Lenkija siūlo Lietuvai kartu įsigyti oro gynybos sistemas „Piorun“ | Diena.lt

LENKIJA SIŪLO LIETUVAI KARTU ĮSIGYTI ORO GYNYBOS SISTEMAS „PIORUN“

Lenkija siūlo Lietuvai kartu įsigyti lenkiškų oro gynybos sistemų „Piorun“.

Tai paskelbta po trečiadienį vykusio Lietuvos ir Lenkijos gynybos ministrų Lauryno Kasčiūno ir Wladyslawo Kosiniako-Kamyszo (Vladislavo Kosiniako Kamišo) susitikimo.

„Mes tikrai labai džiaugiamės Lenkijos pasiūlymu jungtis prie artimo nuotolio mobilių oro gynybos sistemų „Piorun“ pirkimo. Kaip žinote, oro gynybos sistemų stiprinimas visuose įmanomuose lygmenyse yra mūsų prioritetas“, – per spaudos konferenciją po susitikimo kalbėjo L. Kasčiūnas.

Jis pažymėjo, kad Lietuva jau naudoja senesnės versijos Lenkijos gaminamą oro gynybos sistemą „Grom“. Anot ministro, didelę dalį jų ketinama perduoti Ukrainai.

„Juos reikės keisti modernesnėmis sistemomis, kas ir būtų „Piorun“, tai labai tinka visam mūsų gynybos planavimui“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, „Piorun“ būtų tinkamas pasirinkimas tiek kuriant nacionalinę diviziją, tiek stiprinant Krašto apsaugos savanorių pajėgas ar svarstant apie didesnę kritinės infrastruktūros apsaugą.

W. Kosiniakas-Kamyszas teigia, kad šiam pirkimui gali būti pasinaudota Europos Sąjungos programa EDIRPA, kuria remiami bendri valstybių narių įsigijimai gynybos srityje.

„Kovosime, kad „Piorun“ ir kita įranga būtų perkama kartu su mūsų sąjungininkais. Sistemos yra labai geros, verta į jas investuoti“, – kalbėjo Lenkijos ministras.

„Piorun“ (liet. „žaibas“) yra Lenkijoje gaminama nešiojama priešlėktuvinė raketinė sistema, ji yra naudojama nuo 2019 metų. Tai yra atnaujintas „Grom“ sistemos variantas.

Estija 2022 metais įsigijo šimtą „Piorun“, pirmosios sistemos ją pasiekė šiemet, apie „Piorun“ įsigijimą yra paskelbusi ir Latvija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Expert

Kam pirkti tą kas yra morališkai pasenę,lenkai atsikrato metalo laužo ir ieško kam iškišti.Yra daug pažangesnių angliškų ir amerikietiškų sistemų,kurios yra daugelį kartų pranašesnės.Kasčiūnas nori tuomet lai perka iš savo nuosavų santaupų ,o Europos bei tautos pinigus negali leisti metalo laužui,mes nesame Afrikos valstybė.

tam---,,,>>>>>lenkiskas,,, ciulpk slapia PIRDUN,o

morka.....konservatliber Pedike,

>>>lenkiskas PIRDUN as tai amerikonisko stinger kopija

Vatnike , išmok lietuviškai , o ne išvertinėk savo nesąmones per GOOL'e .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS