Laisvės partijos koalicijos partneriai dėl civilinės sąjungos neišgirdo: jie įsivarė save į kampą | Diena.lt

LAISVĖS PARTIJOS KOALICIJOS PARTNERIAI DĖL CIVILINĖS SĄJUNGOS NEIŠGIRDO: JIE ĮSIVARĖ SAVE Į KAMPĄ

Valdančiojoje daugumoje vėl tvyro įtampa dėl neaiškią ateitį turinčio Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Laisvės partija šią Seime sunkiai kelią besiskinančią iniciatyvą gelbėti užsimojo nutekindama valdybos veiksmų planą, kuriame kone tiesiogiai keliamas ultimatumas konservatoriams. Kaip nurodoma minėtame dokumente, konservatorių vadovybei nerodant pakankamai pastangų įkalbėti abejojančius partiečius balsuoti už civilinę sąjungą, „laisviečiai“ yra pasiryžę blokuoti kai kurias Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyvas. Įskaitant ir konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į eurokomisarus, jei tik tokia būtų pateikta.

Tokį ultimatumą iškėlę Laisvės partijos atstovai pasidžiaugė, kad sukūrė prielaidas kalbėtis apie svarbų klausimą koalicijoje, kurioje, jų pačių teigimu, trūksta dialogo kultūros.

Tačiau, panašu, kad džiaugtis kol kas galima tik padidėjusiu žiniasklaidos dėmesiu – nei konservatoriai, nei liberalai dėl „laisviečiams“ rūpimų dalykų iš naujo diskutuoti nepanoro.

Kaip sako Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas, po nutekintų „laisviečių“ planų koalicijos partnerių pozicijos dėl civilinės sąjungos yra tokios, kokios yra girdimos viešojoje erdvėje.

„Tiek žinių, visi dirba savo darbą“, – Eltai teigė V. Mitalas, pridurdamas, kad artimiausia proga kolektyviai aptarti „laisviečiams“ svarbų klausimą veikiausiai bus koalicinė taryba.

„Koalicinė taryba, matyt, neužilgo įvyks. Galbūt lapkričio pradžioje. Esame sutarę, kad kas mėnesį ją darome (...) Tada ir pasikalbėsime, koks yra bendras mums svarbių darbų grafikas ir ką darome dėl nekilnojamo turto mokesčio, ką darome dėl civilinės sąjungos“, – teigė politikas.

Tačiau sprendžiant iš viešai išsakomų koalicijos partnerių minčių, tikėtis proveržio dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto nereikėtų. Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, komentuodama „laisviečių“ svarstymus griebtis politinio spaudimo, pirmiausiai prakalbo apie politinės brandos stoką Laisvės partijoje, o ne apie beįsižiebiančius gaisrus koalicijoje.

„Toks kelias kalba labiau apie įtampas pačioje Laisvės partijoje. Taip pat apie spaudimą, kurį Laisvės partija patiria viduje dėl to, kad nesubalansavo pažadų, lūkesčių bei galimybių. Žmogiškai aš tai labai suprantu, bet politiškai tai atrodo taip, kaip atrodo“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, „laisviečiai“ neteisūs ne tik dėl pasirinkto būdo išsakyti nepasitenkinimą partneriais. Politikė leidžia suprasti, kad klausimų kelia ir pats „laisviečių“ užmojis kuo greičiau uždaryti civilinės sąjungos klausimą.

Laisvės partija partnerystės klausimą, deja, padarė savo išlikimo klausimu. Jie įsivarė save į kampą.

„Laisvės partija partnerystės klausimą, deja, padarė savo išlikimo klausimu. Jie įsivarė save į kampą“, – teigė ji, primindama, kad „laisviečiai“ šį užmojį įgyvendinti žadėjo per 100 pirmųjų kadencijos dienų.

Tokia „nepamatuota ambicija“, svarsto Seimo pirmininkė, tarsi priešinga politinei trajektorijai, kurią pasirinko jos vadovaujamas Liberalų sąjūdis. O jis, pažymi V. Čmilytė-Nielsen, šioje Seimo kadencijoje savęs peršokti nebandė.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kad Liberalų sąjūdis žmogaus teisių srityje skambiai kažko daug nežadėjo. Pažvelgus į mūsų žmogaus teisių srities programą, mes 5-6 dalykus jau esame įgyvendinę. Tiek smurto prieš moteris srityje, tiek lygių galimybių srityje. Mes nežadėjome, o darėme“, – tvirtino Seimo pirmininkė.

Didieji partneriai pasiūlė balsų ieškoti kitur: ultimatumą pavadino „horoskopų rašymu“

„Laisviečių“ sukurptas planas konservatorių, panašu, taip pat neišgąsdino. G. Landsbergis, komentuodamas Laisvės partijos sumanymą, teigė nejaučiąs spaudimo, o ketinimus blokuoti jo kandidatūrą į eurokomisarus apskritai pavadino „horoskopų rašymu“.

Tai, kad konservatoriai rimtai nevertina garsinimų, rodo ir G. Landsbergio išsakyta pozicija, jog jis prieš civilinę sąjungą balsuoti nelinkstančių kolegų net nebandys perkalbėti.

„Jų nuostatos nėra linkusios keistis, aš gerbiu tai”, – prieš kelias savaites teigė jis, pasiūlydamas „laisviečiams“ paramos ieškoti opozicinių socialdemokratų ir koalicijos partnerių liberalų gretose.

Pasigirdo net pasvarstymų, kad liberalai ir socialdemokratai galėtų bausti tuos parlamentarus, kurie nesivadovauja programinėmis nuostatomis. Konservatorių pirmininko pavaduotojo Jono Survilos teigimu, teoriškai taip turėtų būti daroma visose partijose.

„Kaip kitu atveju rinkėjas galės žinoti, kad būsimos programos bus laikomasi?“ – Eltai duotame interviu svarstė TS-LKD strategu tituluojamas viceministras.

Tačiau į tokius pasiūlymus su šypsena žiūri V. Čmilytė-Nielsen. Pasak jos, liberalams konservatoriai nėra pavyzdys, kaip elgtis su kitą nuomonę turinčiais kolegomis.

„Stengiuosi laikytis pozicijos, kad nekomentuoju kitų partijų, tarkime konservatorių, vidinių ir partinių procesų, kurie yra taikomi prieš kitokią nuomonę turinčius kolegas. Tai jų vidinis reikalas. Kiekviena partija ar politinė bendruomenė turi savo tradicijas. Lygiai taip pat ir Liberalų sąjūdis yra atskira partija, kuri žino kaip savo bendruomenės viduje yra sprendžiami klausimai“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen, pridurdama, kad šiuo metu Seimo aritmetika dėl civilinės sąjungos yra labai paprasta.

O ji, teigia politikė, tokia, kad Liberalų sąjūdžio frakcijos balsų bet kuriuo atveju neužtenka priimti įstatymą, dėl kurio „laisviečiai“ dabar grasina šantažu.

„Laisviečiai“ tą puikiai žino“, – tvirtino ji.

„Laisviečiai“ nutekino valdybos veiksmų planą: koalicijos partneriai neslėpė kritikos

Kiek anksčiau naujienų portalas delfi.lt paviešino Laisvės partijos valdybos veiksmų planą, kuriame kalbama apie galimybę blokuoti kai kurias konservatorių iniciatyvas, jei tik šie ir toliau nerodys pakankamai pastangų įkalbėti abejojančius partiečius balsuoti už civilinę sąjungą. Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen įtardama, kad tai buvo padaryta tikslingai, pažymėjo, jog tai rodo politinį „laisviečių“ nebrandumą.

Laisvės partijos valdybos veiksmų plane nurodoma, kad Civilinės sąjungos įstatymo patirsiant nesėkmę, „laisviečiai“ „gali būti priversti“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į Europos Komisaro pozicijas. Tarp kandidatų į šią poziciją neoficialiai minimas Gabrielius Landsbergis. Kaip rašė delfi.lt, „laisviečiai“ mano, kad, siekiant patvirtinti kandidatą į eurokomisarus, Laisvės partijos balsai bus lemiantys.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Tai ką daryti ,jeigu

mums,heteroseksualams ,yra šlykštus homoseksualizmas?Neturime į tai teisės?Tai kur ,tada,sup..demokratija???

Lauris.r

Koke laisvės partija ten narkomanų ir iškrypeliu partiją psihiniu ligonių juos reike uždaryti į psihiatrine ligonine gyditi visam laikui

tai

tiesiai ir sviesiai rasykit laisvu nuo savo mastymo u8zprogramuotu bioklonu su savo /vertybemis velnio padarai satanystu prisisaukti setono mokslimiu kalaideriu 1 sveicarijoji 2 jav 1z prisisauke beda o vatikano /tevuks/ nebezin ka daryt galu jau nepaslepsi ir amziu /enciklopedijos/ nepaslepsi po celibatyniu sijonu nes visi /judai/ po truputi ryskeja ir jau baisu darosi ne mums nepraradusiu dvasios bet jiems suprantantiems kad tai ju pabaiga ir vis kas prasides nuo amebos ir kitu parazitu pppz=0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS