L. Andrikienė: byra Kinijos organizuojamas formatas „16+1“ | Diena.lt

L. ANDRIKIENĖ: BYRA KINIJOS ORGANIZUOJAMAS FORMATAS „16+1“

  • 8

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė Laima Andrikienė sako, kad toliau byra Kinijos ir dalies ES narių bendradarbiavimo formatas „16+1“. Lygiai prieš metus iš šio formato pasitraukusi Lietuva paragino ir kitas ES šalis padaryti tą patį.

Konstatuoti „16+1“ byrėjimo faktą konservatorei leido tai, kad Čekijos Atstovų rūmų Užsienio reikalų komitetas gegužės 19 d. vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kuria ragina savo šalies Vyriausybę trauktis iš „16+1“ formato. Anot Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkės, Čekijos Užsienio reikalų komitetas savo rezoliucija paragino Čekijos Vyriausybę, kad ši, peržiūrėdama santykius su Kinija, kaip yra įsipareigojusi savo programoje, apsvarstytų galimybę suspenduoti veiklą „16+1“ platformoje ir iš jos išstoti.

Anot L. Andrikienės, šio formato, kuris žiūrint iš ES perspektyvos, yra griaunantis ES vienybę, atgaivinti Kinijai nepavyks. Kalbant apie bendradarbiavimą su Kinija, ir kitų ES valstybių narių, ir Lietuvos interesas yra formatas „27+1“.

„Rezoliucijoje Čekijos parlamento Užsienio reikalų komitetas taip pat konstatuoja, kad Kinijos ir Vidurio ir Rytų Europos valstybių bendradarbiavimo platforma, žinoma kaip „16+1“, per dešimt savo egzistavimo metų neatnešė valstybėms narėms mūsų regione jokios reikšmingos naudos ir labiau veikė kaip vienpusių Kinijos Liaudies Respublikos interesų propagavimo įrankis“, – išplatintame pranešime teigia komiteto pirmininkė L. Andrikienė.

L. Andrikienė sako, kad Čekijos parlamentarai šia rezoliucija kviečia Europos šalių, dalyvaujančių „16+1“ platformoje, parlamentus apsvarstyti tolesnio dalyvavimo joje tikslingumą. Anot komiteto pirmininkės, Čekijos kolegų nuomone Kinijos elgesys iš esmės pasikeitė ir ji tapo sistemine Europos Sąjungos ir JAV varžovė, siekiančia pasaulio lyderės pozicijų.

„Pastebėsiu, kad rezoliucijoje sakoma, jog Čekijos parlamentarai priėmė domėn Lietuvos 2021 m. gegužės mėn. nutarimą išstoti iš Kinijos ir Vidurio ir Rytų Europos valstybių bendradarbiavimo platformos dėl narystės šioje bendrijoje naudos trūkumo ir kitų priežasčių“, – sakė L. Andrikienė. 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Labai nemegstama asaba Kaune.

manau pats laikas jai nuoga sikna

isterliot raudonu kecupu ir pastatyt prie xoxolu ambasados ....

>>>Anonimas \\\\\.../////

>ir be galo ciniška.Klano "formatas" Nr.13.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS