Lietuva imasi ratifikuoti su JAE pasirašytas teisinės pagalbos, ekstradicijos sutartis | Diena.lt

LIETUVA IMASI RATIFIKUOTI SU JAE PASIRAŠYTAS TEISINĖS PAGALBOS, EKSTRADICIJOS SUTARTIS

  • 1

Lietuva imasi ratifikuoti su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) pernai pasirašytas ekstradicijos ir savitarpio teisinės pagalbos sutartis.

Parengti projektai, kuriais būtų pradėtas ratifikavimo procesas – iš pradžių jiems pritartų Vyriausybė, tuomet ratifikuoti sutartis Seimui teiktų prezidentas.

Teisingumo viceministrė Jurga Greičienė sako, kad šių sutarčių ratifikavimas bus didelis postūmis dvišaliuose Lietuvos ir JAE santykiuose.

„Jie sukurs prielaidas sklandiems ir savalaikiams ikiteisminiams tyrimams, teismo procesams bei sukurs prielaidas Lietuvos piliečiams laisvės atėmimo bausmę atlikti Lietuvoje“, – komentare BNS sakė J. Greičienė.

Lietuva pasirašė sutartis su JAE dėl ekstradicijos ir teisinės pagalbos siekdama susigrąžinti lietuvę Emiliją Sedleckaitę, kuri JAE prieš kelerius metus buvo iki gyvos galvos nuteista už narkotikų laikymą. Dar iki pasirašant šias sutartis mergina buvo paleista į laisvę patenkinus jos amnestijos prašymą, prieš tai keliskart panašius prašymus atmetus.

Teisingumo ministerija tuomet nurodė, kad prie sutarčių suderinimo prisidėjo kelių Lietuvos ministerijų, diplomatinio korpuso pastangos, taip pat premjerės Ingridos Šimonytės 2021-ųjų spalį vykęs vizitas JAE.

Taip pat įsipareigojama bendradarbiauti tiriant baudžiamąsias bylas ikiteisminiame tyrime arba bylą nagrinėjant teisme – teikti pagalbą surenkant parodymus, įteikiant dokumentus, atliekant kratas ir poėmius.

Viceministrė pažymi, kad JAE nėra prisijungę prie Europos nuteistųjų asmenų perdavimo konvencijos, todėl, nesant dvišalės sutarties, teisinis nuteisto asmens perėmimo tolesniam laisvės atėmimo bausmės atlikimui kelias Lietuvai galimas nebuvo.

„Teisinio pagrindo nebuvo ir ekstradicijos klausimui su šia valstybe spręsti, tad viena iš pasirašytų sutarčių numatomos sąlygos išduoti paieškomus įtariamuosius, kaltinamuosius ar nuteistuosius. Taip pat įsipareigojama bendradarbiauti tiriant baudžiamąsias bylas ikiteisminiame tyrime arba bylą nagrinėjant teisme – teikti pagalbą surenkant parodymus, įteikiant dokumentus, atliekant kratas ir poėmius“, – pabrėžė ministrė.

Lietuvos ir JAE pasirašytos sutartys numato perduoti asmenis, kurie yra įtariami, kaltinami ar jau nuteisti dėl nusikaltimų, taip pat įsipareigojama bendradarbiauti ikiteisminiuose tyrimuose renkant parodymus, pareiškimus.

Viena iš sutarčių taip pat leistų nuteistiesiems asmenims atlikti laisvės atėmimo bausmę savo kilmės valstybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Seklys

Ruosiami atsitraukimo planai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS