L. Linkevičius neabejoja, kad pavardžių rašybos klausimas bus išspręstas | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS NEABEJOJA, KAD PAVARDŽIŲ RAŠYBOS KLAUSIMAS BUS IŠSPRĘSTAS

  • 1

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia neabejojantis, kad Seimo dar kartą atidėtas klausimas dėl originalios nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose galiausiai bus išspręstas, ir teigia, kad tai svarbu pirmiausia dėl vidaus, o ne užsienio politikos.

„Noriu, kad tai tikrai būtų išspręsta, bet tam, kad būtų išspręsta, turi būti paruošta. Mano supratimu, matyt, Seimo nariai nėra iki galo įsitikinę, kad pakankamai paruoštas klausimas. Tai teisingai, turime elgtis atsakingai, negalime to leisti be įsitikinimo. Neabejoju, kad tai bus išspręsta, bet ką darysi, matyt, taip greit nepavyko“, – BNS antradienį sakė L.Linkevičius.

„Mes tai darome dėl Lietuvos, dėl visų tautybių savo piliečių“, – sakė jis.

Seimas paskutinę sesijos dieną planavo grįžti prie diskusijas keliančio pavardžių rašybos klausimo, tačiau jis išvakarėse išbrauktas iš darbotvarkės ir perkeltas į Seimo rudens sesiją.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

Vyriausybė 2012 metų pabaigoje patvirtinoje programoje įsipareigojo „išspręsti vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus“. Valdantieji ne kartą minėjo įvairius terminus, kada sprendimai bus priimti, bet jie vis būdavo nukeliami.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dr. Jonas Ramanauskas

"„Mes tai darome dėl Lietuvos, dėl visų tautybių savo piliečių“, – sakė jis." Toks pasakymas reiskia, kad ponas Linkevicius yra auksciausio laipsnio AFERISTAS ir stai kodel. Ogi todel, kad patenkinti visu tautybiu originalias pavardziu rasybas gali tekti ivesti ne tik ta W, taciau ir rusiska abecele, lenkiska, gruziniska ir dar dau kitu! Taigi ponas linkecvius besilankstydamas lenkams yra koloborantas aferistas. Beje nemanau, kad tai jo savarankiska politika, nes ji pasirinko komunistine partskola. Beje linkevicius, kaip ir partskola buvo pries Sajudi! Lietuva valdo Lietuvos priesai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS