L. Linkevičius: Lietuva pasirengusi glaudesniam organizacijų bendradarbiavimui | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS: LIETUVA PASIRENGUSI GLAUDESNIAM ORGANIZACIJŲ BENDRADARBIAVIMUI

Pirmadienį 22-ajame Europos Sąjungos (ES) ir Pietryčių Azijos tautų asociacijos (ASEAN) užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje, kuriame dalyvavo ir ministras Linas Linkevičius, ES ir ASEAN diplomatijos vadovai sutarė kurti strateginę partnerystę.

Tai reiškia glaudesnį dviejų organizacijų bendradarbiavimą visose srityse, pirmenybę teikiant saugumui.

Pagal pranešimą, susitikime buvo aptarti globalūs iššūkiai, kaip migracija, terorizmas, klimato kaita bei tarptautiniai konfliktai.

Lietuvos užsienio reikalų ministras priminė kolegoms apie besitęsiantį karą Ukrainoje ir paragino ASEAN šalis palaikyti ją tarptautinėse organizacijose, o ypač Jungtinėse Tautose. Ministras pastebėjo, kad Ukraina tiek sausumoje, tiek jūroje susiduria su panašiais iššūkiais, kurie gresia ir ASEAN regionui. „Kaip jau matėme daug kartų, mūsų abejingumas ir reakcijos tarptautinėse organizacijose trūkumas skatina agresorių toliau tęsti savo veiksmus“, - teigė L. Linkevičius.

Susitikimo metu buvo sutarta, kad labai svarbu stiprinti ekonominį ES-ASEAN bendradarbiavimą ir jungiamumą, kurie atneš praktinės naudos abiem regionams. Buvo pristatyta tarpregioninių derybų eiga dėl Laisvosios prekybos bei Visaapimančios oro susisiekimo sutarčių (Comprehensive Air Transport Agreement).

Pasak L. Linkevičiaus: „Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie skaitmeninio ir ekonominio jungiamumo tarp ES ir ASEAN didinimo“. Buvo pristatytas Lietuvos potencialas aukštųjų technologijų ir inovacijų srityje, ASEAN šalys pakviestos plėtoti verslą ir investuoti Lietuvoje.

1967 metais susikūrusi politinė ir ekonominė Pietryčių Azijos valstybių organizacija vienija 10 regiono valstybių, kuriose gyvena daugiau kaip 625 mln. gyventojų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

lygis

matyt visai pavargo partorgas juk jau tiek metu dirba anksciau vieniems dabar kitiems ponams

tvartas

glaudesnis tarp partneriu ,lovoje?

...

Che: "Lietuvos užsienio reikalų ministras priminė kolegoms apie besitęsiantį karą Ukrainoje ir paragino ASEAN šalis palaikyti ją tarptautinėse organizacijose" - kriu-kriukas jau aplinkoje nebesigaudo, realybės jausmą praleido.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS