L. Kasčiūnas: Seimo NSGK kurs žvalgybos kontrolieriaus koncepciją | Diena.lt

L. KASČIŪNAS: SEIMO NSGK KURS ŽVALGYBOS KONTROLIERIAUS KONCEPCIJĄ

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) planuoja grįžti prie idėjos įsteigti žvalgybos kontrolieriaus institutą.

Šį klausimą komiteto nariai įtraukė į NSGK veiklos krypčių planą.

„Planuotume, kad tarpsesijiniu laikotarpiu įvertinsime visas iki šiol pasirodžiusias projektų iniciatyvas – ir tai, kas atkeliavo iš Vyriausybės, ir tai, ką praėjusią kadenciją siūlė opozicija, ir galbūt dar naujas idėjas“, – BNS sakė naujasis NSGK pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Anot jo, komitetas galėtų parengti ir sutarti dėl žvalgybos ombudsmeno (kontrolieriaus) instituto koncepcijos, o konkrečias įstatymo pataisas parengtų naujoji Vyriausybė.

„Galvočiau, kad reikėtų pradėti nuo koncepcijos – apsispręsti, koks modelis turėtų būti: kam pavaldi institucija, kokia kompetencija, darbo apimtys ir t. t.“, – teigė L. Kasčiūnas.

„Koncepciją kurtų NSGK, o jau dėl įstatymų projektų rengimo komitetas galėtų paprašyti Vyriausybės, kad tai būtų padaryta“, – pridūrė jis.

NSGK vadovas tvirtino, kad tai bus vienas pirmųjų komiteto darbų.

„Stengsimės nestabdyti šito proceso. Čia rimtas klausimas ir pagaliau reikia apsispręsti“, – sakė jis.

Siūlymas Lietuvoje įkurti žvalgybos kontrolieriaus instituciją atgimė, kai Seimą praėjusių metų pabaigoje pasiekė žvalgybos galias plečiantis prezidento Gitano Nausėdos pateiktas įstatymų pataisų paketas.

Jame, be kito, siūlyta įteisinti galimybę žvalgybos tarnyboms iškviesti žmones į prevencinį pokalbį. Be to, žvalgybos institucijoms būtų suteikta teisė patikrinti asmens dokumentus ir atlikti administracinį sulaikymą.

Jas sukritikavo žmogaus teisių gynėjai, o tuomet opozicijoje buvę konservatoriai registravo siūlymą įsteigti žvalgybos ombudsmeno institutą. Vėliau tą patį pasiūlė ir Seimo NSGK, pavasarį atlikęs tyrimą dėl pagal pranešėjo informaciją apie galimai neteisėtai Valstybės saugumo departamente rinktą medžiagą.

Nepaisant to, šių metų gegužę tuometinių valdančiųjų – „valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos – narių balsais ši iniciatyva atmesta. Tuometinis NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas teigė, kad žvalgybos kontrolieriaus institutas reikalingas, bet agitavo nepalaikyti opozicijos projekto, nes savo projektą rengė Vyriausybės sudaryta darbo grupė.

Opozicija siūlė įkurti nepriklausomą žvalgybos kontrolieriaus tarnybą, kad ji vertintų žvalgybos institucijų bei pareigūnų veiksmų atitiktį įstatymams, žvalgybos metodų taikymo pagrįstumą ir teisėtumą, tirtų asmenų skundus.

Tuo metu pagal premjero Sauliaus Skvernelio vadovautos Vyriausybės projektą, atskiros ombudsmeno įstaigos nebūtų, bet daugiau įgaliojimų būtų suteikta Seimo kontrolieriui. Jis nagrinėtų skundus dėl žvalgybos pareigūnų veiksmų, prižiūrėtų žvalgybos informacijos ir jos rinkimo metodų naudojimo teisėtumą ir pan.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Uber

Alles

nordland

aplamai neaisku, ka tame komitete, veikia tokie klounai.

TRENKTAS VISA GALVA.

Iš kur tuos kvailius ima konservai?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS