L. Kasčiūnas: esant poreikiui griežtesnę sienų apsaugą įvestume per vieną dvi valandas | Diena.lt

L. KASČIŪNAS: ESANT POREIKIUI GRIEŽTESNĘ SIENŲ APSAUGĄ ĮVESTUME PER VIENĄ DVI VALANDAS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad dėl Rusijoje kilusių neramumų šeštadienį Lietuvos institucijos buvo pasiruošusios stiprinti sienų kontrolę, tačiau, pasak jo, neišaugus migracijos iš Rusijos bangai bei šioje šalyje pasikeitus situacijai to daryti neprireikė.

Pasak L. Kasčiūno, esant poreikiui sugriežtinti sienų apsaugą būtų galima per keletą valandų.

„Mes jau irgi vakar esame pasiruošę visus reikalingus dokumentus, jeigu būtų pasirodę bent daugiau kažkokios bangos migrantų iš Rusijos, mes būtume staigiai pritaikę (sugriežtintą sienų apsaugą – BNS). Bet matome, kad ta situacija sąlyginai deeskalavosi, nematėme vakar jokių ženklų, kad daugėtų bėgančių iš Rusijos ar Kaliningrado srities“, – LRT radijui sekmadienį sakė L. Kasčiūnas.

„Jeigu reikės dar griežtesnių ribojimų, mes tikrai be problemų tą per valandą ar dvi padarysime“, – pridūrė jis.

Jeigu reikės dar griežtesnių ribojimų, mes tikrai be problemų tą per valandą ar dvi padarysime.

Pasak Seimo NSGK pirmininko, saugumo situacija Lietuvoje šiuo metu nesikeičia.

Latvija ir Estija šeštadienį sugriežtino sienų apsaugą, reaguodamos į privačios karinės bendrovės „Wagner“ ginkluotą maištą Rusijoje.

L. Kasčiūno teigimu, neramumai Rusijoje rodo poreikį ir toliau stiprinti NATO rytinį flangą.

„Daug svarbiau, matant, kas čia įvyko, suvokti visam Aljansui, kad reikia stiprinti priešakinę gynybą. Čia yra viso to susitikimo (NATO viršūnių susitikimo – BNS) turinio esmė, kad kuo daugiau sąjungininkų atsirastų rytiniame flange čia vietoje ir iš karto“, – teigė parlamentaras.

Pasak jo, penktadienio vakarą Rusijoje prasidėję ir šeštadienį besitęsę neramumai buvo „beprecedentis dalykas“, parodęs, kad Vladimiras Putinas nebeturi prievartos monopolio.

„Vis tik tas prievartos monopolis, kuris, atrodė, visiškai yra konsoliduotas V. Putino rankose, dabar jau nebėra taip konsoliduotas. Pasirodo, gali formuotis pusiau savarankiškos grupės, kurios gali realiai grasyti režimui iš vidaus“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Neramumai Rusijoje prasidėjo penktadienį, privačiai karinei grupuotei „Wagner“ paskelbus, kad šalies kariuomenės vadovybė įsakė apšaudyti jų pozicijas.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę.

Visgi šeštadienio vakarą „Wagner“ vadeiva Jevgenijus Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius pranešė, kad J. Prigožinas išvyks į Baltarusiją, o teisėsaugos tyrimas jo atžvilgiu bus nutrauktas.

Dėl  neramumų Rusijoje sekmadienį prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį šaukia Valstybės gynimo tarybos posėdį, kuriame ketinama aptarti situaciją šioje šalyje bei galimas jos pasekmes, taip pat valstybės sienos apsaugos klausimus.

Gairės: karas Ukrainoje, sienų kontrolė, Lietuva, Lietuvos sienų kontrolė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS