Putino režimo kolapso. Todėl ir konferencija vadinosi „The Day After“ („Diena po“).

„Ši „day after“ ateina žymiai greičiau nei mes įsivaizdavome, Maskvoje ji gali ateiti jau rytoj. Išmėginimas Rusijos opozicijai: M. Chodorkovskis ragina eilinius rusus paremti maištą ir griauti V. Putino režimą, nepaisant ką kiekvienas galvoja apie V. Prigožiną; Sobol kviečia paremti V. Putiną ir vienytis aplink Kremlių. Kokia bus Rusija po maišto – per anksti spėlioti. Kol kas neatrodo, kad sumaištis gali ilgai trukti“ , – rašo A. Kubilius.

„Prie Maskvos Putinas neturi kariuomenės, kuri jį galėtų apginti. Jeigu rytoj kris Maskva ir Kremliaus režimas, tai poryt – kris Minskas (A. Lukašenkos režimas). Galima spėti, kad rusai nebenori kariauti – nei tarpusavyje, nei su Ukraina. Ir tai yra Ukrainos pergalė! Geopolitinė Europos rytinės dalies rekonstrukcija įgauna pagreitį. Būkime pasiruošę!“, – sako politikas.

Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas J. Prigožinas anksčiau pareiškė, kad yra kariuomenės štabo būstinėje Rostove prie Dono ir kad jo kovotojai kontroliuoja šio Rusijos pietinio miesto karinius objektus, įskaitant aerodromą.

Anksčiau J. Prigožinas sakė, kad jo pajėgos iš Ukrainos fronto įžengė į Rusijos teritoriją, pažadėjo nuversti Rusijos karinę vadovybę ir pareiškė, kad jis ir tūkstančiai jo kovotojų yra pasirengę mirti.

Šeštadienio vakarą skelbiama, kad Rusijos privati karinė bendrovė „Wagner“ juda per Lipecko sritį, esančią maždaug už 400 kilometrų į pietus nuo Maskvos.

„Wagner“ samdiniai užėmė kariuomenės štabą pietiniame Rostovo prie Dono mieste ir, kaip pranešama, buvo pasiekę Voronežo sritį.

Tačiau Lipecko sritis – kol kas arčiausiai Maskvos esanti vieta, kur pastebėtos „Wagner“ kolonos.

„Per Lipecko srities teritoriją juda „Wagner“ samdinių grupės technika“, – platformoje „Telegram“ pranešė Lipecko gubernatorius Igoris Artamonovas.

Gairės: Andrius Kubilius, karas Ukrainoje, Wagner, Rusija, maistas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS