Po kariuomenės vado žodžių – L. Kasčiūno kritika ir A. Anušausko palaikymas | Diena.lt

PO KARIUOMENĖS VADO ŽODŽIŲ – L. KASČIŪNO KRITIKA IR A. ANUŠAUSKO PALAIKYMAS

  • 0

Kariuomenės vado generolo leitenanto Valdemaro Rupšio sekmadienį išsakytos mintys, kad reikėtų stiprinti Lietuvos kariuomenę, o ne vien tik galvoti apie NATO pajėgumus, sulaukė skirtingų vertinimų.

„Neatsakinga priešinti Lietuvos kovinės galios stiprinimą ir NATO priešakinių pajėgų dislokavimą Lietuvoje. Ypač kai artėja itin svarbūs NATO sprendimai dėl mūsų valstybės gynybos stiprinimo“, – teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Tokia dirbtinė priešprieša, primenanti anksčiau dažnai populistų naudojamą švietimo ar socialinės srities finansavimo supriešinimą su gynybos biudžetu, silpnina Lietuvos derybinę galią, o ypač dabar, šiuo itin atsakingu momentu, – pirmadienį feisbuke rašė politikas. – Lietuvai kol kas ne tik pavyksta įtikinti sąjungininkus padidinti NATO pajėgas mūsų valstybėje, bet mūsų diplomatija jau kalba bei dirba ir kitų regiono valstybių vardu, prašydama padidinti priešakinių pajėgų padidinimą visame regione. Neapgalvotais pasisakymais jai tik trukdome.“

Šiandien Lietuva gynybai skiria 2,5 proc BVP ir pirmiausia resursai nukreipti į Lietuvos kariuomenės parengties ir kovinės galios stiprinimą. L. Kasčiūnas teigia, kad sąjungininkų priėmimui, pagal poreikį, bus skirtos papildomos lėšos. Tiek infrastruktūrai, kariniams miesteliams, treniravimosi erdvėms.

„Rusija visada siekė, kad būtume tarsi buferinė zona: be sąjungininkų dislokavimo, be atgrasymo architektūros. Prisiminkime gruodį - sausį Rusijos reikalavimus JAV ir NATO dėl Ukrainos, ten labai aiškiai įvardijamos ir Baltijos valstybės, kuriose neva neturi būti jokios NATO karinės infrastruktūros, sąjungininkų karinių dalinių („susirinkite žaislus ir dinkite į 1997 metų sienas“, derybininkas su JAV dėl Ukrainos, Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergei Ryabkov)“, – rašė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas V. Rupšys sekmadienį LRT televizijos laidoje „Savaitė“ sakė, kad prieš kalbant apie NATO brigadas ant kojų reikia pasistatyti savo kariuomenę.

Kitokią nuomonę į V. Rupšio žodžius nei L. Kasčiūnas išsakė Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. „Mūsų dėmesys ir kariuomenės galios stiprinimui, ir priimančios šalies paramos infrastruktūrai ne silpnina, o stiprina mūsų derybines pozicijas. Todėl sąjungininkai noriai ateina ir ateis į Lietuvą bei taip stiprins mūsų flango gynybą. Tad siūlau neiškraipyti kariuomenės vado viešo interviu minties apie kariuomenės stiprinimą (kiekvienas gali tai perskaityti ir išgirsti, ir įsitikins, kad esu teisus) – tai nepaneigiama būtinybė ir esminė sąlyga didesniam mūsų sąjungininkų buvimui Lietuvoje užtikrinti. O mūsų derybinės pozicijos šiuo metu yra ypač tvirtos ir atsakingai ginamos. Prie to prisideda ir kariuomenė su kariniais patarimais bei karine diplomatija“, – feisbuke rašė A. Anušauskas. 

GALERIJA

  • Laurynas Kasčiūnas
Gairės: Laurynas Kasčiūnas, saugumas, NATO, NATO pajėgos, karas Ukrainoje, kariuomenė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS