L. Linkevičius: ES turi vykdyti įsipareigojimus Rytų partnerėms dėl vizų | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS: ES TURI VYKDYTI ĮSIPAREIGOJIMUS RYTŲ PARTNERĖMS DĖL VIZŲ

  • 1

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Briuselyje spalio 3 dieną kartu su Gruzijos užsienio reikalų ministru Mikheilu Janelidze dalyvaudamas diskusijoje „Kas laukia Rytų partnerystės?“ teigė, kad pasitikėjimas Rytų partnerystės politika ir jos gyvybingumas tiesiogiai priklauso nuo ES įsipareigojimų vykdymo.

„Rytų partnerystės šalys akivaizdžiai pasirinko europinę kryptį, negalime uždaryti joms durų. Ypač svarbu, kad Gruzijai būtų suteiktas bevizis režimas kuo greičiau, kai visi reikalavimai jau įvykdyti“, – sakė L. Linkevičius Europos politikos centro (EPC) surengtoje diskusijoje.

Ministro žodžiais, Rytų partnerės turi matyti apčiuopiamą bendradarbiavimo su ES naudą, kad pasitikėjimas Europos Sąjunga išliktų.

Lietuvos ministras taip pat kvietė suteikti Rytų partnerėms europinę perspektyvą, kuri, ministro nuomone, yra ne narystė ES, o tik politikos kryptis.

„ES, pasirašydama DCFTA sutartį su Moldova, Gruzija ir Ukraina, jau pripažino Rytų partnerių judėjimą ES link, to nereikia neigti, o tik viešai ir aiškiai pripažinti“, – teigė ministras.

L. Linkevičius pažymėjo, kad partneriai turi patys pasirinkti dialogo su ES gilumą – tai turi būti jų pačių pasirinkimas.

Gruzijos užsienio reikalų ministras išreiškė apgailestavimą, kad, nepaisant tvirto apsisprendimo eiti europiniu keliu ir ES keliamų reikalavimų vykdymo, Gruzijai delsiama suteikti bevizį režimą. Pasak M. Janelidzės, bevizio režimo suteikimas jo šaliai ypač svarbus pagrįsti vykdomų reformų prasmę ir ES patikimumą Gruzijos visuomenei.

M. Janelidzė taip pat pažymėjo, kad Gruzija, būdama Europos šalis, jau nepriklausomybės pradžioje pasirinko laisvosios Europos kelią. Pastarieji metai buvo stabilūs ir vyko pažanga daugelyje sričių, kurios veda šalį prie demokratijos – tai asocijuotos ES narystės sutarties pasekmė.

Diskusijoje taip pat aptartos Brexit ir Nyderlandų referendumo rezultatų pasekmės Rytų partnerystės šalims, laisvosios prekybos sutarčių pasirašymo perspektyvos bei NATO ir Gruzijos bendradarbiavimas.

Šiandien, spalio 4 dieną, ministras susitiks su Europos Sąjungos vyriausiąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai, Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Federica Mogherini.

GALERIJA

  • L. Linkevičius: ES turi vykdyti įsipareigojimus Rytų partnerėms dėl vizų
  • L. Linkevičius: ES turi vykdyti įsipareigojimus Rytų partnerėms dėl vizų
Gruzijos URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

sdf

jav reikejo kariniu baziu sitose salyse,o vizas matys kaip savo ausis...prisikviete i es ubagu ir nezino kaip suktis is padeties...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS