Kultūros vertybių importui reikės licencijų | Diena.lt

KULTŪROS VERTYBIŲ IMPORTUI REIKĖS LICENCIJŲ

  • 1

Siekiant užkirsti kelią neteisėtai prekybai kultūros vertybėmis jų importui reikės licencijų, siūlo nustatyti Vyriausybė.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė tokioms Kultūros ministerijos parengtoms Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos pataisoms. Pataisas dar turės priimti Seimas.

Įstatymo pakeitimai parengti siekiant įgyvendinti 2019 metais priimtą Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą dėl kultūros vertybių įvežimo ir importo.

Importo reglamentu vadinamas dokumentas įpareigoja valstybes nustatyti instituciją, kuri išduos kultūros vertybių importo licencijas, taip pat sankcijas už reglamento pažeidimus.

Kova su piktavališku elgesiu būna ypač sudėtinga, kai kultūros vertybės kerta valstybių sienas, tad atsekti tikrąją jų kilmę bei prekybos motyvus tampa nelengva.

„Kultūros vertybės toli gražu ne visada atsiduria vien jas puoselėti norinčių geranoriškų žmonių rankose. Kova su piktavališku elgesiu būna ypač sudėtinga, kai kultūros vertybės kerta valstybių sienas, tad atsekti tikrąją jų kilmę bei prekybos motyvus tampa nelengva“, – Kultūros ministerijos pranešime cituojamas ministras Simonas Kairys.

Anot jo, griežtesnis kultūros vertybių įvežimo ir importo reglamentavimas padės veiksmingiau apsaugoti kultūros vertybes nuo plėšimo, vandalizmo ar sunaikinimo grėsmės.

Seimui teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti, kad kompetentinga viešoji institucija, kuri išduos importo licencijas, būtų Kultūros paveldo departamentas (KPD). Taip pat nustatoma, kad kultūros ministras tvirtins tvarką, kurioje bus detalizuotos licencijų išdavimo procedūros.

Prašymas KPD išduoti licenciją bus teikiamas per Europos Komisijos kuriamą elektroninę sistemą, kuri pradės veikti ne vėliau kaip iki 2025 metų birželio pabaigoje. Kartu keičiamas Kilnojamųjų kultūros vertybių išvežimo tarybos pavadinimas į Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos tarybą.

Kaip informuoja ministerija, ES valstybėse narėse taikomos skirtingos kultūros vertybių importo į ES muitų teritoriją taisyklės.

Anot pranešimo, Importo reglamentu priimtos bendros prekybos su trečiosiomis šalimis taisyklės padės užtikrinti veiksmingą apsaugą nuo neteisėtos prekybos kultūros vertybėmis, užkirsti kelią pinigų plovimui išplėštas vertybes parduodant ES esantiems pirkėjams.

Vyriausybė taip pat teikia Administracinių nusižengimų kodekso pataisas numatant sankcijas už Importo reglamento nuostatų, susijusių su importo licencijos išdavimo reikalavimais, pažeidimus. Už melagingų pareiškimų ir informacijos pateikimą dėl kultūros vertybių įvežimo ir importo pažeidžiant Importo reglamento nuostatas numatyta bauda nuo 300 iki 540 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Leidimai

kiek zinau, jau seniai isvezimui leidimai isduodami KPD. Si funkcija veikia ir zmones ima isvezimui leidimus. Nieko nauja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS