L. Andrikienė: sėkminga Makedonijos integracija į ES yra ir Lietuvos interesas | Diena.lt

L. ANDRIKIENĖ: SĖKMINGA MAKEDONIJOS INTEGRACIJA Į ES YRA IR LIETUVOS INTERESAS

  • 31

Lietuva remia Šiaurės Makedonijos eurointegracijos siekius ir vertina padarytą pažangą, sako Seimo Tarpparlamentinių ryšių grupės su Vakarų Balkanų šalimis pirmininkė Laima Andrikienė.

Ji įsitikinusi, kad sėkminga Šiaurės Makedonijos integracija į Europos Sąjunga (ES) yra ir Lietuvos interesas, nes Vakarų Balkanai, pasak parlamentarės, yra „tikras tautų katilas“, o Lietuvos ir visos ES interesas – kad tame regione esančios valstybės būtų taikios, stabilios ir europietiškos.

L. Andrikienės teigimu, Balkanų valstybės renkasi Europos integracijos, europietiškos raidos kelią – viena jų – Kroatija jau yra ES narė, Juodkalnija ir Serbija derasi su ES dėl narystės, o Šiaurės Makedonija ir Albanija laukia derybų su ES pradžios.

„Mums labai svarbus regiono valstybių indėlis, sprendžiant saugumo problemas, stabdant nelegalios migracijos srautus, kovojant su terorizmu ir ekstremizmu, organizuotu nusikalstamumu ir korupcija. ES interesas – ir bendri veiksmai su regiono šalimis užtikrinant ES sienų apsaugą, Europos energetikos ir transporto tinklų plėtra į regiono šalis, šių valstybių integracija į ES energetikos bei skaitmeninę sąjungas, Kosovo klausimo sprendimas, – BNS šeštadienį sakė Laima Andrikienė.

Lietuvos ir visos ES interesas – kad tame regione esančios valstybės būtų taikios, stabilios ir europietiškos.

Ji pabrėžė, kad Šiaurės Makedonija jau yra NATO narė, dabar jai reikalinga parama siekiant pradėti derybas dėl narystės su ES, ir toji derybų pradžia „yra ranka pasiekiama“. 

Seime šią savaitę vyko bendras Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Vakarų Balkanų šalimis grupės ir Šiaurės Makedonijos Susirinkimo parlamentinės bendradarbiavimo su Baltijos valstybių parlamentais grupės posėdis.

Kaip nurodo Seimo Tarptautinių ryšių skyrius, jame dalyvavęs Šiaurės Makedonijos Respublikos vicepremjeras, atsakingas už ES reikalus, Nikola Dimitrovas pabrėžė, kad Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių parama yra reikalinga ir labai laukiama visuose formatuose – ir parlamentiniu, ir vyriausybių lygiu.

N. Dimitrovo teigimu, ES pastebimas noras baigti valstybių iš Balkanų jungimosi prie ES procesą, tačiau stojimo derybų pradžią pristabdė COVID-19 pandemija, o Šiaurės Makedonijos atveju – ir Bulgarijos, su kuria ribojasi, pozicija.

BNS anksčiau rašė, kad Bulgarija nepritaria deryboms dėl Šiaurės Makedonijos stojimo į ES. Tarp šalių nesutarimai yra dėl makedonų kalbos kaip savarankiškos ar bulgarų kalbos dialekto statusas, istorinė teritorijų priklausomybės, bendro dviejų šalių didvyrio revoliucionieriaus Gocės Delčevo tautybės.

Šiaurės Makedonija 2019 metais pakeitė savo pavadinimą, kad išspręstų ginčą su Graikija, blokavusia jos siekį įstoti į ES.

69 proc. Šiaurės Makedonijos gyventojų pritaria šalies narystei ES.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

gėda

Ir nesigėdina konservatoriai tokių žinučių viešinti. Ir koks gi interesas? Seniau viskas buvo pagal Maskvą. Dabar nusilenkta iki žemės Europai. Kas dabar pagal Lietuvą? Vaistų kainos? Gal pagal Lietuvą įteisinta mažmeninė prekyba psichotropinėm ir narkotinėm medžiagom? Gal pagal Lietuvą bus interesas tėtis1 ir tėtis2? Gal Lietuvos interesas - sužlugdytas smulkus verslas, visa pramonė?

Aha

kartu su Auštrevičium kažkada stūmė nuostatą kad Lietuva turi įeiti į Europą kaip į federaciją. Šitai bobai mūsų šalies suvereniteto praradimas yra savaime suprantamas ir reikalingas dalykas.Tfu, parsidavėlė..

na ir kontingentas

kuris dirba ES parlamente deleguotas is Lietuvos juk tai neadekvacios asmenybes savo salyje niekam nereikalingos nes jau savo juoda darba atliko tai siunciamos uz nuopelnus pasiduoneliauti i europa vis vien ten ju niekas neklauso ir jie ten ubageliai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS