L. Linkevičius: Kinijos sprendimai pažeidžia Honkongo autonomiją | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS: KINIJOS SPRENDIMAI PAŽEIDŽIA HONKONGO AUTONOMIJĄ

  • 6

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vaizdo konferencijos būdu dalyvavo Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų taryboje, kurioje pagrindinis dėmesys skirtas Kinijai. Taip pat aptarta situacija Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir Afganistane.

Kalbėdami apie ES-Kinijos santykius, ministrai pažymėjo, kad jie turi būti grindžiami tarpusavio pagarba ir pasitikėjimu bei pabrėžė, kad ES-Kinijos darbotvarkėje turi išlikti žmogaus teisių, demokratijos ir teisės viršenybės klausimai. ES turi būti vieninga gindama šias vertybes ir siekti, kad Kinija laikytųsi susitarimų ir tarptautinės teisės normų.

Susitikimo dalyviai pabrėžė, kad ekonominiai santykiai su Kinija turi būti pagrįsti nediskriminavimo ir sąžiningos konkurencijos principais, vienodų veiklos sąlygų užtikrinimu, prieigos prie Kinijos rinkos atvėrimu. ES turi sukurti tvirtą, patikimą investicijų priežiūros mechanizmą, apsaugantį mūsų strateginę infrastruktūrą.

„COVID-19 pandemija parodė, kokios pažeidžiamos yra tarptautinės prekybos ir tiekimo grandinės ir kokią riziką kelia priklausomybė nuo Kinijos šioje srityje. Būtina didinti strateginį ES savarankiškumą ir diversifikuoti tarptautines tiekimo grandines, stiprinti tarptautinės prekybos priemones, kad vėl ištikus krizei nebūtume situacijos įkaitais“, – kalbėjo ministras L. Linkevičius.

Ministras akcentavo, kad didelį susirūpinimą kelia demokratijos ir žmogaus teisių suvaržymai Tibete, Sindziange ir Honkonge. ES turi griežtai pasmerkti Kinijos Liaudies Respublikos priimtą nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui, pažeidžiantį Honkongo autonomiją. Ministras akcentavo euroatlantinių santykių perspektyvos svarbą vystant santykius su Kinija bei poreikį derinti bendrus veiksmus su strateginiu partneriu JAV.

Daugelis valstybių narių taip pat kalbėjo apie būtinybę stiprinti ES atsaką į COVID-19 pandemijos metu išryškėjusias dezinformacijos, nukreiptos prieš ES, tendencijas. Kalbėdami apie socio-ekonominius COVID-19 padarinius Azijos-Ramiojo vandenyno regione, ministrai akcentavo šio regiono svarbą globaliam ekonominiam atsigavimui po pandemijos.

Ministrai taip pat paragino Afganistano Vyriausybę išnaudoti atsiveriančią taikos galimybę ir išdėstė aiškias sąlygas ES politinės paramos taikos procesui teikimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ooo

sito zmogelio kisimasis i kitos valstybes vidaus reikalus pazeidzia Kinijos suvereniteta...

Tikras

tarptautinis populistas :D)

Čiubaka

kiauLinai, ko tyli kaip žydija pažeidžia Palestiniečių teises?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS