L. Slušnys apie alkoholio įstatymo pakeitimus: Seimas jokių dramų nedaro | Diena.lt

L. SLUŠNYS APIE ALKOHOLIO ĮSTATYMO PAKEITIMUS: SEIMAS JOKIŲ DRAMŲ NEDARO

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje kilo diskusija dėl Alkoholio kontrolės įstatymo straipsnių pakeitimo. Dauguma išsakytų argumentų buvo nepalankūs įstatymo keitimui, jį palaikė tik verslo ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai.

„Kalbama apie korekcijas, sakyčiau, gana nereikšmingas, tačiau būtinas korekcijas. Europoje ir pasaulyje, išskyrus musulmonų šalis, Lietuvoje yra griežčiausiai reglamentuojama alkoholio politika. Kalbos, kad visa Europa paseks mumis – netiesa. Per tą laiką niekas nepasekė griežtinimo link“, – argumentus už įstatymo pakeitimą išsakė Lietuvos aludarių gildijos atstovas Saulius Galadauskas.

S. Galaudauskas taip pat teigė, kad pataisose yra pasirinktas griežčiausias skandinaviškas variantas, kalbant apie amžiaus ribojimus, nes nemažoje dalyje Europos šalių alkoholiniai gėrimai parduodami nuo 16 metų.

Čia tikrai ne tas klausimas, dėl kurio iš viso derėtų laužyti ietis šiame gyvenimo etape.

„Seimas turėtų vadovautis racionalia pozicija ir mažiau kreipti dėmesio į tokį dramatizavimą, koks dabar yra pateikiamas tos pačios Pasaulio sveikatos organizacijos. Jeigu Lietuva visiškai nuspręstų uždrausti, delegalizuoti bet kokį alkoholį, tai sulauktume iš įvairių organizacijų (...) palaikymo ir sveikinimų, bet ar tikrai to reikia“, – svarstė S. Galadauskas.

Į tokį Lietuvos aludarių gildijos atstovo pasisakymą sureagavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys.

„Turiu pasakyti, kad Seimas jokių dramų nedaro, ypač šiuo klausimu, galiu nuraminti. Mes labai ramiai į tai žiūrime, nes turime pakankamai dramų kitose vietose, dvi ekstremalias situacijas valdyti. Čia tikrai ne tas klausimas, dėl kurio iš viso derėtų laužyti ietis šiame gyvenimo etape“, – teigė L. Slušnys.

Komiteto posėdyje Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja sveikatos klausimais Goda Keso minėjo, kad 60 Lietuvos savivaldybių nuomonės dėl įstatymo pataisų išsiskyrė.

„Dėl 15 procentų alkoholio diferencijavimo, kokio amžiaus galima pirkti, kai kurių savivaldybių nuomone, tai labai apsunkintų prekybininkų darbą. Reikėtų tikrinti tiek ir amžių, tiek ir perkamo alkoholio procentus “, – sakė G. Keso.

Esminiai įstatymo pakeitimo siūlymai yra leisti prekiauti alkoholiu visomis savaitės dienomis nuo 10 iki 20 val., pakeisti draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais tik nuo 20 metų ir leisti prekiauti silpnaisiais gėrimais nuo pilnametystės, o nuo 20 metų apribojimus panaikinti. Trečiasis siūlymas yra susijęs su alkoholio reklama, kad alkoholiu prekiaujančios ar jį gaminančios įmonės galėtų socialiniuose tinkluose dalintis tam tikrais laimėjimais arba tai, kaip vyksta gamybos procesai. Vis dėlto būtų leidžiama tik nemokama tokių įrašų sklaida.

GALERIJA

  • Seimo narys Linas Slušnys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS